Imate partnerja, ki se ne želi pogovarjati o težavah?  Pravi, da je to vaša stvar in da če želite brati knjige in iti k strokovnemu svetovalcu oz. terapevtu, lahko pojdete kar sami, njega pa nikakor ne vpletajte? Potem vas moram žal razočarati, vendar zdaj sploh niste v odnosu oz. zakonu. Če sem še malo bolj radikalna, lahko rečem, da ste pravzaprav samski, ne da bi to vedeli.

Kaj mislim s tem? Mislim, da zakon oz.  partnerski odnos ni samo dogovor, ampak gre za zavezo, da boste za uspešno razmerje naredili vse, kar je v vaši moči. Dejstvo je, da odnosa ni (četudi ste poročeni in s prstanom na roki), če eden izmed partnerjev ne želi biti aktiven udeleženec v njem. In vi sami ne zadostujete, da bi zveza uspela (največkrat smo ženske tiste, ki bi naredile vse, da bi odnos obstal, moški pa se velikokrat vedejo, kot da niso del te veze – seveda pa je lahko tudi obratno)!

Prepričana sem, da se morata partnerja, ki želita, da bi njun odnos obstal in tudi rastel, zavezati 5 stvarem:

  1. »Zavežem se, da se bom čim več naučil o tem, kako biti boljši človek in boljši partner, in storil bom vse, kar bo treba, da bo odnos uspešen«; 
  2. »Zavežem se, da bom čustveno odprt do partnerja in z njim, tako da mu bom pokazal, kaj čutim«;
  3. »Zavežem se, da bom do partnerja čustveno radodaren, ne pa skop, in da mu bom pokazal svojo ljubezen in naklonjenost”;

 

Sanja Kranjc

Če imata s partnerjem težave in če se eden izmed partnerjev ne čuti zavezanega storiti vse, da bi zveza uspela, kakšen smisel sploh ima takšna zveza? Kateri sta še dve zavezi, da bi odnos dveh partnerjev obstal? Preberi v Sanjinem razmišljanju.

_____________

Sanja Kranjc

Sanja Kranjc

 

SANJA KRANJC je strokovni vodja zavoda Amasia. Dela tudi kot prostovoljka v društvu Projekt Človek, kjer pomaga ljudem, ki so svojo stisko utiševali na napačen način. Predava teme, ki so povezane z odnosi, komunikacijo, vzgojo, razlikami moškimi in ženskami ipd, ter o stvareh, ki jih želi imeti vsak čimveč v našem življenju – sreča, pozitivnost, veselje, hvaležnost. Obiščite njeno stran LJUBEČI ODNOSI.

___________

Ker si že tu, preberi še tole …