Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv CD

Goodlifov izbor 5 filmov z Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe)

Revija Goodlife je že v pričakovanju 34. izdaje Liffa, festivala svetovnega avtorskega filma. Od 8. do 19. novembra se bo v Cankarjevem domu, dvorani AGRFT (nova lokacija), Kinu Bežigrad, Kinodvoru, Slovenski kinoteki, pa v Mariboru (MariBOX), Celju (Kino Union Celje) in Novem mestu (Anton Podbevšek teater) zvrstilo 89 celovečernih filmov in 14 kratkih filmov (liffe.si).

V sekciji Perspektive (filmski prvenci) smo izbrali film Totem Lile Avilés, dansko-francosko-mehiško koprodukcijo. Zgodba: družinsko rojstnodnevno praznovanje postane subtilno stičišče življenja in smrti, ob soočanju z bolnostjo človeškega telesa pa tudi iskanje meje med otipljivim in duhovnim svetom.

Predpremiere je sekcija, v kateri se vrtijo vrhunci aktualne filmske produkcije, zmagovalci festivalov A kategorije, kot so Benetke, Cannes, Berlin. Izbrali smo zadnji film razvpitega grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa Nesrečna bitja z Emmo Stone, Markom Ruffalom in Willemom Dafoejem v glavnih vlogah. Zmagovalec beneškega festivala 2023. Film je domišljijska zgodba o Belli Baxter, mladi ženski, ki jo k življenju obudi briljantni in nekonvencionalni znanstvenik dr. Godwin Baxter.

Michel Franco je posnel film Spomin (Predpremiere), v njem igrata Jessica Chastain in Peter Sarsgaard. Ljubezenska zgodba, zaznamovana z zahrbtno boleznijo, zaradi katere so čustva v njej še toliko močnejša kot sicer.

Kdo od ljubiteljev avtorskega filma se ne bi veselil novega celovečerca Woodyja Allena? Letos je posnel Srečno naključje (Predpremiere), film v francoskem jeziku in s francoskimi igralci, med njimi je tudi Melvil Poupaud. To je že 50 film režiserja, komična refleksija o tem, kako usoda in sreča krojita naša romantična razmerja.

V sekciji Kralji in kraljice pa med drugim najdemo tudi zadnji film španskega režiserja, velikana evropske filmske produkcije, Pedra Almodovarja Čuden način življenja. Režiser se je v polurnem filmu o ljubezni med kavbojema prvič preizkusil v žanru vesterna. Igrata Ethan Hawke in Pedro Pascal.