KDO BO USTVARJAL PRIHODNOST?

»Prežarči me, Scotty!« ponarodeli rek iz serije Zvezdne steze bi lahko čez tisočletje odmeval tudi v realnosti. Avtorji znanstvenofantastičnih del so bili vselej dobri v napovedovanju prihodnosti – vse od poleta na luno do ipada in vstaje umetne inteligence.

A doslej so prihodnost ustvarjali ljudje, v prihodnje pa jo bo vse bolj tehnologija.

»Dvajset sekund,« se je zadrl Barbicane, hitro ugasnil plin in se ulegel k sopotnikom. Grobno tišino je prekinjalo tiktakanje ure med odštevanjem sekund. Nenadoma so posadko začeli premetavati siloviti tresljaji in projektil se je z eksplozivno silo šestih milijard litrov plina povzpel v vesolje.

TEHNOLOŠKI NOSTRADAMUSI

Zgornji stavki niso bili napisani po zgodbi kakšnega izmed prvih poskusov človeštva, da bi »z živo« posadko osvojilo vesolje. Ne. Napisani so bili več kot stoletje pred pristankom na Luni in slovitimi besedami Neila Armstronga: »Majhen korak za človeka, ogromen skok za človeštvo.« Potovanje na Luno je knjiga, ki jo je leta 1865 izdal legendarni francoski avtor Jules Verne, eden od začetnikov znanstvenofantastičnega žanra in eden tistih, ki so v svojem navdušenju nad znanostjo in obsesijo s prihodnostjo precej točno napovedali kar nekaj tehnoloških prebojev človeštva.

Stephen Hawking: “Če obstaja možnost potovanja skozi čas, kje so potem vsi turisti iz prihodnosti?” 

IDEJA, KI JE POSTALA “MESO”

Prvi je bil zgoraj opisani polet na Luno. Resda znanstvena podlaga ni najbolj natančna – posadka ni letela z raketo, temveč v projektilu, izstreljenem iz nekakšnega velikanskega topa –, a pomembna je ideja, ki ima z resničnim poletom na Luno iz leta 1969 skupno med drugim to, da je bil vzlet na Floridi, vrnitev na Zemljo pa se je končala s pristankom v morju. Druga njegova ideja, ki je postala »meso«, je električna podmornica, na kateri je v verjetno najbolj poznani knjigi iz Vernovega opusa, 20.000 milj pod morjem, poveljeval kapitan Nemo. Tu morda res ne gre za tako velik miselni preskok, saj so znanstveniki med Vernovim pisanjem že začeli razvijati podmornice, ki so bile splavljene kakšni dve desetletji pozneje. Na prvo električno je bilo sicer treba čakati osem desetletij. Nekaj več kot na dan, ko se je nad zemljo dvignil prvi helikopter, za katerega je bil navdih zrakoplov z rotorji, ki ga je Verne opisal v eni svojih zadnjih knjig Robur osvajalec.
…………

 

Pri tem gre za veliko več kot le ugibanja. Dela pisateljev namreč temeljijo na poglobljenem raziskovanju tehnologije, družbe in kulture. »Najboljši znanstvenofantastični romani so odsev sveta, v katerem živimo, in omogočajo, da stopimo korak nazaj ter poglobimo razumevanje o samih sebi.« In svetu okoli nas. Kakšen bo ta čez stoletja? ODGOVOR najdete v celotnem članku na SVETU KAPITALA.

 

__________

PREBERITE ŠE: