ZRCALCE, ZRCALCE NA STENI POVEJ?

Ste bili kdaj popolnoma prepričani, da se je nek dogodek iz preteklosti zares zgodil, tako kot se ga spomnite, in ste nato kasneje odkrili, da ste se ga spominjali narobe? Če je tako, je mogoče, da ste doživeli pojav, znan kot Mandelin učinek.

Ta oblika kolektivnega nepravilnega spominjanja skupnih dogodkov ali podrobnosti se je prvič pojavila leta 2010, ko so se številni ljudje na internetu lažno spominjali smrti Nelsona Mandele. Mnogi so namreč verjeli, da je umrl v zaporu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V resnici pa je bil Mandela osvobojen leta 1990 in umrl leta 2013, čeprav nekateri ljudje še vedno trdijo, da se spominjajo televizijskih posnetkov njegovega pogreba.

Paranormalna svetovalka Fiona Broome je prva, ki je lažno spominjanje dogodkov poimenovala z izrazom Mandelin učinek, kasneje pa so ga začeli uporabljati tudi drugi. Eden najslavnejših primerov prej omenjenega učinka je napačno verovanje, da kraljica v Sneguljčici pravi: “Zrcalce, zrcalce na steni.” Pravzaprav pa pravi “čarobno ogledalce na steni”.

Broome pojasnjuje Mandelin učinek s psevdoznanstvenimi teorijami. Trdi, da nastajajo razlike zaradi gibanja med vzporednimi realnostmi. Takšno prepričanje temelji na teoriji, da znotraj vesolja obstajajo različice dogodkov in predmetov.

Druge teorije predlagajo, da Mandelin učinek dokazuje spremembe v zgodovini, ki so jih povzročili potniki skozi čas. Obstajajo tudi trditve, da so lažni spomini posledica duhovnih napadov, povezanih s Satanom, črno magijo ali čarovništvom. Čeprav so prav slednje teorije privlačne za mnoge, te seveda niso znanstveno dokazljive.

KAKO UČINEK ZNANSTVENO RAZLOŽITI?

Psihologi Mandelin učinek razlagajo s pomočjo spomina in družbenih posledic, še posebej lažnega spomina. To vključuje napačno opozarjanje na dogodke ali izkušnje, ki se niso zgodile, ali izkrivljanje obstoječih spominov. Nezavestno izdelovanje izmišljenih ali napačno razloženih spominov se imenuje konfabulacija. V vsakdanjem življenju je pojav relativno pogost.

Vir: IFLScience

________________________

Če si že tukaj, preberi še …