NAMESTO PESKA – ALGE!

Je pesek prva stvar, ki vam pade na pamet, ko pomislite na plažo? Če se boste ob naslednjih prostih dneh odpravili  v kitajski Panjin in poiskali Rdečo plažo, tam ne boste opazili niti zrna peska, ker boste za hip oslepljeni od vse rdečine, ki pokriva obalo. Plažo namreč prekriva poseben tip morske alge, ki začne rasti med aprilom in majem, ostane zelena med poletjem in se spremeni v živo rdečo v jesenskem času. 

 

EKOTURIZEM

Od leta 1984 dalje Rdeča plaža deluje kot ekoturistična točka, ki pa je obenem tudi urejeno zaščiteno območje. Turisti se po fenomenu narave lahko gibljejo po skoraj 2 km dolgih leseni pomolih, ki so razpeljani po najlepših kotičkih plaže, hkrati pa omogočajo, da trume turistov ne mendrajo in uničujejo naravnega ekosistema območja.

 

KAKO IN S ČIM DO TAM?

Rdeča plaža se nahaja v državi Dawa, kar je približno 20 km jugozahodno od mesta Panjin, mesto pa pripada severozahodni kitajski provinci Liaoning.

Prva točka, ki jo je potrebno doseči, če se želite z očmi sprehoditi po vpijoči rdeči pokrajini, je mesto Panjin, do koder vas dalje popeljeta kitajski vlak ali avtobus. Kar nekaj prevoznih podjetij v Panjinu nudi vodene oglede Rdeče plaže, v katere je vključen tudi organiziran prevoz. Od mesta Panjin do letovišča Rdeče plaže pa redno vozi tudi minibus, če se boste odločili, da plažo obiščete v lastni režiji. Če se boste na Kitajsko podali z že razvitimi pogajalskimi sposobnostmi, se do Rdeče plaže lahko zapeljete tud s katerim od kitajskih taksistov, ki pa bo od vas zahteval precejšnjo mero prilagodljivosti in pregovarjanja – kar je po svoje tudi izjemna potovalna izkušnja!

EDINSTVENOST, KI OČARA

Najbolj prepoznavna značilnost rdeče plaže je pokrajina, ki je vse do zadnjega kotička prekrita z morsko algo. Morska alga je sicer razširjena tudi po drugih obalah sveta, a ne v takšni barvi, kot jo pričara alga Sueda. Spomladi so poganjki alge zeleni, poleti se razbohtijo v temno zeleni barvi, jeseni pa skoraj eksplodirajo v različne odtenke rdeče – od temno rdeče v vrhuncu sezone do škrlatne v pozni jeseni. To spektakularno barvanje pokrajine omogoča izjemno bazičen pH obalne prsti, ki omogoča tudi obstoj najrazličnejših živalskih in rastlinskih vrst.

OGLASNO SPOROČILO

 

DOM VEČ KOT 400 VRSTAM ŽIVALI IN RASTLIN

Rdeča plaža je dom več kot 400 prostoživečim živalim in rastlinam, občasen dom pa nudi tudi 250 vrstam ptic, ki se letno selijo od vzhoda Azije do Avstralije. Okrog 20 vrst ptic, ki se spočijejo na Rdeči plaži je zaščitenih, vključno z nekaterimi ogroženimi, med njimi sta tudi rdeča vrana in kitajski črnoglavi golob. Ptice Rdeča plaža privlači zaradi odličnih pogojev za gnezdenje in hranjenje. Ribji svet rdeče plaže pa ne privlači samo pernatih prebivalcev Zemlje, ampak je zanimiv tudi za tiste dvonožne. Panjin tudi sicer uživa zavidljiv ugled dežele rib in riža – lokalna specialiteta so rakovice in izjemno kvaliteten kratkozrnati riž. Omenjeni riž je bil imenovan za uradni riž zimskih olimpijskih iger v Beijingu leta 2008.

 

PRETEČE NEVARNOSTI

Ni pa vse tako rožnato oz. rdeče, kot se zdi na prvi pogled. Biodiverziteto območja že nekaj časa ogrožata turizem z množičnim transportom, pa tudi poljedeljstvo, ki s prostoživečimi živalmi in rastlinami tekmuje za hranljivost zemlje in prostor pod soncem. V zadnjih letih so se okoljevarstveniki z okrepljenimi silami trudili, da bi zaščitili ekosistem Rdeče plaže in ohranili raznolikost bidoverzitete. Turiste hkrati tudi pozivajo, naj se ob obisku držijo označenih poti in ne uničujejo rastlinja ali plašijo živali.


____________

KOLIKO OBRAZOV IMA KITAJSKA?

LAHKO SE ZGUBIŠ V SVETOVLJANSKEM HONG KONGU ALI RAZISKUJEŠ HITRO RAZVIJAJOČI PEKING. ALI PA SE PODAŠ PO POTI NAJMOČNEJŠEGA AZIJSKEGA IMPERIJA IN SE POTOPIŠ V NARAVO, KULTURO IN KULINARIKO KITAJSKE!

KOMPAS IMA ZATE NAVDIHUJOČE POPOTOVANJE.

Foto: Shutterstock in Pexels

____________

 Kaj pa te destinacije: