Naj vam povem o mestu, v katerega sem se zaljubila na prvi pogled. Berlin, Berlin wir lieben Berlin! Ni le polno znamenitosti, primerno je za vse generacije – mlade in stare. Po besedah mnogih – Berlin je metropola Evrope.

NAJBOLJŠE MESTO ZA SELFIJE …

… so Brandenburška vrata, ki stojijo na zahodnem delu Berlina. Obiskovalci prelep razgled lovijo predvsem zvečer, ko sonce stoji za spomenikom kvadrige z boginjo miru, ki se vozi v svoji slavnostni kočiji.

NAJBOLJŠI ŠOPING …

… boste doživeli v najnovejšem nakupovalnem centru Mall of Berlin, ki se nahaja blizu Potsdamer Platza. Leta 2014 odprt šoping center se lahko pohvali z 200.000 kvadratnimi metri površine, v njem pa domujejo prestižne znamke, kot so Armani, Hugo Boss in Guess, pa tudi cenovno bolj dostopne, npr. C&A, Zara in H&M.

NAJČUDOVITEJŠI RAZGLED …

… me kot veliko večino turistov ni čakal na vrhu znamenitega televizijskega stolpa, ki v višino meri kar 368 metrov, moja najljubša razgledna točka je bila Volkspark Humboldthain, zdaj sicer nepopoln bunker nekje iz leta 1940.

IMG_1564

NAJBOLJ KUL UMETNINE …

… sem občudovala na delu berlinskega zidu, znanem kot East Side Gallery, kjer si lahko ob sprehodu po pločniku ogledujemo zanimive slike in karikature raznovrstnih umetnikov. Glavna tema umetnin je, nekako razumljivo, politika.

IMG_1030

NAJBOLJ NORO …

… je bilo v času enega izmed največjih festivalov, poznanem po imenu Myfest. Polne ulice, odštekana moda, mladi in alkohol! Vse to je bilo 1. maja moč opazovati na ulicah Berlina, kjer so DJ-ji, komedijanti in ostali performerji zabavali razposajeno množico.

OGLASNA VSEBINA

NUJNO MORATE VSTOPITI V …

… eno izmed najmogočnejših stavb Berlina, v parlament, kamor lahko vstopite s predhodno rezervacijo, vam pa že na prvi pogled vzame sapo. Čudovita arhitektura, ki ne skriva dejstva, da so jo prenovili, najbolj impresionira s kupolo, na katere vrh se lahko povzpnemo in z nje občudujemo razgled na bližnjo reko Spree.

VZEMITE SI ČAS ZA …

… sprehod po priljubljenem berlinskem živalskem vrtu, v katerem sem prvič videla eno mojih najljubših živali – feneko!

IMG_1563

PRIPOROČAM …

… da si tisti, ki boste v glavnem mestu bolj malo časa, tega ogledate z ladjico, ki vas po reki vodi mimo najprepoznavnejših stavb, med drugim tudi mimo rezidence političarke Angele Merkel, za katero sama pravi, da je večja kot Bela hiša!

IMG_0965

NAJZANIMIVEJŠA ZNAMENITOST …

… me je čakala ob prej omenjeni postaji – na vodenem ogledu Berliner Unterwelten E.V’. Odločila sem se za ogled bunkerjev iz druge svetovne vojne in ob spremljavi besed izkušenega vodiča postopala po bunkerjih, ki so v vojnih časih prebivalcem nudili močno potrebno zavetišče. Ste vedeli, da so imeli Nemci na zidovih oznake, po katerih so se v primeri izpada elektrike lahko orientirali in zaradi svetlobe celo brali časopis? Jaz tudi ne.

NAJBOLJ SO MI TEKNILE …

… domače testenine, ki jih v restavraciji Spreegold na Rosa-Luxemburg-Straße 2 pripravijo s svežo omako po izbiri. Berlin pa se tudi sicer lahko pohvali kot pravo kulinarično mesto, z veliko izbiro za mesojedce, vegetarijance in tudi vegane. Guten Apetit!

IMG_0548

NISEM PRIČAKOVALA …

… tako cenovno dostopne hrane. Kot marsikateri turist, ki je prvič stopal skozi Berlin, tudi jaz nisem pričakovala pagerjev, ki te s piski obvestijo, da je tvoja hrana pripravljena na prevzem. Ste mislili, da vam jo bo prinesel kdo drug? Ne vedno.

ŠE ENKRAT BI SI OGLEDALA …

… jezero Tegeler ob sončnem zahodu. Fenomenalen pogled, zaradi katerega se bom zagotovo še vrnila, naslednjič z ladjico.IMG_0753

NAJBOLJ MODEREN DEL MESTA …

… je bil v primerjavi z bogatimi zgodovinskimi stavbami zagotovo Potsdamer Platz, ki je navdušil z vrtoglavo visokimi stavbami in moderno tehnologijo.

IMG_1562

NAJBOLJ ME JE RAZOČARAL …

… Checkpoint Charlie, znameniti mejni prehod na ulici Friedrichstrasse iz časa razdeljenega Berlina med letoma 1945 in 1990. Omenjeni prehod je povezoval ameriški in sovjetski sektor, priča pa je bil tudi množičnim pobegom iz vzhodnega dela. Dandanes pred nadzorno točko stojita dva vojaka, s katerima se predvsem mladi entuziastično fotografirajo in na moje veliko ogorčenje, popivajo in povzročajo hrup.

Foto: Kaja Stankovič in Pixabay.com

_________________

BERLIN JE METROPOLA EVROPE. IMA NAJBOLJ KUL UMETNINE, UMETNIŠKE ČETRTI, PODZEMNE BUNKERJE, VELIKO ZABAVE IN ZA EVROPSKO PRESTOLNICO RES MALO PROMETA.  

KOMPAS PA TI PONUDI ŠE 360° PANORAMO BERLINA V ŽIVO!

_________________

Če si že tu, preberi še te nasvete drugih mest …