Dobro mesto  – STUTTGART

Utrinki METKE KEJŽAR 

Spomin na njena prva potovanja sta Grčija in Francija. V gimnazijskem obdobju so bili to posebni trenutki. Sicer pa Metka Kejžar zelo rada potuje še zdaj. Morda ima zato svoje delo še rajši. Pri Mercedes-Benzu je delala že kot študentka in je vse do danes obiskala kar precej mest po svetu. Že kot začetnica je veliko časa preživela v Stuttgartu, kjer so jih izobraževali. Z napredovanjem je širila tudi poti. Od poslovnih potovanj so ji najbolj v spominu ostala mesta Toronto, Atene, Barcelona in Lizbona. Uživa v opazovanju ljudi tam drugje, njihov način življenja, mestni utrip. »Vedno skušam najprej na ulicah spiti kavo in začutiti energijo mesta. Šele nato začnem raziskovati.« Ko pa se odpravi na svoja potovanja, je njena najboljša družba hčerka Ula. Zelo sta uživali na zadnjem raziskovanju Abu Dabija in Dubaja. Obožuje sprehode v naravi s psom, rada teče ali kolesari. Narava ji pomaga, da odpravi vse napetosti. Letos bo poslovno spet veliko na poti, najbolj pa se veseli Porta. Kar nekajkrat bo na njenem urniku tudi Stuttgart, ki je postal že skoraj drugi dom.

Metka Kejžar

Že na začetku ne morem mimo …

… muzeja Mercedes-Benza, v katerem je zajeta 130-letna zgodovina avtomobilizma. Stavba je arhitekturno izjemna, načrte zanjo sta naredila priznana nizozemska arhitekta. Ogled se začne na vrhu devetnadstropne stavbe, po spiralni poti pa si do pritličja ogledaš celotno zgodovino.

Muzej Mercedes-Benza

Ko se pripeljem v Stuttgart …

…. žal iz Ljubljane ni direktnih letov, grem ali naravnost na sestanek ali pa v hotel v bližini poslovne stavbe Daimlerja. Večinoma sta to Mo oziroma SI-Zentrum. Brez dvoma pa so najboljši hoteli prav v središču mesta, neposredno ob Königstrasse.

Všeč mi je ena najbolj znanih …

… nakupovalnih ulic Königstrasse, ki je dolga kar 1200 metrov in slovi po lokalnih butikih, znanih blagovnih znamkah, odličnih restavracijah. Ta ulica se nadaljuje na Schloss Platz, ogromen trg, ki je hkrati zbirališče za turiste.

Starega dela skoraj ni …

… ker je bilo mesto med vojno močno porušeno. Ravno to je mogoče pomanjkljivost, saj se v starih jedrih skriva poseben čar. A to nadomestijo z moderno arhitekturo.

Najlepše je spomladi in jeseni …

… ko mesto oživi. V parkih v centru ob nakupovalni ulici Königstrasse na trati poležavajo ljudje, pojejo malico, pijejo kavo, klepetajo. To že od nekdaj rada opazujem. Zelo rada se ustavim tudi na tržnici, konec leta pa obvezno obiščem božični sejem.

Moja najljubša restavracija je …

… Cube, ki ponuja odlično kulinariko, krasen pogled na Stuttgart ter modern ambient. Sicer pa so gurmanske poslastice Stuttgarta preste, meso z žara, sirovi špecli, flammkuchen, schwarzwaldska višnjeva torta …

Restavracija Cube

Ker je to domači kraj Mercedes-Benza …

… naj poleg muzeja za vse ljubitelje starodobnikov omenim še dizajn center, tovarno v Sindelfingnu, prostor, kjer so razstavljeni starodobniki, spomenik Gottlieba Daimlerja.

Po mestu se najhitreje …

… premikate kar s podzemno železnico U-Bahn. In vsekakor ne izpustite še ogleda centralne knjižice, muzeja umetnosti ter živalskega in botaničnega vrta.

Centralna knjižnica

Foto: arhiv gostje, shutterstock, pixabay

________________

Povzeto po članku Dobro mesto, revija Goodlife, marec 2018

________________

Če si že tu, preberi še tole …