Razmišljala Manca Izmajlova

Ne vem kdaj, enkrat v otroštvu, sem se odločila, da bom poskušala videti in iskati samo dobro v vsakem človeku. To mi pomaga že vse življenje in verjamem, da mi vleče na pot lepe stvari. Če me res kaj zelo muči pri kom, povem to Benjaminu, kot pravilo pa ne razglabljam o drugih ljudeh javno oz. govorim le o lepem. Kadar imam opravka s kako nepopravljivo »žlehtnobo« (tudi kak tak se najde), se jim poskušam preprosto izogibati, se z njimi ne zapletati, o njih ne govoriti ali razmišljati. Vsak nosi svojo usodo na svojih plečih. 

Koliko miselnega strupa lahko vsak dan premlevajo naši možgani! Koliko svetov si potem ustvarjamo, koliko prepirov in slabe volje naredimo sami sebi ali pa jih še bolj prekuhamo v pogovoru z drugimi. 

Foto: Sašo Radej

KAKO STE KAJ Z DAJANJEM KOMPLIMENTOV*?  

(*Kompliment je posebna oblika pohvale, izraz odobritve, spoštovanja, priznanja ali navdušenja; ljubeznive, prijetne besede. Je preprosto, a močno sredstvo, ki pomaga vzpostavljati dobre odnose z ljudmi. Govori se jih iz različnih razlogov, vsi pa naj bi dajali zadovoljstvo in dvignili samozavest. Kompliment sam po sebi nima nikakršne moči: važna je intonacija, s katero ga poveste. Lahko je zelo globok, lahko je koketen, lahkoten – nikoli pa ne sme vsebovati ironije. Deloval bo le, če ste zares iskreno namerjeni k drugemu človeku. Ko ga govorite, morate biti pošteni in odkriti, besede ne smejo biti pretirano laskave. Ko dajete iskreni kompliment, se osredotočate na drugega človeka, iščete v njem lepe kvalitete in vaše mnenje o njem raste. Smatra se, da človek, s tem ko govori drugemu prijetne besede, dviguje tudi svojo lastno samopodobo – potrebna je namreč določena uverjenost vase, zato da opazite dobro v drugih ljudeh in svoje mnenje poveste. Pozornost in sposobnost iskanja dobrih lastnosti v drugih vam bosta pomagali opaziti več dobrega tudi v vas samih.) vir: wikipedia.ru

OTROKOMA VSAK DAN PODARIM KOMPLIMENT

Zelo rada dajem komplimente. Takrat, ko pri človeku opazim nekaj lepega, to takoj povem, tudi če izpade čudno, recimo sredi pogovora. Ogromno ljudi ima lepe oči – pa ne zaradi barve ali oblike – ampak preprosto zaradi lepe duše njihovega lastnika. Včasih opaziš, kako so se potrudili z izbiro oblačila in kako zelo žarijo v njem. Navadila sem se pogledati po domu ali vrtu človeka in videti, kam so dali svojo strast, energijo. Povedati lepo besedo nepoznani gospe o njeni gredici rožic …  Zakaj ne? Zakaj ne bi več razmišljali o tem, da naredimo drugim ljudem lepe občutke? Zlasti sem pozorna na to, da dajem komplimente vsak dan svojim otrokom.

Foto: Igor Modic

Tisti, ki pošilja negativne misli, zastruplja svojo lastno vodo.  

BESEDE IN ZVOKI MOČNO VPLIVAJO NA NAS

V odličnem dokumentarnem filmu »Velika skrivnost vode« so japonski znanstveniki naredili poskus s tremi steklenimi posodami riža, ki so jih zalili z vodo. En mesec je znanstvenik vsak dan večkrat govoril prvi posodi »Najlepša hvala.«, drugi posodi »Ti si idiot!«, tretjo posodo pa je ignoriral. Po mesecu dni je riž v prvi posodi brbotal in lepo dišal, riž v drugi posodi je počrnel, riž v tretji posodi pa gnil in plesnel. Naša telesa so sestavljena iz 75 odstotkov vode. Besede in drugi zvoki, ki smo jim izpostavljeni, močno vplivajo nanjo. Še posebej to velja za otroke. In dokazano je, da z ravnodušjem, sovraštvom in gnevom uničevalno delujemo ne samo na druge, ampak tudi nase. Tisti, ki pošilja negativne misli, zastruplja svojo lastno vodo.

KAKO PA STE KAJ S PREJEMANJEM KOMPLIMENTOV? 

Ko poveste nekomu iskreno nekaj lepega, bo zažarel. V naši slovenski zadržani kulturi, pa se ljudje velikokrat potem tudi zmedejo in ne vedo, kaj reči. Niso vajeni, premalo je tega. Če se samo lepo zahvališ, lahko izpadeš nečimrno, neskromno, celo da se (bognedaj!) s komplimentom strinjaš. Dostikrat ljudje samo nekaj zamrmrajo nazaj ali pa hočejo sploh zanikati kompliment (Oseba A: »Kako lepe rože imate na balkonu!« Oseba B: »Ah, saj zdaj so že skoraj odcvetele.«) Prepoznate tudi to?

Ko prejmete kompliment, se zanj samo lepo zahvalite in bodite hvaležni človeku za lepo energijo, ki vam jo je nameril. Edino tako bo krog sklenjen.

Vsekakor pa karseda čuvajte lastno vodo in vodo svojih bližnjih! 

ZA KONEC … 

Ko vas ima, da bi rekli kaj slabega, dobro deluje tisto, da v glavi najprej prešteješ do deset, preden kaj rečeš. Včasih je treba do petdeset, pomaga pa zagotovo. Ko hočete reči nekaj lepega, pa to storite res hitro, impulzivno, preden trenutek mine.

Vsekakor pa karseda čuvajte lastno vodo in vodo svojih bližnjih!

>>>>>>

Slovenska pevka mezzosopranistka MANCA IZMAJLOVA je pravkar izdala svoj 6. studijski album z naslovom “Ruska kolekcija”. Album z izborom najlepših ruskih pesmi 20.stoletja, posnet z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije, lahko kupite tukaj.


Pevka ima za seboj 17 let uspešne kariere po vsem svetu. Slovenski publiki se je zlasti priljubila z albumoma Slovanska duša in Slovensko srce, ki sta bila prodana v platinasti nakladi. Najbolj znane so njene priredbe slovenskih narodnih in ponarodelih pesmi v simfoničnih priredbah, katerim je posvečen tudi njen zadnji album Pesmi mojih krajev. 
Njene pesmi in druge aktivnosti lahko spremljate na Facebooku in Instagramu.

Manca Izmajlova je ambasadorka dunajske hiše nakita FREYWILLE._________

FREYWILLE JE DUNAJSKA HIŠA NAKITA IN NAVDIHNJENA S POEZIJO IN LJUBEZNIJO.

SVOJ KOMPLIMENT LAHKO PODARITE TUDI TAKO. Z UMETNIŠKIM NAKITOM, KI ODPIRA SRCA DRAGIH.

_________

Tule je še nekaj dobrih kolumen…