Foto: Primož Korošec

SVETLANA MAKAROVIČ in MAGNIFICO, umetnika

 

»Magnifico je fajn fant, ampak raje bi bila v duelu z nadškofom,« nas že ob prvem predlogu za pogovor spravi v smeh Svetlana. Tokrat smo združili dva velika umetnika, Svetlano Makarovič, katere opus je prevelik za en uvod, pred kratkim je praznovala obletnico njena Sapramiška, ona pa spet več nastopa, in pevca, glasbenika in duhovitega provokatorja Magnifica, ki je nedavno izdal ploščo Charlatan De Balkan. Želeli smo si biti muhe na zidu med njunim pogovorom in zares nista potrebovala posebnih iztočnic … Morda pa smo jima ob njunem sploh prvem pravem pogovoru dali priložnost, da nekoč tudi skupaj ustvarita kakšno mojstrovino.

mala_svetlana

Svetlana: Zelo dobro veva, kdo je kdo in predvsem kdo ni kdo.

Magnifico: Deliva si svetovni nazor, strinjam se z večino stvari, ki jih pove Svetlana …

Svetlana: Še nikoli nisva sedela skupaj.

Magnifico: Nazadnje sva se videla v Mariboru na nekem nastopu.

Svetlana: Dobrodelni nastop za poplavljence je bil …

Magnifico: Res je.

Svetlana: Nisva pa še nikoli zares govorila.

Magnifico: Niso naju še posedli skupaj, a sem vedel, da bo prišla ta priložnost, Svetlana mi je res všeč.

Svetlana: Zelo dobro veva, kdo je kdo in predvsem kdo ni kdo.

Magnifico: Deliva si svetovni nazor, strinjam se z večino stvari, ki jih pove Svetlana …

Svetlana: Treba je govoriti, včasih tudi nenehno ponavljati isto, dokler se ne zasliši. Pred kratkim sem spet gledala prenos iz parlamenta, včasih te prenose gledam za zabavo, tokrat pa so se dajali o tem, ali naj tudi revni otroci dobijo toplo kosilo v šoli. In sem zarjovela, zarjovela je moja rdeča zvezda, ki govori prav o tem, da je nesprejemljivo, da se poslanci ure in ure ter tedne in tedne pogovarjajo o tem, ali je to prav in ali je samoumevno.

Magnifico: To je civilizacijska norma, tudi če rečeš, da ne jebeš rdeče zvezde. Stvari se bodo tako radikalizirale, da bodo ljudje znoreli in se dvignili.

Svetlana: Pa bomo to dočakali? Jaz mislim, da ne bom.

Magnifico: Jaz tudi upam, da ne bom, ker bo to grozno.

mala_magnifico

Magnifico: Moja mama je iz Bele krajine, prizadelo me je, ko sem videl, da so Belokranjci protestirali proti beguncem. Pizda vam materina, sestavljeni ste iz beguncev, ste pozabili?

Od toplega kakava do Sapramiške

Svetlana: Rdeča zvezda ni totalitarni simbol, totalitarni simbol je križ. Zvezda je bila neštetokrat zlorabljena, križ pa je zlorabljen vse od začetka. Spominjam se leta 1945, takrat si bil ti samo iskrica v očeh svoje mame …

Magnifico: (smeh) Ali pa še to ne.

Svetlana: Jaz sem bila takrat v prvem razredu osnovne šole, spominjam se božanskega občutka, ko sem prvič pila kakav. Sedela sem v zadnji vrsti, bila sem bolj plašna in ko so vsi že dobili kakav, je učiteljica vprašala, ali smo ga vsi dobili, jaz sem dvignila roko, a me ni opazila. Kotel s kakavom so odnesli, meni pa so začele teči debele solze. In to je motiv Sapramiške, njena pravica je, da obdrži svoje tri lešnike. Lešnik je simbol za pravice otrok. Tudi o tem govori moja rdeča zvezda. Vsi otroci so naši otroci, ne le otroci bogatašev, tudi begunski otroci na drugi strani morilske bodeče žice, s katero se je Evropa osramotila za vedno.

Svetlana: Preklinjati je treba, umetniki moramo ohraniti preklinjanje, to je sol jezika.

Magnifico: Mi pa še posebej. Moja mama je iz Bele krajine, prizadelo me je, ko sem videl, da so Belokranjci protestirali proti beguncem. Pizda vam materina, sestavljeni ste iz beguncev, ste pozabili?

Svetlana: Pizda jim materina, rasistična in šovinistična.

Magnifico: Belokranjce sem imel za drugačne, mislil sem, da bodo mladi razmišljali drugače, a so še bolj oportunistični od starejših. Pet minut so jezni, potem se pa spomnijo: Mater, sem lačen (nasmeh).

Magnifico: Nekaterih stvari ne moreš povedati z običajnimi besedami. Ena pizda materina ima lahko tisoč pomenov.

Kletvice so sol jezika

Svetlana: Preklinjati je treba, umetniki moramo ohraniti preklinjanje, to je sol jezika.

Magnifico: Nekaterih stvari ne moreš povedati z običajnimi besedami. Ena pizda materina ima lahko tisoč pomenov.

Svetlana: Ko ne moreš udariti, je to ventil. Tudi Sapramiška ima ta ventil, ko reče jebela cesta. V vseh mojih delih je polno simbolike, tudi v tistih pravljicah, ki se na prvi pogled zdijo poljubček otrokom.

Magnifico: Moraš jih znati brati. Seveda pa tudi ni narobe, če jih bereš kot povsem običajno pravljico.

Svetlana: Seveda. Nekateri razumejo simboliko.

