Haiku ni samo pesniška oblika, ki obsega sedemnajst zlogov, in Stairway To Heaven ni le pesem, temveč nora turistična destinacija, na kateri se še tako zahtevnemu avantruristu izbulijo oči in pospeši srčni utrip!

VELIKO IN NELEGALNO

Tokrat se selimo na havajski otok O’ahu z glavnim mestom Honolulu. Havaji zdržujejo 8 večjih in 23 manjših otokov, s približno 1.430,000 prebivalci pa ostajajo dokaj redko poseljeno otočje. Poleg čudovitih plaž in dih jemajoče okolice pa ponujajo še več. Nekaj velikega, izjemnega in, povedano po resnici, nelegalnega.

Eden izmed razlogov za obisk te mednarodne znamenitosti je tudi fantastičen razgled na bližnji Kanehoe in njegov zaliv.

Govorim o svetovno znani atrakciji, ki je privabila že marsikaterega avanturista, pohodnika in adrenalinskega džankija, o sistemu 3.922 stopnic, strmo postavljenih ob bok gori Ko’olau. Tisti, ki so se povzpeli na sam vrh, zagotavljajo, da je celotna izkušnja nekaj neponovljivega, izjemnega. Eden izmed razlogov za obisk te mednarodne znamenitosti je tudi fantastičen razgled na bližnji Kanehoe in njegov zaliv.

OGLASNA VSEBINA

POT DO NEBES

Stopnice v nebesa so nastale že v času druge svetovne vojne, leta 1942, ko so pričeli z gradnjo radijske postaje. Strogo zaupni objekt naj bi s pomočjo antene prenašal radijske valove ladjam v Pacifiku, da pa bi ga zaposleni lažje dosegli, so čez pobočje, obkroženo z grebeni, postavili leseno lestev, ki so jo kasneje zamenjali za  lesene stopnice.

Lestev in stopnice so zaposleni na vrhu gore močno skritizirali, saj je vzpon do vrha terjal velik fizični napor. Kasneje postavljena vzpenjača je bila zato med njimi izjemno dobrodošla pridobitev. Na obrobju stopnic lahko dandanes še vedno vidimo ostanke lestve, ki so jo uporabljali kot prvi pripomoček za vzpon do antene Loran.

BOLJE KOT GARDALAND!

Sredi petdesetih let so bile lesene stopnice zamenjane z novimi, delno kovinskimi. Ponovno so jih obnovili leta 2003, takrat je mesto zanje odštelo kar 875.000 dolarjev. Stopnice pa včasih niso tako prijetno vznemirljive, kot bi si marsikdo mislil. Leta 2012 je tam zaradi srčnega napada ugasnilo življenje komika in pevca Fritza Hasenpuscha.

Pot po stopnicah je prepovedana, a se po njej kljub prepovedi odpravi kar veliko število potnikov, nemalo jih je zaradi kršenja pravil celo aretiranih.

Foto: Shutterstock

_______________

HAVAJI SO PRAVLJIČNI. IN NA OTOK OAHU VAS PELJE TUDI KOMPAS.

BUJNO ZELENJE, PEŠČENE PLAŽE, KRISTALNO ČISTO MORJE, KITI V DALJAVI, VULKANSKE GORE, TOPEL TROPSKI VETER,… TU LAHKO NAJDEŠ SVOJA NEBESA.

______________

SIJAJNA PLAT POLETJA!

KARTICA DINERS CLUB GOODLIFE TI PRINAŠA TUDI STALNI 4% POPUST NA KATALOŠKO PONUDBO TURISTIČNE AGENCIJE KOMPAS.

PREVERI ŠE OSTALO POLETNO PONUDBO IN NAROČI KARTICO.

_______________

Če si že tukaj, preberi še …