Piše: Aleš Čakš . Foto: Aleš Čakš

Danes se v Milanu končuje teden moške mode (Milano Moda Uomo). Letos se je na tednu mode s kolekcijami za jesen in zimo 2024/25 zvrstilo 17 modnih revij in več kot 20 modnih predstavitev. Med večjimi modnimi imeni na revijah so se zvrstili Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Prada, Fendi, Gucci … Ogledal sem si modno revijo Emporio Armani in predstavitev znamke moške mode Canali.

Emporio Armani je znamka za sodobne moške, ki si upajo malo več. V novi kolekciji prevladujejo temno modra, siva, bela barva in tudi črna. V ospredju so snežno bele voluminozne puhaste bunde in plašči, pa temno modra oblačila, ki spominjajo na opremo za mornarje – široke dolge hlače, jakne in puloverji z belimi mornarskimi črtami, kot dodatki so zanimive tudi mornarske čepice v sodobni različici.

Opazni so tudi daljši in ‘oversized’ plašči v sivi in temno modri barvi. Med materiali izstopajo volna, debelejši bombaž, žakar, nekaj je tudi usnja in jeansa. Kolekcija Mare D’Inverno (Zimsko morje) je stilsko bogata, barve so čiste, kroji voluminoznejši, nekaj kosov je tudi ekstravagantnih (daljši plašči z več z ročno sešitimi srebrnimi vezeninami). Emporio Armani pač nikoli ne razočara, predvsem pa so kolekcije te znamke vselej izdelane za modno večnost.

Canali, sodobna klasika

Italijanska znamka za moške Canali, ki letos praznuje 90 let obstoja, je eden najlepših primerov oblikovanja visokokakovostnih oblačil za zahtevne moške, ki se ozirajo v (modno) prihodnost, a jih še vedno privlači tudi retro slog in klasika. Kolekcija za jesen in zimo 2024/25 je pestra, barve so zemeljske, raznolike, zelo je prisoten retro modni slog, ki mestoma spominja na t. i. dandyjevski videz. Rahlo širše dolge hlače z visokim pasom, tajlirani daljši suknjiči (tudi z dvorednim zapenjanjem), krajši jopiči, pleteni puliji, karirasti suknjiči/jakne z več žepi, dolgi in široki (karirasti) šali ter srednje dolgi plašči (tudi s kapucami) … so značilnost Canalija za prihodnjo jesen in zimo.

Očarajo tudi barve in materiali: temno zelena, barva burgundca, temno modra, antracit barva, pa svetlo in temno siva, opečnata ter temno rjava. Med materiali prevladujejo volna (alpaka), kašmir, žakar, bombaž, nekaj malega je tudi umetnega krzna. Prefinjena moda za sodobnega ‘dandyja’.