ROBOMART – TRGOVINA PRIHODNOSTI

Zasnovali so ga v Kaliforniji, prototip je še svež in vroč, predstavlja pa nakupovanje prihodnosti. Je samovozeče vozilo v estetskem futurističnem slogu, v njem pa izjemno dobro založena trgovina, ki se vozi po soseski in dostavlja hrano do domačega praga. Po zaslugi inovativnega ameriškega startupa so prvi prototipi že postrojeni v vrsti in čakajo na preizkus, ali je človek že pripravljen, da nakupuje v prihodnosti.

POPOLNOMA AVTOMATSKO

Ameriška tehnološka konferenca CES je letos gostila, predstavila in nagradila celo vrsto odbitih, svežih in uporabnih tehnoloških idej, ki bi pomagale človeku pri opravljanju vsakdanjih opravil. Ena od teh je prototip popolnoma avtomatske samovozeče trgovine. Izgleda precej vesoljsko, futuristično in zares estetsko dovršeno, v notranjosti pa skriva hlajene police in kar do 100 različnih prehrambnih proizvodov – zelenjavo, sadje, mlečne izdelke, meso in pekovske izdelke. Vozilo je električno, doseže hitrost do 25 km/h in s polno baterijo prevozi razdaljo do 130 kilometrov.

KONKURENCA DOSTAVNIM ROBOTOM

Ustanovitelj startupa, Ali Ahmed, je prepričan, da je tak tip avtonomne samovozeče trgovine nov korak v razvoju dostavnih tehnoloških rešitev in predstavlja močno konkurenco že razvitim dostavnim robotom. Vzdrževanje robomata je cenejše od vzdrževanja fizičnih trgovin, izdelkov pa ni potrebno naročati vnaprej, saj je samovozeča trgovina vedno polno založena. Tudi upravljanje z Robomartom je sila enostavno.

ENOSTAVEN ZA UPORABO

Kupci doma s klikom na gumb pokličejo najbljižje vozilo, ki do hišnega praga pripelje polno založeno trgovino. Za upravljanje Robomart uporablja aplikacijo Smartphone, ki je podobna tistim za izbiro prevoznega sredstva. Kupec najprej enostavno odklene trgovino in si izbere izdelke, Robomart pa na podlagi izbranega kupcu pošlje račun.

PREDHODNIK ŽE V ŠANGHAJU

Ideja ni popolnoma nova, inovativen in tehnološko še bolj dovršen je le prototip Robomata. Njegovega sorodnika Wheelys Moby Marta so namreč predstavili že poleti leta 2017, ki tako kot Robomat predstavlja mobilno trgovino. Robomart pa kljub precejšnji tehnološki dovršenosti potrebuje še nekaj časa in rešitev. Ugotoviti je potrebno na primer, kje bo samovozeča trgovina parkirala. Velik problem je tudi nepripravljenost večine mest za samovozeča vozila, vprašanja pa se porajajo tudi glede zaščite Robomarta pred tatovi in načinu polnitve z izdelki.

NI EDINI SAMOVOZEČI KONCEPT NA LETOŠNJEM CES-u

Letošnji CES je ponudil kar nekaj samovozečih avtonomnih rešitev. Poleg Robomarta je inovativen tudi dostavni avto, ki so ga za Pizza Hut razvili v sodelovanju s Toyoto. Dokončali naj bi ga do leta 2020, ko bodo v Tokiu Olimpijske igre.

Foto: Robomart

____________

Če si že tukaj, preberi še …