Piše: Aleš Čakš . Foto: H & M

Novo modno ime v seriji H & M modnih sodelovanj je modna hiša Mugler. Kolekcija kreativnega direktorja znamke Mugler, Caseyja Cadwalladerja, ki vključuje ženska in moška oblačila ter modne dodatke, bo v izbranih prodajalnah in na spletu na voljo 11. maja 2023.


Modna hiša Mugler je vselej rada ‘kršila’ pravila mode in bila zagovornik svobode izražanja, glamurja in drzno neustavljivega sloga. Lani umrli francoski oblikovalec Manfred Thierry Mugler, ki je znamko ustvaril leta 1973, je že pred tem predstavil teme pozitivnega odnosa do telesa, spremenljivosti spolov, preobrazbe in samozavesti, ki danes prevladujejo v modi. Ameriški oblikovalec Casey Cadwallader se je hiši pridružil leta 2018 in pomladil njen videz in zapuščino ter ustvaril serijo prepoznavnih oblačil. Zgodba o znamki Mugler je zgodba o avantgardnih modnih revijah in visoki modi, ki premika meje; o vizionarskih pogledih na lepoto, ki presegajo meje, sprejemajo nezemeljsko, nebinarno in tehnološko.


O sodelovanju s H & M še pred smrtjo Muglerja


Pogovori o sodelovanju H & M in znamke Mugler so se začeli še pred smrtjo Manfreda Thierryja Muglerja januarja 2022. Kolekcija združuje zgodovino modne hiše s sedanjostjo in prihodnostjo ter ponuja različne Muglerjeve klasike in modne podpise. Kolekcija je prikaz današnjega modnega sveta Mugler in zanimivih načinov, s katerimi je Cadwallader modno hišo zasukal, celo na novo izumil.
Casey Cadwallader, kreativni direktor v modni hiši Mugler: “Sodelovanje s H & M mi je v veliko čast. Kolekcija je praznovanje vsega, kar opredeljuje modno hišo Mugler in vsak kos je pristen Mugler; od bodijev, ki so postali naš zaščitni znak, do ostrih krojev in obdelanih kavbojk. To je predstavitev naših ikon.”


V ospredju kolekcije za H & M je prepoznaven Muglerjev kroj današnjega časa; močna, velika ramena, poudarek na pasu, oda oblinam in linijam telesa, poklon samozavesti. Poleg sodobnih modelov je v spomin na vizijo ustanovitelja modne hiše predstavljena tudi vrsta posebnih arhivskih predelav v omejeni izdaji, ki jih je Cadwallader izbral zaradi njihovega odmeva v modnem svetu in pričanja o osrednji vlogi Muglerja v letih slave na modnih brveh v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. Čeravno so v kolekciji tako moška kot ženska oblačila, je v ospredju fluidno preoblikovanje med spoloma, ki je bilo vedno temelj Muglerjevega etosa.