Vsak dan je bil malo boljši

Svetlana: Še zdaj me je sram, ko se spomnim na tekst za skladbo V Ljubljano. Napisala sem ga na avtobusu, ker je bil Strniša pijan, mudilo se je s tekstom, nisem našla rime na gremo mi pa sem napisala tra la li (smeh). Hitro sem ga nesla na radio in nastala je ta sramota.

Magnifico: Pri teh skladbah mi je všeč, ker se čuti, da so bili takrat drugačni časi. Ta boli te kurac optimizem. Vsak dan je bil malo boljši, vsako leto je bilo malo boljše, v takšnem smo mi odraščali. Od devetdesetih pa je drugače, zdaj mulci rastejo v časih, ko je vsak dan malo slabše. Mi se spominjamo optimizma, danes pa je grozno, postane ti vseeno ali pa si ves čas v jebi.

 

 

 

mala_cb_s

Svetlana: Še zdaj me je sram, ko se spomnim na tekst za skladbo V Ljubljano. Napisala sem ga na avtobusu, ker je bil Strniša pijan, mudilo se je s tekstom, nisem našla rime na gremo mi pa sem napisala tra la li (smeh)

Aparatčiki in slinarji

Magnifico: Zdaj nam govorijo, da moramo veliko delati, socializem pa je človeku dovoljeval prosti čas.

Svetlana: In lačen ni bil nihče.

Magnifico: Ko si imel čas, te je lahko bolel kurac ali pa si bral knjigo. Kdo bo danes bral knjigo? Ni časa. Denar ni problem, čas pa je.

Svetlana: Dogajale pa so se tudi nepopisne oslarije. V sedemdesetih je bila prepovedana beseda Bog. Dobila sem naročilo, naj napišem scenarij za televizijsko novoletno oddajo, uporabila sem ljudsko voščilnico »Bog daj srečno novo leto«, s katero naj bi se začela oddaja, glavni urednik pa je rekel, da Boga ne smemo omeniti. Jaz sem rekla, da sem uporabila ljudsko voščilnico, in izgubila naročilo (smeh).

Magnifico: Danes pa lahko vse napišeš, a hkrati jih za vse boli kurac.

Svetlana: Kar cenim pri Jugoslaviji, je, da je Cerkev postavila v kot, kamor spada. Da so jih razlastninili.

Magnifico: A s tem so ji pomagali, Cerkev je imela takrat ugled.

Svetlana: Škof Grmič je imel ugled, prvi je rekel, da ima žival dušo in da je za kolaboracijo kriva Rimskokatoliška cerkev. Torej to, kar se zdaj kar zamolči. Zdaj, ko strumno korakamo nazaj v čas klerofašizma.

Magnifico: S hitrimi koraki. A Cerkev bo sama škodila sebi, Slovenija ni Poljska ali Hrvaška.

Magnifico: Ko si imel čas, te je lahko bolel kurac ali pa si bral knjigo. Kdo bo danes bral knjigo? Ni časa. Denar ni problem, čas pa je.

Svetlana: Gnoj se nalaga in potem se enkrat zruši. Na novo se začne dobro, potem pa se začnejo stvari kvariti, tako je bilo v Jugoslaviji. Vedno bodo na vrhu aparatčiki in tisti, ki so kariero zgradili kot slinarji. Recimo Borut Pahor. V vsakem sistemu je bil priljubljen in uspešen.

Magnifico: To je nekaj najhujšega, iz njega se še norca ne da več delati. Kot bi se norčeval iz nekoga, ki je ubog.

Svetlana: Njegova najljubša knjiga je Peter Klepec (smeh).

Magnifico: Po Kosezah teče v pajkicah, tam blizu ima Mostec, a teče po cesti, da ga vsi vidijo v pajkicah, češ, poglejte to telo (smeh). A če bi bile danes volitve, bi ga spet izvolili.

mala_cb_m

Svetlana: Ti nisi ustvarjen za zabavanje kretenov, ti vedno nekaj poveš.

»Ti pevci pa to«

Magnifico: Svetlana je diplomirana igralka, jaz nisem igralec.

Svetlana: Zame je igra to, da sem zvesta svoji vlogi, da ne igram sebe, ampak se ves čas preverjam. Sem to res jaz, res to mislim? Ne igram zvezde, igralke, umetnice, ampak sem. Ne bi pa mogla preživeti v gledališču, nisem mogla igrati vlog, ki niso bile zame, umazano zakulisno življenje bi me dotolklo.

Magnifico: V film sem uletel, nisem igralec, rad imam dobro igro in igralce, a sebe nisem videl kot igralca. Ko se muzikanti lotijo igre, ni vedno dobro, Elvisa nisem mogel gledati, Mick Jagger je poskušal pa Sting … Meni je bilo na filmu všeč, a sem muzikant, tam sem bil, ker sem znan. Ne bi hotel biti igralec, ker potem ne bi mogel biti glasbenik, to pa sem lahko ves čas, za nič ne bi zamenjal svojega dnevnega urnika, čas v studiu me pomirja in osrečuje.

Svetlana: Ti nisi ustvarjen za zabavanje kretenov, ti vedno nekaj poveš.

Magnifico: A sodim v šovbiznis, nimajo me za resnega umetnika. Sodim v koš »ti pevci pa to« (smeh).

______

Magnifico je nedavno izdal svoj nov album, ki že navdušuje oboževalce. TULE si lahko pogledate dva hita z albuma ter najnovešji dokumentarni film o Magnificu Charlatan Magnifique v režiji Maje Pavlin. Če še kaj niste vedeli o Magnificu in bi radi izvedeli.