PROTAGONISTI STAREJŠE IN MLAJŠE GENERACIJE

Na Ljubljanskem gradu bo med januarjem in aprilom 2018 na sporedu koncertni cikel KITARA – MOJ GLAS. Protagonisti cikla bodo štirje glasbeniki, katerih umetniško ustvarjanje je tesno povezano s kitaro. Gre za glasbene ustvarjalce, ki so odlični pisci besedil in glasbe in katerih inštrument sta tako kitara kot njihov glas. V ciklu se bosta predstavila uveljavljena umetnika starejše generacije, Zoran Predin in Aleksander Mežek – številne njune pesmi so v zadnjih desetletjih že ponarodele – ter predstavnika mlajše generacije, Ditka in Boštjan Narat, ki v zadnjih nekaj letih navdušujeta občinstvo s svojim pristnim glasbenim izrazom.

ZORAN PREDIN & DAMIR KUKURUZOVIĆ DJANGO GROUP  

25. 1. 2018, 20.00
»Ljubimec iz omare«
Zoran Predin je priznani slovenski glasbenik, pesnik in avtor skladb. Poznamo ga po odlični glasbi v številnih slovenskih filmih, televizijskih nadaljevankah in gledaliških predstavah, po neštetih že skoraj ponarodelih besedilih ter nepozabnih šansonih. Njegova kariera se je začela leta 1979, ko je ustanovil rokersko skupino lačni Franz in z njo v enajstih letih posnel 16 albumov in nekaj svojih najboljših pesmi. V obdobju samostojne kariere je nastopal s številnimi zasedbami in se preizkusil v najrazličnejših žanrih. Z gipsy swingom se je prvič intenzivneje srečal pri projektu Zoran Predin & Mar Django Quartet leta 1998. Tokrat se občinstvu predstavlja z zasedbo Damir Kukuruzović Django Group, s katero tesno sodeluje že več let.  Skupaj bodo predstavili Predinove uspešnice z albuma ljubimec iz omare ter vse največje hite.

DITKA & BAND
Gost/Guest: FERI LAINŠČEK

15. 2. 2018, 20.00
»Ne bodi kot drugi«
Ditka je pevka, kitaristka in skladateljica, ki izhaja iz glasbene družine. Glasba jo spremlja že od otroštva; takrat se je tudi začela učiti igranja na kitaro in nastopati na številnih festivalih. Od leta 2010 pa z očetom ustvarjata avtorsko glasbo. Leta 2012 je začela nastopati po Sloveniji in tujini ob spremljavi svoje skupine in se predstavljati s celovečernimi samostojnimi koncerti. Leta 2013 je izšla njena zgoščenka »Ne bodi kot drugi«. Na njej je deset skladb, pet uglasbenih pesmi znanih slovenskih pesnikov (Toneta Pavčka, Ferija Lainščka in Marka Pavčka) ter pet avtorskih skladb v angleščini. Septembra 2016 je izšel njen drugi CD z naslovom »Ne spreminjaj me« z desetimi uglasbitvami pesmi Ferija Lainščka, za katere je glasbo napisala skupaj z očetom Gorazdom.

BOŠTJAN NARAT

22. 3. 2018, 20.00
»Nekam potujejo vlaki«

Kantavtor Boštjan Narat je doslej podpisal dva solo albuma: »Strah je odveč« ter »Konec sveta vedno pride nenapovedano«. V zadnjih letih se je posvečal delu v skupini Katalena, sodelovanju z Neco Falk, pisanju esejev in kolumn, hkrati pa so ves čas počasi in neobvezujoče nastajale nove skladbe. Koncert na Ljubljanskem gradu bo posvečen predstavitvi novega gradiva ter pogledu v preteklost. Predvsem pa se bo Narat predstavil v novi zvočni podobi; dobršen del koncerta bo namreč oder delil s kolegoma, bobnarjem Blažem Celarcem ter jazzovskim saksofonistom Cenetom Resnikom. Nove in že znane pesmi, nov zvok in že slišane zvočne krajine …

ALEKSANDER MEŽEK & AKADEMIKI

12. 4. 2018, 20.00
»Siva pot«
Kariero Aleksandra Mežka, ki v letu 2018 praznuje svojo 70-letnico in 52 let ustvarjanja, bi lahko poimenovali zgodbo dveh dežel: je zmes slovanskega srca, saj je tu odraščal, in zahodne kultiviranosti – Velike Britanije, kamor ga je že zgodaj odpeljala ljubezen do glasbe. Leta 1968 je v Zagrebu srečal svojega idola Cliffa Richarda in pevko njegove spremljevalne skupine The settlers, Cindy Kent, ki ga je povabila v Veliko Britanijo. Leta 1972 je odšel v London in se tamkajšnji publiki predstavil z avtorskim albumom »Days Go By«. Po uspehu prve slovenske male plošče »Siva pot« je njegova glasbena kariera tekla vzporedno doma in v tujini. Njegov opus zajema več kot 20 samostojnih izdaj v Sloveniji, Veliki Britaniji, ZDA in drugod po Evropi. Na tokratnem koncertu se bo predstavil s skupino Akademiki.

Foto: Ivian Kan Mujezinović

____________________

PREBERITE ŠE: