15 DRŽAVNIH PRAZNIKOV Z DELA PROSTIMI DNEVI. AMPAK…

V Sloveniji letni koledar zaznamuje 15 državnih praznikov, ki so tudi dela prosti dnevi. Vendar sta od teh dva premična in vsako leto prideta na nedeljo – to sta velika noč in binkošti. Tako ostane 13 dela prostih dni, ki se lahko na koledarju pojavijo med tednom ali med vikendom. Prve dni januarja, ko se po praznikih vrnemo na delovna mesta, radi listamo po koledarju novega leta in ugotavljamo, koliko od tistih 13 dela prostih dni se pojavi med tednom, ko bomo jutranjo kavo lahko popili malo pozneje in na domačem kavču, ne pa na delovnem mestu.

Sicer je državnih praznikov še 5, le da ti niso hkrati tudi dela prosti dnevi – to so dan Primoža Trubarja (8. 6.), združitev Primorskih Slovencev z matičnim narodom (17. 8.), vrnitev Primorske k matični domovini (15. 9.), dan suverenosti (25. 10.) in dan Rudolfa Maistra (23. 11.).

2018

Leto 2018 je s prazniki, ki so bili tudi dela prosti dnevi, postreglo z veliko žlico, saj je vseh 13 dela prostih dni padlo na dni med tednom.

2019

V novem letu bo 12 od 13 praznikov padlo na dneve med tednom, le dan boja proti okupatorju bomo obeležili med vikendom. Prešernov dan (8.2.) bo podaljšal vikend, saj ga bomo praznovali v petek. Vikend bo podaljšal tudi velikonočni ponedeljek (22.4.), ampak ta vikend tako ali tako podaljša vsako leto. Dan reformacije (31.10.) in dan spomina na mrtve (1.11.) bosta v četrtek in petek ter bosta skupaj z vikendom poskrbela za štiri dela proste dni zapored.

2020

Koledar prihodnjega leta pa bo zaposlene, ki delajo od ponedeljka do petka, razveselil občutno manj kot pretekli dve leti – od 13 dela prostih dni jih bo namreč le 7 prišlo na dneve med tednom. Pet sicer dela prostih dni bo v soboto – Prešernov dan, praznik dela (2. maj), Marijino vnebovzetje, dan reformacije ter dan samostojnosti in enotnosti.

Če ste ob označevanju koledarja za prihodnje leto malce žalostno zavzdihnili, se lahko potolažite, saj bo leta 2021 dela prostih dni med tednom … še manj. Na vikend jih namreč pade kar 7, tako da jih med tednom ostane zgolj 6. Letos si torej kar privoščite tistih 7 poznih jutranjih kav, saj bo v letu 2021 še ena manj.

Foto: Pixabay

_____________

Če si že tu, preberi še …