Ste opazili, da se ujezite zaradi nepomembnih stvari: da vas razbesnijo dogodki, ki v resnici ne bi smeli tako močno učinkovati na vas? To se v resnici dogaja zato, ker večina vaše jeze ne izvira iz sedanjosti, ampak iz preteklosti. Ampak ravno ta jeza vam lahko uniči življenje tukaj in sedaj. Življenje, ki ga imate skupaj s svojo ženo/partnerko in otroki ter seveda tudi prijatelji. Človek, ki je nagnjen k jezljivosti, povzroči, da njegova družina in prijatelji živijo v nenehnem strahu, strah pa je, kot vemo, sovražnik ljubezni.

To, da se veliko jezite, še ne pomeni, da ste slab človek. Nič ni narobe z vami, nekaj je narobe v vas. Najverjetneje se hitro ujezite, ker so v vaših otroških letih ravnali z vami kot s slabim človekom ali pa ste se sami počutili tako.  Večina jeznih ljudi je med odraščanjem izkusila eno izmed naslednjih okoliščin:

  1. Kot otroka so jih telesno, besedno ali spolno zlorabljali, zato so v sebi skladiščili jezo, zdaj pa jo kot odrasli spuščajo na plan, ker se končno počutijo »varne«. Čeprav za nekoga, ki je na drugi strani te jeze, ne izgleda ravno tako. A pravzaprav ste vi tisti človek, ob katerem lahko morda prvič v življenju izraža jezo, ki je bila potlačena. Vedite, da ni namenjena vam, ampak nekomu iz preteklosti.
  2. Kot otrok so se počutili neljubljeni ali zapuščeni zaradi ločitve, odsotnega starša, smrti starša, čustvene odsotnosti starša, kot odrasli pa pretiravajo s tem besom, ko spoznajo ljudi, ki jih ljubijo, in jih doživljajo kot tiste, ki jih lahko ponovno zapustijo. V vsaki njihovi gesti zaznajo razlog za odhod (za njih so potencialni »zapuščevalci«).

Sanja Kranjc

Če otrok doživi kaj od tega, se bo v njem naselilo ogromno žalosti in gorje. Če tega gorja ali žalosti ne more občutiti ali mu ne dovolijo, da bi ga pokazal, se bo to skozi leta nabiralo, eskaliralo pa bo kot pretirana jeza in bes. Mnogo odraslih, ki se ujezijo, tako izraža gorje, ki je potlačeno že v otroštvu. Kaj pravzaprav pomeni, če se človek veliko jezi? Preberi v Sanjinem razmišljanju.

_____________

Sanja Kranjc

Sanja Kranjc

 

SANJA KRANJC je strokovni vodja zavoda Amasia. Dela tudi kot prostovoljka v društvu Projekt Človek, kjer pomaga ljudem, ki so svojo stisko utiševali na napačen način. Predava teme, ki so povezane z odnosi, komunikacijo, vzgojo, razlikami moškimi in ženskami ipd, ter o stvareh, ki jih želi imeti vsak čimveč v našem življenju – sreča, pozitivnost, veselje, hvaležnost. Obiščite njeno stran LJUBEČI ODNOSI.

___________

GORENJE pralni stroj

OGLASNA VSEBINA

___________

Ker si že tu, preberi še tole …