Razvoju tehnologije in potencialom za njeno uporabo ni ne konca ne kraja. Kako bi se na primer počutili, če bi brez skrbi božali kače, od blizu opazovali tarantele ali brez pomislekov skočili iz letala? Raziskovalci iz univerze Oxford so tako optimizirali navidezno resničnost, da bi ljudem s strahom pred višino pomagali premagati svojo fobijo.

Strah pred višino je pomemben problem za enega od petih ljudi, večina pa ga nikoli ne premaga. Čeprav je navidezna resničnost v preteklosti igrala določeno vlogo pri zdravljenju fobij, je bilo v končni fazi potrebno pacienta do ozdravitve pripeljati s pomočjo obiskov terapevta. Vse do danes. Ekipa je razvila VR-program, v katerem psihološko terapijo izvaja računalniško ustvarjeni virtualni trener. Uporabniki so deležni osebne obravnave, z virtualnim trenerjem pa lahko komunicirajo z uporabo tehnologije za prepoznavanje govora.

 

Vsi udeleženci v VR-skupini so pokazali zmanjšanje strahu pred višino, povprečno zmanjšanje pa je bilo 68-odstotno.

Od naključnega izbora sto ljudi s strahom pred višino so polovico zdravili z VR -tehnologijo, druga polovica pa zdravljenja ni prejela. Pred tem so udeleženci v povprečju približno 30 let živeli s strahom pred višino. Tisti, ki so bili zdravljeni z VR-tehnologijo, so v virtualni resničnosti v povprečju preživeli dve uri v skupno petih terapijah. Vsi udeleženci v VR-skupini so pokazali zmanjšanje strahu pred višino, povprečno zmanjšanje pa je bilo 68-odstotno.

https://www.flickr.com/photos/oxfordvr/40642875410/

Študija, objavljena v The Lancet, tako zaključuje, da lahko psihološka terapija, ki jo omogoča virtualna resničnost, prinese velike klinične koristi. Prav tako napovedujejo potencial razvoja pomoči za vrsto drugih duševnih motenj, kot je anksioznost.

Foto: Pixabay in Pexels

______

Če ste že tukaj, preberite še: