Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv hotela Sunrose 7

Hotel Sunrose 7 je prejemnik nove mednarodne nagrade Climahost in znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka.

Butični hotel, ki v Bohinju stoji že od leta 1890, v povsem rekonstruirani podobi z 18 dizajnerskimi sobami goste znova sprejema od leta 2020. V Sunrose 7 si vsako leto prizadevajo nadgrajevati trajnostno podobo. Hotel orje ledino s konceptom ‘digitalnega detoksa’ in sprejema samo goste, starejše od 18. let. Dvema mednarodnima certifikatoma sta se zdaj pridružila še nagrada Climahost in Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka.

Nadcikliran les več kot 100 let starega pohištva za lesene obloge sten v wellnessu Zlata vila

Trajnostne prakse

Climahost je evropski izbor najboljših trajnostnih praks na področju namestitev v alpskem prostoru, ki ga podeljuje mednarodna strokovna žirija. Climahost podpira strategijo Alpske konvencije in spodbuja razvoj trajnostne turistične ponudbe, kjer sta doživljanje narave in varstvo podnebja v ospredju.

Climahost in znak kakovosti Triglavski narodni park se osredotočata na namestitvene ponudnike v alpskem prostoru. Ta se namreč segreva kar dvakrat hitreje kot preostali deli severne poloble, zato vidiki trajnosti pod drobnogledom zadevajo specifične kazalnike trajnosti in njihove cilje.

Prostori za počitek

V trajnosti že več let prepoznavamo veliko vrednost za slovenski turizem. V tujini razvoj na tem področju hitro raste in gostom vpliv na podnebje pri sprejemanju potovalnih odločitev ni nepomemben. Kljub temu, da je Slovenija s svojo majhnostjo v pomembnem delu že v marsičem trajnostna in čedalje naprednejša, nas v prihodnjih letih vendarle čaka še nekaj izzivov.

Anže Čokl, vodja projekta