Foto: Pixabay

POPOTNIŠKA PRAVLJICA

Dežela s karijem začinjenega riža, kastnega sistema in pestrega rastlinskega ter živalskega sveta, zibelka velikih svetovnih religij, po kupni moči 4. največje gospodarstvo na svetu in domovanje zgodb 1001 noči. Očara s tropskimi plažami, jemlje dih z najvišjimi vrhovi Himalaje, spodnese tla pod nogami s čarobno arhitekturo Tadž Mahala, pretrese s stvarnostjo pristnih indijskih ulic in vas brez besed pusti s tokom reke Ganges ter mestom smrti Varanasi. 

 

 

ŠTIRI INDIJE, NEŠTETO ZGODB

Indija ponuja vse – arhitekturo, ki vas ponese v drug čas in čarobno dimenzijo, morske palme, ki v vas naselijo spokojen mir, tropske kanale, po katerih življenje teče v počasnejšem ritmu, in divjino, ki nudi potovanje duha in avanturistične pustolovščine. Ena celina tako ponuja nešteto potovalnih zgodb, ki se lahko prepletajo, srečajo, križajo ali pa strogo ločijo, kakor vam poželi srce, ki ga s svojo raznolikostjo v hipu osvoji Indija – ne glede na to, s katerega zornega kota jo boste spoznavali.

 

SEDMO ČUDO SVETA, TADŽ MAHAL …

Pa vendar. Koliko čudes od sedmih na tem planetu ste že obiskali? Odpeljite se v Agro. Mesto je sicer dokaj povprečno, velikokrat zamegljeno zaradi smoga. A tam stoji veličastna stavba. Ob ranem jutru, ob sončnem vzhodu, če le ni preveč smoga, je svetloba izjemna in pogled na njega vzame dih. Na trdnih temeljih stoji magični spomenik ljubezni – Tadž Mahal.

SRCE INDIJE

Veličastni mavzolej je marmornati izraz ljubezni, ki v Indijo privabi marsikaterega turista in ga tam pusti odprtih ust, ušes, oči in srca. »Srce Indije«, kot ga pogosto imenujejo, je grobnica, zgrajena v čast Mumtaz Mahal – žene mogulskega šaha Džahana, ki je umrla po porodu 14. otroka. Gradnja v mestu Agra se je začela leta 1632, pri gradnji pa naj bi sodelovalo kar 20 tisoč ljudi in tisoč slonov, ki so dragoceno kamenje in marmor tovorili iz vseh koncev Indije in Azije. Celoten kompleks sestavlja pet delov – terasa ob obali reke, vrtovi Čarbag s paviljoni, Džilauhana z možnostjo nastanitve obiskovalcev, bazar Tadž Gandži in Vrt mesečine. Mavzolej iz belega marmorja je osrednja zgradba celotnega kompleksa Tadž Mahal, ponaša pa se s simetrično zgradbo, ki jo zaključi 75 metrov visoka kupola. Prav marmornata kupola je najbolj spektakularna znamenitost Tadž Mahala, obložena je z belim marmorjem iz 400 km oddaljene Makrane in okrašena z zlatimi okraski v obliki lotusa.

Veličastni mavzolej je marmornati izraz ljubezni, ki v Indijo privabi marsikaterega turista in ga tam pusti odprtih ust, ušes, oči in srca.

 

… IN OSTALIH ŠEST

Te prihranimo za naslednjič. Sicer je prvotni seznam čudes antičnega sveta še srednjeveškega izvora. Seznam, ki je omejen pretežno na mediteranski prostor, so julija 2007 dopolnili, ko so v Lizboni razglasili novo sedmerico svetovnih čudes. Na seznamu so se tako poleg indijskega Tadž Mahala znašli še: Veliki kitajski zid (Kitajska), Petra, v skalo vklesano mesto (Jordanija), Chichen Itza (Mehika), Kip Jezusa Kristusa Odrešenika (Brazilija), Kolosej v Rimu (Italija) in Machu Picchu (Peru). Čudesa sveta v katerih so zapisane številne globoke zgodbe, ki so spreminjale tako ljudi, kot tudi naš planet.


____________

TE MIKA SEDEM ČUDES SVETA?

MOGOČE LAHKO ZAČNEŠ PRAV PRI VELIČASTNEM TADŽ MAHALU!

KOMPAS TI Z VESELJEM POMAGA NAJTI POT DO NJEGA.

 

 

_____________

Če si že tu, preberi še tole …