Foto: Stari Kaštel PR in Kaval Group PR

V restavraciji Stari Kaštel se čar preteklosti prepleta z očarljivostjo sodobne Istre. Restavracija Stari Kaštel je v družinski lasti, zanjo je značilna visoka kakovost hrane in vina, ki so pravi sinonim za užitek in okus. Naslednji petek, 19. maja, bo Stari Kaštel gostil vrhunsko 6-hodno razvajanje z Nikolo Tadijanovićem in Igorjem Jagodicem iz restavracije Strelec ter s šampanjci iz kleti J. Charpentier.

V prefinjenem, svetlem in udobnem notranjem ambientu stari zidovi zopet zaživijo. Restavracija ima dva večja prostora in enega manjšega, namenjenega gostom, ki želijo posebej in v miru uživati v dobri hrani ter popolni tišini. Poleg strastne želje po dobri hrani pa restavracija Stari Kaštel poteši tudi željo po kulturnih in umetniških doživetjih.

PRETEKLOST STAREGA MESTA

Stari Kaštel se nahaja v severozahodni Istri, 141 metrov nad ravnico Sečoveljskih solin, tik na robu meje med Slovenijo in Hrvaško, v neposredni bližini Jadranskega morja. Mesto na vrhu hriba, od koder seže pogled na prostrano dolino Dragonje in Sečoveljskih solin, je bilo naseljeno že v prazgodovini. Izkopavanja na skalnatih pobočjih pričajo o obstoju utrjenega obzidja, ki je imelo strateško pomembno lego. To je njegovim vladarjem omogočalo nadzor tako nad dolino Dragonje, ki se še danes razteza pod hribom, kot nad cesto, ki se z doline dviga na hrib, kjer stoji Stari Kaštel, in nato prodira naprej v notranjost Istre. Po rimskih osvajanjih je utrdba postala rimski castrum, od koder izvira ime Castrum Veneris, najverjetneje zaradi svetišča, posvečenega poganski boginji Veneri. Po drugih prepričanjih pa se ime nanaša na obliko hriba (Venerin griček), na katerem se nahaja naselje Stari Kaštel. Iz srednjega veka se je ohranila utrdba, obzidje, ki je takrat predstavljalo večni spor med oglejskimi patriarhi in Benečani.

DSC_6417 OBD

”Stari Kaštel se zdaj, zavit v tančico starodavnih legend in mitov, ponaša z izrednim in skrivnostnim okoljem: peščica stisnjenih hiš, ki si od nekdaj delijo oboke in zidove. Resda je minilo že nekaj stoletij, toda strateška lega Kaštela kljub temu ni izgubila svojega pomena.”

SPOMINA VREDEN VEČER 

Tudi Dada Jerovšek, lastnica Kaval Groupa, je opisala, kako je za Stari Kaštel sicer vedela že prejšnje poletje, a ji ga takrat ni uspelo obiskati. Ko pa ji je kasneje vseeno uspelo priti tja, so bili navdušeni nad razgledom in ljudmi. ”Popolnoma smo se zaljubili drug v drugega, predvsem pa v čudovito lokacijo. Vedno v življenju delujem tako, da tisto, kar me ”zakuri”, se mi priljubi, tistemu sledim.” Poudarila je, da bo večerja potekala z vrhunsko kulinariko šefa Igorja Jagodica iz restavracije Strelec, glavni pa je mladosten Nikola Tadjanovič, obetaven šef, o katerem se bo v prihodnosti še veliko bralo in je že na Hrvaškem mnogo dosegel.

4 GENERACIJE FRANCOSKIH ŠAMPANJCEV

Zgodba šampanjca J. Charpentier se je pričela 5 generacij nazaj, kot produkt skupnega sodelovanja dveh družin, Charpentier in Claisse. Pierre Charpentier se je leta 1920 odločil za poklic vinarja, vendar so bili v takratnih težkih letih sami sodi veliko več vredni kot vino. Po njegovi smrti je družinsko podjetje leta 1954 prevzel njegov sin Marcellin, vendar nepričakovano umrl leta 1960. Njegov sin Jacky je bil tako kljub svojim mladim letom primoran delati za družinsko podjetje in leta 1971 s produkcijo prvih vinskih steklenic dosegel svoj dolgoletni cilj. Ko se je Marcellin leta 1974 poročil s Claudine Claisse, katere oče je bil kmetovalec in proizvajalec šampanjcev, sta se podjetji združili in nastala je znamka J. CHARPENTIER. Njun sin, Jean-Marc, se je podjetju pridružil leta 2004.

Coffrets 01@

”Vodilo tega kulinaričnega večera, polnega presežkov, pa je absolutno šampanjec. Francoska lastnika šampanjcev sta svojo dušo, srce in družino podredila šampanjcu. Tudi sama sem jih že preizkusila in kljub temu da nisem ravno šampanjski guru, sem lahko prepoznala vrhunsko kvaliteto. Ob kulinariki Igorja Jagodiča, Nikole Tadjanoviča in ob čudovitem razgledu v krasnem lokalu bo to spomina vreden večer.”

_____________

stari_kastel_logo

Vse o gala večerji in informacije o Restavraciji Stari Kaštel si poglejte tule.

_____________