Foto: MKZ 

ŠKRŽATI IN KNJIGE

Pa poglejmo. Potni list in tuja denarna valuta so v denarnici. Brisače, kopalke in napihljiva blazina so v potovalni torbi. Senčnik, sončna krema in slamnik so v prtljažniku. Knjige! Knjige za na bazen, knjige za na plažo, knjige za ležanje na udobnem ležalniku ob poslušanju petja škržatov na terasi. Knjige za poletje! Brez skrbi, sestavine za osvežilni koktejl ste si pripravili v hladilno torbo, sestavine za knjižni koktejl pa vam spodaj ponujamo mi. Od njih vas ločita le klik ali dva.

Če pa boste v torek, 20. junija 2017, ob 11. uri še doma, pridite pofirbcat v knjigarno Konzorcij, kjer bosta letošnje knjige za počitniške dni  predstavila urednika Nataša Müller in Andrej Ilc.

Sherman Alexie: ABSOLUTNO RESNIČNI DNEVNIK INDIJANCA S POLOVIČNIM DELOVNIM ČASOM

Junior je poseben in nadarjen, odrašča pa v indijanskem rezervatu Spokane, ki je vse prej kot spodbudno okolje za mladega človeka. Ker ne želi končati kot večina pripadnikov svojega plemena, vzame življenje v svoje roke in se vpiše v srednjo šolo samih belcev. Najde dobre prijatelje, sledi svojim sanjam in se izvije utečeni življenjski usodi povprečnega spokanskega Indijanca.

Snov za roman, ki ga berejo mladi in odrasli bralci, je avtor indijanskih korenin črpal iz lastnih izkušenj. Zanj je prejel več nagrad,  z njo pa se je uvrstil tudi med deset najboljših knjig za mladino, lani so ga za angleško bralno značko prebirali slovenski devetošolci.

absolutno_resnicni

 

Julian Barnes: HRUMENJE ČASA

Kaj bi lahko zoperstavili hrumenju časa? Le glasbo, ki je znotraj nas – glasbo naše biti – ki jo nekateri preobrazijo v resnično glasbo. Ki se skozi desetletja – če je dovolj močna, iskrena in čista, da odplavi hrumenje časa – spremeni v šepet zgodovine. Julian Barnes je po Smislu konca, za katerega je prejel Bookerjevo nagrado, je v novi mojstrovini poustvaril zgodbo skladatelja Dmitrija Šostakoviča, ki je z genialnimi simfonijami in godalnimi kvarteti ozvočil 20. stoletje, celo življenje pa nihal med slavo in nemilostjo. Zgodba o odnosu med umetnostjo in oblastjo, umetnostjo in ideologijo, umetnostjo in umetnikom.

hrumenje_casa

 

Laurent Binet: SEDMA FUNKCIJA JEZIKA

25. februarja 1989 je filozof Roland Barthes doživel usodno nesrečo, 35 let pozneje je Laurent Binet, ki je navdušil s prvencem HHhH, ponovno odprl ta »primer« in predstavil svojevrstno detektivko, ki si zelo duhovito, ponekod že kar nesramno privošči tudi pri nas dobro znane akterje francoske teoretske scene. V napeto romaneskno zgodbo je Binet vključil številne intelektualne ideje in koncepte, tako da se roman kljub vsej ironiji lahko bere tudi kot nekakšno ljubezensko pismo francoski teoretični misli 20. stoletja.

9789610145622

Joël Dicker: KNJIGA O BALTIMORSKIH

V novem romanu nagrajenega švicarskega pisatelja J. Dickerja sledimo junaku iz prejšnjega knjižnega prvenca, Marcusu Goldmanu, ki išče navdih za pisanje romana. Naključno srečanje z mladostno ljubeznijo ga napelje k premišljevanju o svojem otroštvu, ko je, sam iz družine Goldmanov iz Montclaira, občudoval drugo vejo Goldmanov, karizmatične Baltimorske, in jim zavidal srečo in bogastvo. Marcusovi spomini se nam slikajo pripoved o skrivnostih, lažeh, častihlepju in zavisti.

Picture1

 

Rainbow Rowell: E-ROMANCA

Nekateri pogovori pač ne morejo počakati do odmora za kavo. To dobro vesta Beth in Jennifer, sodelavki in prijateljici v uredništvu Courierja. Na dolgo in široko kar preko e-pošte obdelujeta težave s fanti, strahove pred nosečnostjo, nemogoče obleke za družice in še marsikaj drugega. Njune zasebne pogovore, ki s službenimi vsebinami nimajo nič skupnega pa preverja računalničar Lincoln in si z branjem njunih prigod krajša čas med nočno službo. Mmalu se zave, da se je v eno od njiju zaljubil …

e_romanca

 

Curtis Sittenfeld: ZA OŽENIT

Za gospoda Benneta, očeta petih neporočenih hčera, je zakon precenjena stvar. Njegova žena pa je pripravljena narediti vse, da bi v zakon oddala vsaj najstarejši dekleti: nežno Jane, učiteljico joge, in nemirno Liz, novinarko in ljubico poročenega moškega. Priložnost za to se ponudi, ko v mesto pride eden najbolj zaželenih samcev, dr. Bingley, ki prijateljuje z ošabnim nevrokirurgom Fitzwilliamom Darcyjem.

za_ozenit

————–

Ko boste pod palmo, ob bazenu ali v viseči mreži prebrali vse knjige z našega poletnega seznama, pa lahko posežete po knjižnih poslasticah, ki smo vam jih pripravili spodaj.