Pravilna skrb za vaš denar

Pogosto se pojavljajo vprašanja o pravilnih naložbenih odločitvah v pravem času. Pri tem se veliko ljudi sprašuje, zakaj so nekateri postali bogatejši, zelo malo pa, kako so to dosegli. Del razlage nam ponudi dokaj nova veja ekonomije – vedenjska ekonomija in znotraj nje vedenjske finance. Razširja tradicionalno ekonomsko teorijo človeškega vedenja s sklicevanjem na psihologijo, sociologijo in nevroznanost.

Tradicionalna ekonomija predpostavlja, da se ljudje vedejo racionalno in bodo v vsakem trenutku sprejeli odločitve, ki bodo v njihovem interesu oziroma v skladu s ciljem doseganja maksimalnega donosa ob danem tveganju. Vedenjske finance, nasprotno, izhajajo iz domneve, da na naložbene odločitve posameznikov vplivajo socialna, kognitivna in čustvena dejstva, ki jih oddaljujejo od optimalne odločitve. Z drugimi besedami, vlagatelji ravnajo po predvidljivih vzorcih in vedno znova ponavljajo napake.

Najpogostejše napake vlagateljev so premalo razpršeno premoženje, pogosto trgovanje zaradi črednega nagona, ki ima za posledico visoke transakcijske stroške, privzeta pristranskost do poznanih delnic, prevelik optimizem, kratkoročen pogled – samo še to zaslužim, potem pa grem – prevelika samozavest glede sposobnosti sprejeti pravilno naložbeno odločitev. Navedeno se vedno znova najbolje zazna in potrdi v finančnih krizah.

KAKO PAMETNO VLAGATI?

Kaj lahko torej stori posameznik, da bi posnemal donose, ki jih ponuja trg v danem obdobju? Vprašali smo strokovnjake pri KD Skladih, družbi za upravljanje premoženja in priporočajo: vlagajte z glavo, ne s srcem.

IN KAJ TO POMENI?

Vsako gospodinjstvo oziroma vlagatelj mora pri sprejemanju naložbenih odločitev upoštevati določene dejavnike: izhajati iz obstoječega premoženja, ocene svojih kratkoročnih in dolgoročnih potreb po likvidnosti, časovnega horizonta naložb in svoje tolerance do tveganja. Portfelj naložb mora tako razpršiti, da ga morebitna izguba pri eni vrsti naložbe ne bo ogrozila. Vendar delo s tem še ni končano. Trgi so nestanovitni, zato mora portfelj redno spremljati in preverjati, ali naložbe v njem še sledijo naložbenemu cilju. Še več, zaradi osebnih okoliščin se lahko naložbeni cilj zelo spremeni. Ko se nekdo, na primer, ki varčuje za starost, približuje dnevu, ko bo potreboval stabilne ali celo redne dohodke iz svojih naložb, mora naložbe premakniti v manj tvegane. Ne more si privoščiti niti kratkotrajnih izgub. Kdo drug pa si bo lahko zaradi višine celotnega premoženja privoščil bolj tvegane naložbe, saj mu okoliščine omogočajo, da lahko izgubi. Njegove druge naložbe bodo ohranile ali povečale vrednost. Pogoj je seveda, da je premoženje ustrezno razpršeno.

7 PRAVIL

Na kratko predlagajo, da sledite sedmim pravilom:

  1. Načrtno varčevanje.
  2. Izberite pravi način varčevanja.
  3. Ocenite svojo stopnjo tveganja.
  4. Razpršite svoje naložbe v skladu s svojim profilom.
  5. Preverite stroške.
  6. Izberite strokovnjake, ki jim lahko zaupate.
  7. Redno spremljajte naložbe.

Podrobnejše nasvete in širši opis vseh sedmih pravil si lahko pogledate tudi na njihovi spletni podstrani.

Avtor: Lea Novak

Foto: Shutterstock

__________________

Če si že tukaj, preberi še …