Aleš Čakš

Že dober mesec nas mediji med drugim bombardirajo s prazničnimi oglasi, večina njih je precej neizvirnih. Res ne razumem, zakaj moramo ure in ure na dan na televizijah gledati reklame naših največjih trgovcev z živili, ko pa se ljudje že brez tega zaganjajo v trgovine in besno kupujejo.

Malodane vsi tožijo, da jim zmanjkuje denarja, trgovine in šoping centri pa pokajo po šivih. Odpirajo se še novi lidli, hoferji … in tudi ti bodo takoj polni. Ljudje nimajo denarja? Prav nasprotno, na slovenskih bankah je na računih 24 milijard evrov. In statistika celo pove, da so Slovenci varčni. Kaj bi šele bilo, če bi bili zapravljivi …

Razumem, tudi sam grem v trgovino po hrano ter tu in tam preverim, kateri trgovci so bolj ugodni. In to je tudi vse. Pri oblačilih se čedalje bolj držim trajnosti, ker verjamem, da ta modna »drža« res lahko pomaga k čistejšemu okolju.

Veseli december? Saj razumem pričakovanja otrok, veselja ob miklavžih, božičkih in dedkih mrazih, histerije odraslih, tekanja po trgovinah, pitja »kuhančkov« na 10 stopinjah v dežju pa res ne. Ja, se strinjam, december je lep mesec, poln tradicije, upanja, srečevanja s prijatelji, najbližjimi, pogovorov, objemov, a čas lahko preživljamo tudi bolj kakovostno.

December je zame mesec, ko lahko v toplem domu berem dobre revije, ki znajo življenjski slog dvigniti na višjo raven, pa izbrane knjige, ki te »zastrupijo« z drugačno vsebino od krute realnosti. In je mesec, ko si pogledam še kako vrhunsko nadaljevanko in film več, da sem morda še malo bolj oddaljen od sveta tukaj in zdaj, čeravno se dobri filmi in nadaljevanke včasih še kako navezujejo na naša življenja v svetu, ki ga doživljamo ta hip.

In je čas, ko rad skuham večerjo za prijatelje, no, to rad počnem kar vse leto. Pa srečno!