GOSTILNICA 5–6 kg

Čisto na koncu, v slepem črevesju Gornjega trga Stare Ljubljane, je Gostilnica 5–6 kg. Domača, prijetna, okusno in rustikalno opremljena. Lahko bi rekli, da se zlije z okoljem, ki jo obdaja, in že s svojo pojavo sugerira hrano, ki se kuha v njej. Deluje slaba tri leta, a si je prostor že zagotovila med tistimi, ki cenijo dobro domačo hrano in se zaradi nje vzpnejo tik pod Grajski hrib.

Gostilnica je projekt treh foodiejev, ki jih druži ljubezen do dobre hrane. Barbara Repe, Borut Novak in Matej Prinčič so združili moči in se odločili, da želijo ponudbo ljubljanske hrane razširiti in ji dodati tisto nekaj, kar so sami pogrešali.

mala_barvna_B0000366-2

Barbara Repe

Gostilnica 5–6 kg poskuša oživljati staro tradicijo, ko so v gostilnah stregli domače jedi z veliko mesa ter domačih dobrot. Je prostor, v katerega stopiš in se počutiš domače. Ob prihodu te pozdravi širok nasmeh Barbare, ki prijazno sprejema goste. Podpira tri vogale. Skrbi, da je zelenjava vedno sveža, da dobavitelji dostavljajo sestavine pravočasno, da je dovolj vina, ki ga dobivajo iz Brd, ter za vso papirologijo in druge stvari, ki nam kot gostu ostanejo skrite. Borut skrbi za jedilnik, ga nenehno izboljšuje in prinaša nove ideje. Skrbno pazi, da krožniki, ki zapuščajo kuhinjski prostor, zadostujejo njegovim merilom. Nenehno je na lovu za novimi idejami.

KRUŠNA PEČ JE SRCE KUHINJE

V želji, da bi bila Gostilnica vedno boljša in izvirnejša v svoji ponudbi, so k sodelovanju povabili tudi Petra Patajca iz gostilnice Ruj v Dolu pri Vogljah. Peter je zgodbi dodal piko na i, ko je jedilnik malo dodelal ter z novimi idejami, da iz tradicije s ščepcem sodobnosti potegnejo kar največ in to ponudijo tudi jedcem, ki jih obiščejo.

mala_gostilnica_pop

Paleta najokusnejšega izbora

Paleta jedi na meniju je pestra. Že samo ime Gostilnice razkriva bolj mesno navezavo. 5–6 kg so težki »mlečni pujski«, uvoženi s Sardinije, specialiteta na jedilniku, ki je lepo prevedena v naš kulturni prostor. Pečejo jih v krušni peči, ki je srce kuhinje. Iz nje pa prihajajo tudi druge jedi: mlečne kračice, potrebušina, svinjska rebrca …

PO STAREM NAPOLITANSKEM RECEPTU

Kuhinja je tudi sicer polna domačih, slovenskih dobrot: notranjskih klobas, pečenic in krvavic, suhomesnih izdelkov, na jedilniku so pristala tudi kunčja jetrca ter druge, prezrte mesnine, ki so tukaj odlično pripravljene in začinjene. Preostale ponudbe tudi ne gre spregledati. Zastopane so morske jedi, golaž iz hobotnice je odličen, solate in pice. Te so skrbno preštudirane in narejene po starem napolitanskem receptu, po katerem že pripravljeno testo odleži štiri dni in je nato laže prebavljivo. Drzno so jih obložili z najboljšimi specialitetami, ki jih kupujejo tako pri nas kot v Italiji. Bivolja mocarela ni izjema, temveč pravilo. Testo je lepo tanko in pravilno pečeno v krušni peči, paradižnikova salsa pravilno začinjena in slana.

14364643_1202744406436055_985465382989681330_n

Gostilnica 5–6 kg

Odlikujejo jih izvirne ideje, kot so morska pica, katere testo je obarvano s sipinim črnilom, spet drugič pa se igrajo s tradicijo in letnimi časi in na jedilnik zaide »Martinova pica« z rdečim zeljem, mlado špinačo in prekajeno raco. Vsekakor okusi, ki navdušijo še tako zahtevne picojedce.

Komur opoldne zakruli po želodcu, pa je tu še dobra novica. Med tednom imajo tudi kosila. Pot na hrib se zagotovo splača.

Foto: Primož Korošec in Gostilnica 5-6kg

________________

Vsa kulinarična razvajanja vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:

__________

NOVO!!!

Brezplačno si naloži ali prelistaj posebno kulinarično edicijo GOODLIFE MLJASK.
Izbrane restavracije in slastni recepti – vse v eni ediciji.

_____________

Če si že tu, preberi še to …