REŠITVE PRIHODNOSTI, KI JIH PREDSTAVLJA BOSCH

Bosh prvi na svetu predstavlja koncept električnega prevoza brez voznika, na CES-u žanje lovorike za 6 inovativnih rešitev, ki jih vsako leto podeljuje združenje CTA (Consumer Technology Association), predstavlja mobilnost prihodnosti ter izjemne tehnološke pomočnike doma in na vrtu, ki zmorejo celo vrsto dejavnosti, da uporabniku na različne načine olajšajo vsakdanja opravila.

KONCEPTNO VOZILO ZA NOVO VRSTO MOBILNOSTI

Koncept električnega prevoza brez voznika z integriranimi storitvami bo kmalu na voljo v večjih svetovnih mestih. Bosch bo zagotovil potrebno strojno in programsko opremo ter nove digitalne storitve, ki bodo uporabnikom omogočile rezervacijo vozil, plačilo prevoza ali delitev stroškov s preostalimi potniki.

CES NAGRADE ZA INOVACIJE

Letos so nagrado prejeli naslednji Boschevi izdelki in rešitve:

1. Načelo »vse v enem« za povezljivost vozil

Za povezano in avtomatizirano vožnjo je Bosch razvil univerzalno enoto povezljivosti za vse Wi-Fi-je in brezžične tehnologije prenosa, ki se uporabljajo pri komunikaciji V2X (vehicle-to-everything). Programska oprema neprestano išče najboljšo možno tehnologijo prenosa za vsako zahtevo in samodejno preklaplja med možnostmi, ki so ji na voljo.

2. Tovornjaki brez vzvratnih ogledal

Novi Mercedes-Benz Actros je prvi tovornjak, ki ima namesto konvencionalnih glavnih in širokokotnih ogledal nameščene kamere – sistem omogoča boljši 360-stopinjski pogled in zmanjšuje porabo goriva.

3. Pametni telefon kot ključ avtomobila

Boschev sistem dostopanja brez ključa bo uporabnikom kmalu omogočal digitalno upravljanje svojih vozil. Sistem Perfectly Keyless lahko natančno določi pooblaščeni pametni telefon kot digitalni prstni odtis.

4. Radarski sistemi za pomoč voznikom

Odkrivanje mrtvega kota, opozorilo pred trkom in prilagodljiv tempomat: namestitev radarja v motorje kot senzornega organa daje motorjem novo asistenco in varnostne funkcije ter ponuja natančno sliko okolice vozila. Te asistenčne funkcije povečujejo varnost, užitek in udobje ter tako lajšajo življenje motoristov.

5. Aplikacija za povezovanje e-skuterjev

Nova aplikacija e-skuterje spremeni v profesionalce povezljivosti. Poleg prikaza stanja akumulatorja omogoča tudi komunikacijo med voznikom in vozilom ter možnost povezave z drugimi uporabniki preko družbenih omrežij. Tako uporabniki lažje ugotovijo, kateri njihovi prijatelji so v bližini. Na krmilni ročici je povezano držalo za čelado, ki ga je moč upravljati z aplikacijo. Ko je e-skuter parkiran, omogoča prostor za shranjevanje čelade, prav tako pa varuje vozilo pred krajo, prikazovalnik pa pred vandalizmom.

6. Dodatna rešitev za učinkovitejše stroje in gospodinjstva

Bosch je razvil algoritem Phantom, s katerim majhnim in srednje velikim podjetjem pomaga ocenjevati in močno povečevati energetsko učinkovitost njihovih strojev. Algoritem lahko pove, koliko energije uporablja določena naprava, s to energetsko transparentnostjo pa je mogoče privarčevati z elektriko.

INOVATIVNE REŠITVE ZA VOZILA

Integrirana rešitev polnjenja in navigacije natančno pokaže, kdaj bo električno vozilo ostalo brez energije in kje je naslednja polnila postaja. Rešitev mySPIN za pametne telefone uporabnikom omogoča preslikavo telefonskega zaslona na armaturno ploščo s pomočjo adapterja MirrorLink. Rešitev v oblaku voznikom, ki vozijo v napačno smer, v desetih sekundah pošlje opozorilo o nevarni vožnji. Elektronsko obzorje poleg osnovnih navigacijskih podatkov voznika opozarja o cestnih nagibih in ostrini ovinkov. Vse inovativne rešitve so nastale, da bi povečale varnost, udobje in poskrbele za brezskrbno uporabo vozil.

INTELIGENTNI POMOČNIK ZA DOM

Boshevi hladilniki prepoznajo hrano in poročajo o najboljšem prostoru za njeno hranjenje. Projektor PAI omogoča dostop do različnih digitalnih storitev med kuhanjem in peko, nameščen pa je nad kuhinjskim pultom. Robotska kosilnica prepozna ovire na travi, samodejno uravnava hitrost motorja in smer. Garderobne omare je Bosh spremenil v osebne pomočnike, ki na podlagi vremenskih razmer in načrtov posameznika predlagajo oblačila. Senzor Air omogoča najnaprednejše klimatsko ugodje za vsak dom …

Foto: Bosch

____________

Če ste že tu, preberite še …