NAPOVEDI S ČEBULO TOČNE SKORAJ 80-ODSTOTNO

V dolini Muota v Švici za zabavo sokrajanov šest lokalnih tradicionalnih napovedovalcev vremena to proučuje na nekonvencionalen način. Njihove šestmesečne napovedi za lokalno okolje že od leta 1947 temeljijo na starodavnih zapisih in opazovanju narave. In niso edini, ki se za pogled v prihodnost obračajo nazaj, še posebej k naravi. V italijanski vasi Urbania se že od srednjega veka iz generacije v generacijo prenaša znanje napovedovanja vremena s čebulo.

STARODAVNO, ZABAVNO IN PRECEJ TOČNO

Vreme napovedujemo že stoletja. Aristotel je 340 let pred našim štetjem o vremenskih pojavih in napovedih napisal knjigo Meteorologica. Ponekod so se stare tradicije ohranile do danes. Tak primer je vas Urbania v Italiji. V noči s 24. na 25. januar, na dan spreobrnitve apostola Pavla, nekateri redki posamezniki vreme še vedno napovedujejo s čebulo. Čeprav je to daleč od znanstvenega napovedovanja, menijo, da je zabavno. Emanuela Forlini in Alfio Lillini sta le dva izmed mnogih, ki še vedno napovedujeta vreme po tej metodi, malo za šalo, malo zares.

KAJ RAZKRIJE ČEBULA?

Od 1. do 12. januarja zapisujeta atmosferske pogoje, vsak od 12 dni pomeni en mesec v letu. Od 13. januarja v obratnem vrstnem redu mesecem pripišeta dneve – začneta z decembrom, končata z novembrom, piše italijanski spletni portal Il Resto del Carlino. Na noč spreobrnitve apostola Pavla v dve vrsti razporedita po šest lističev čebule, jih potreseta s soljo in položita na leseno desko, ki jo pred vrata postavita obrnjeno proti vzhodu. »Naslednje jutro ‘prebereš’ čebulo. Če se je sol stopila, bo tisti mesec deževen. Če je sol še vedno v kristalih, bo suho,« je Forlinijeva, sicer učiteljica v lokalni šoli, povedala za Il Resto del Carlino. Ne trdi, da je napovedovanje iz čebule znanstveno, je pa zanimivo, da so te napovedi točne v 70 do 80 odstotkih, pravi. Lillini je za preteklo leto napovedal, da bo toplejše kot preostala. Tudi zima, je dejal na začetku leta 2016, bo mila, temperature novembra in decembra pa bodo višje, kot smo jih vajeni. To bi sicer lahko pogojili tudi s podnebnimi spremembami, vendar Lillini vztraja, da je to mogoče opaziti tudi na čebuli.

»Naslednje jutro ‘prebereš’ čebulo. Če se je sol stopila, bo tisti mesec deževen. Če je sol še vedno v kristalih, bo suho.«

Kakšni so še drugi običaji napovedovanja vremena? Švicarji zaupajo polžem, mravljam, mišim, Tanja Cegnar, meteorologinja z Agencije RS za okolje pa pove, da vreme obvlada tudi zelena rega. Kako? ODGOVOR najdete v celotnem članku na SVETU KAPITALA.

__________

PREDEN GRESTE, KAJ PA TOLE: