Piše: P. J. . Foto: arhiv intervjuvanke

V intervjuju z zobozdravnico Gajo Bužan, dr. dent. med., strokovnjakinjo za ustno zdravje, smo se med drugim pogovarjali o pomenu pravilne nege zob, rednih pregledov in sodobnih tehnologijah za implantate.

Dr. Bužan, zakaj bi morali biti pravilna nega zob naša prednostna naloga?

Pravilna nega zob je temelj ustnega zdravja. Z rednim ščetkanjem, uporabo zobne nitke in uravnoteženo prehrano lahko preprečimo nastanek zobnih oblog, kariesa in drugih oralnih težav. Zdravi zobje pa niso pomembni le za razkosanje hrane in prebavo, ampak tudi za samozavesten nasmeh.

Zakaj je redni obisk pri zobozdravniku tako pomemben?

Redni obiski omogočajo zgodnje odkrivanje morebitnih težav, še preden se razvijejo v resnejše probleme. Zobozdravnik lahko izvede temeljit pregled, očisti zobe in vam nudi nasvete za izboljšanje domače nege. To je ključno za dolgoročno ohranjanje zdravih zob in preprečevanje nepotrebnih bolečin ter stroškov s posegi.

V zadnjem času so zelo priljubljeni implantati, ki so nadomestili stare mostičke in proteze. Kako so se v zadnjih letih razvijale tehnologije na tem področju?

Tehnologija v dentalni medicini je doživela neverjeten napredek. Sodobne tehnologije, kot sta računalniško podprto načrtovanje (CAD/CAM) in 3D slikanje, omogočajo zobozdravnikom natančnejše načrtovanje in izvedbo postopka vstavljanja implantatov. To povečuje uspešnost posega, zmanjšuje tveganja in skrajšuje čas celjenja.

Kako te sodobne tehnologije vplivajo na paciente?

Sodobne tehnologije prinašajo več prednosti za paciente. Prvič, zmanjšujejo nelagodje in bolečino med postopkom, saj omogočajo natančno in brezbolečnisko delo. Poleg tega je okrevanje po posegu krajše, saj je vstavljanje implantatov manj invazivno. To pomeni manj bolečin, manjšo potrebo po protibolečinskih zdravilih ter hitrejši povratek k vsakdanjim dejavnostim.

Kaj bi svetovali našim bralcem, ki razmišljajo o implantatih?

Najprej bi priporočila, da se posvetujejo z izkušenim zobozdravnikom. Implantati so odlična rešitev za nadomestitev manjkajočih zob, vendar ni primeren za vsakogar. Zobozdravnik bo ocenil vaše stanje in vam svetoval, ali so implantati primerna rešitev za vas. Pomembno je, da se informirate in se prepričate, da ste seznanjeni z vsemi koraki postopka.

Kako poteka postopek vstavljanja implantatov?

Postopek se začne z natančnim načrtovanjem, ki vključuje 3D slikanje vaše ustne votline. To nam omogoča natančno določitev položaja implantatov. Sledi kirurški poseg, kjer se implantati vstavijo v kostno tkivo. Po tem sledi obdobje celjenja, med katerim se implantati povežejo z okoliško kostjo. Po celjenju se na implantate pritrdijo protetični nadomestki, kot so krone ali mostički.

Kakšen nasvet bi dali bralcem za ohranjanje zdravega nasmeha?

Moji nasveti so preprosti, a zelo učinkoviti. Skrbno si umivajte zobe vsaj dvakrat na dan, uporabljajte zobno nitko in ustno vodo ter se izogibajte pretiranemu uživanju sladkih in kislih živil. Prav tako ne pozabite na redne obiske pri zobozdravniku vsaj enkrat letno, še bolje pa na šest mesecev. Z zdravimi navadami in redno oskrbo boste ohranjali nasmeh, ki vas bo osrečeval skozi vse življenje.