Od danes pa do konca maja se bodo v Kinodvoru v Ljubljani zvrstile filmske poslastice po literarnih predlogah mojstrice psihološkega trilerja Patricie Highsmith. Danes, na dan žena, ne gre zamuditi filma Carol s Cate Blanchett v glavni vlogi, marca sledita še Ljubezni Patricie Highsmith in Dva obraza januarja z Viggom Mortensenom med glavnimi igralci, aprila in maja pa bosta na sporedu še filmska klasika Anthonyja Minghelle Nadarjeni gospod Ripley in Hitchcockov film Tujca na vlaku iz leta 1956.

Carol

Todd Haynes (Daleč od nebes, Bob Dylan: 7 obrazov) je posnel tenkočuten film z vznemirljivo vročico porajajoče se ljubezni med dvema ženskama v času patriarhalne nadvlade in buržoazne zadušljivosti. Film je posnet po istoimenskem romanu Patricie Highsmith, ki ga je pisateljica pod psevdonimom Claire Morgan in naslovom The Price of Salt prvič izdala leta 1952, pod svojim pravim imenom pa ga je objavila precej pozneje. Carol je Cate Blanchett prinesel nagrado za najboljšo igralko v Cannesu, film pa je dobil tudi šest nominacij za oskarja.

Dva obraza januarja

Režijski prvenec scenarista filma Vozi! je eleganten hitchcockovski psihološki triler, posnet po istoimenskem romanu Patricie Highsmith. V filmu, prežetem s hitchcockovskim suspenzom in morda celo bolj polnokrvnim od literarnega izvirnika, igrajo Viggo Mortensen, Kirsten Dunst in Oscar Isaac (Llewyn Davis).

Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv Kinodvor