DVE TRETJINI NAKUPOV PEŠ ALI S KOLESOM

Skoraj polovica vseh dunajskih gospodinjstev je brez osebnega avtomobila, v ožjem mestnem središču celo večina. Dunajčani tako kar dve tretjini vseh nakupovalnih poti opravijo okolju prijazno – s kolesom ali peš.

 

Temu trendu sledi tudi švedsko pohištveno podjetje Ikea, ki namerava na osrednji dunajski nakupovalni ulici Mariahilfer Straße ob železniški postaji Westbahnhof zgraditi nakupovalno središče brez parkirnih mest. V večnadstropni trgovini z zeleno streho in številnimi drevesi tudi v notranjosti si bodo kupci izdelke lahko ogledali, kupili pa le tiste, ki jih bodo lahko odpeljali s kolesom, vlakom, tramvajem ali podzemno železnico. Za večje izdelke bodo pri Ikei še vedno ohranili možnost dostave na dom.

OGLASNA VSEBINA

»Najpomembnejši dejavnik pri izbiri načina nakupovanja je v Avstriji lokacija trgovine. Ker je Dunaj mesto kratkih poti, večino nakupov opravijo brez avtomobila,« je povedala Rasmussenova.

NAKUPOVANJE ONESNAŽUJE

Nakupovanje med tednom predstavlja šestino vsega prometa, ob sobotah pa kar tretjino. Če se po nakupih odpravimo peš, s kolesom ali z javnimi prevoznimi sredstvi, lahko bistveno prispevamo k varovanju okolja in preprečevanju zastojev na cestah. »Vpliv nakupov na okolje ni odvisen samo od kupljenih izdelkov, ampak tudi od tega, s katerimi prevoznimi sredstvi se odpravimo do trgovine,« je prepričana Ulla Rasmussen iz Avstrijskega prometnega združenja.

Foto: Ikea

_______________

Če ste že tukaj, preberite še …