IDEALNE OPAZOVALNE RAZMERE

V noči z nedelje na ponedeljek smo zaradi ugodnega, jasnega vremena in odsotnosti Lune lahko opazovali spektakularno zvezdnato nebo, ki so ga razsvetljevali številni zvezdni utrinki. Mnogi so opazovanje izkoristili za romantičen zmenek v dvoje, z njim popestrili družinske poletne počitnice ali celo v večjih skupinah organizirali spanje pod zvezdami.

NEBESNA PREDSTAVA SE JE ZAČELA KMALU PO 23. URI

Večina ljudi se je na opazovanje odpravila nekje po 22. uri zvečer, saj se je takrat začela astronomska noč. Pogledi so postali bolj pozorni po 23. uri, takrat so se zvezdni utrinki že začeli pojavljati, najbolj aktivni pa so postali po polnoči. Včerajšnja noč je bila za opazovanje idealna, saj ni bilo oblačnosti, Luna pa temnine neba ni motila s svojo svetlobo. Najbolj oblegani kraji za opazovanje so bili izven strnjenih naselij, na večjih jasah, živahno je bilo tudi na domačih dvoriščih, ki so ponujala odprt pogled na nočno nebo.

V DVOJE ALI V SKUPINICAH

Romantično zvezdnato noč so na obalah in dopustniških krajih najbolj izkoristili zaljubljenci – nočno nebo, šumenje morja in prijetne avgustovske temperature so pripravili idealne razmere za zmenke v dvoje. Številne družinice z malimi nadobudneži, ki še uživajo poletne počitnice, so poletni čas izkoristile kar na domačih vrtovih in dvoriščih, s katerih se je navdušenim malčkom in zadovoljnim staršem odpiral pogled na neverjetno zvezdnato predstavo. Manjkalo pa ni niti organiziranih opazovanj na neobljudenih gričih, vrhovih in vzpetinah, kjer so v astronomske dnevnike pozorno vpisovali smer in število zvezdnih utrinkov, opazovanje zvezdnih utrinkov pa zaključili s pustolovskimi nočitvami pod zvezdami. Na plano so prišli tudi fotografi, ki so v svoje objektive lovili predstavo, ki jo je pripravilo avgustovsko nočno nebo.

ŠE JIH LAHKO OPAZUJETE

Še nekaj noči bo živahno na nebu. Ker so razmere še vedno odlične za opazovanje, si poglejte TUKAJ kje in kako lahko opazujete ta meteorski prah, kot mu rečejo astronomi.

Foto: Pixabay

______________

Če ste že tukaj, preberite še …