Foto: Iztok Kurnik, Jani Ugrin

NASMEH SE SAMO ŠE ŠIRI IN ŠIRI

Nadenem si svoja vintage očala, svetlikajoče krilo in visoke pete, ki jih sicer zelo redko nosim, pa vendar. Zdi se več kot primerno, moje misli so namreč že v Cankarjevem domu, kjer že poteka druga instalacija MBFWLJ tedna. Ko spet vstopim v prestižno dvorano, tokrat na sebi že nosim velik nasmeh, ki se iz minute v minuto samo še širi.

MODNA BRV IN ROCK & ROLL

Po uvodnem sprejemu in prikritem opazovanju mode vseh ostalih udeležencev smo se počasi napotili proti modni brvi in se na klopeh tesno stisnili drug ob drugega, število ljudi se je od včerajšnjega dne skoraj podvojilo.

Tiho kot miške čakamo v temačnem prostoru na pričetek večera. Nato pa kar naenkrat … rock & roll. Prva modna oblikovalca znamke MÊHLÊ nam z električnim zvokom kitare jasno prikažeta svoj navdih za svojo estetično dovršeno, udarno kolekcijo, kjer modeli nosijo ‘odštekane’ superge, njihove frizure pa so oblikovane v štrenasto zmešnjavo, ki še dodatno komplimentira celotnemu videzu urejenega kaosa. Kosi Maje Mehle in Mihe Fabia Kalana poudarjajo samozavest in ravnodušnost do tradicionalnih načinov oblačenja. Naslednja se nato predstavi Nataša Peršuh, ki je navdih za svojo unikatno kolekcijo našla v fuziji vsakdanjih obveznosti in zahtevi sodobnega časa po gibanju in funkcionalnosti, v kombinaciji s principi visoke mode. Zadnji oblikovalec prvega dela vrhunskega večera, D’ALPAOS, pa je modno pisto okupiral z moškimi modeli, ki so predstavili kolekcijo okolju prijaznih materialov, ki se prepletajo z japonskimi in nordijskimi vizijami italijanske mode.

mehle-05

modna oblikovalca znamke MÊHLÊ

 ”Kosi modnih oblikovalcev znamke MÊHLÊ poudarjajo samozavest in ravnodušnost do tradicionalnih načinov oblačenja.”

RDEČELASKA IN BASI

Po malce daljšem odmoru (vsaj tako se je zdelo) in obvezni diskusiji s prijateljico in sestro, kateri oblikovalec je s svojo kolekcijo najbolj navdušil, je bil končno čas za drugi del tekstilne umetnosti.

Spet se posedemo na klopi. Nekaj minut čakanja. In nato kar naenkrat … basi. Glasba napolni celotno dvorano in tla pod nogami se začno tresti od magnitude zvočnega učinka. Na zaslonu se pojavi gola rdečelaska z avantgardno silhueto, obraz pa zakriva s širokim klobukom. Modno pisto nato zapolnijo modeli, oblečeni v kontrastne materiale asimetričnih in čistih linij, značilnih za domačo modno oblikovalko Alenko Globočnik Fabjan, nosilko znamke AKULTURA. Sledijo ji vrhunske kreacije Dajane Ljubičić, oblikovalke z minimalističnim pristopom, ki navdih za oblikovanje črpa iz lastnih čustev in drugih elementov. Da se dogodek drugega večera konča na visoki noti, kot je značilno za MBFWLJ, se kot zaključni akt predstavi SofiaNogard, znamka modnih oblikovalcev Boštjana Mljača in Mije Curk, ki sta svojo kolekcijo kreirala na konceptu ”brezčasne arhaičnosti”.

sofia-nogard-06

modna oblikovalca SofiaNogard

‘Brezčasna arhaičnost’ umetnikov znamke SofiaNogard

SAMO ŠE JUTRI?

Na zadnji dan modnih revij v Cankarjev dom prihajajo Tanja Zorn, Vlada Savić, IVANMAN, SUSNYARA, Cliché in SENS. MBFWLJ ob zaključku predstavlja tudi okroglo mizo z naslovom Modni film v oglaševanju, kjer bodo Aljoša Bagola, Pristop, Branimir Brkljač, Mokrin HouseDavor Bruketa in Bruketa & Žinić razpravljali o vlogi modnega filma v oglaševanju in kako ta (lahko) vpliva na ugled blagovnih znamk.

Kar malce grenak priokus mi daje misel, da se bo vse skupaj končalo tako hitro, vendar pa moram priznati, da se zadnjega dne resnično veselim, saj imajo vse napovedane znamke resnično unikaten ”cukrček,” ki v ustih še dolgo pušča sladek okus, tudi še zdavnaj po tem, ko ga pojemo.

__________________________________

mbfwlj

Mercedes-Benz Fashion Week lahko spremljate tudi preko live-streama v 360-stopinjski tehniki na Facebooku, vse fotografije pa si lahko pogledate tudi na Instagramu.