Izraelski raziskovalci so v nedeljo, 18. februarja, končali edinstven poskus, ki simulira življenje na Marsu. Poskus je potekal v izraelski puščavi Negev, v bližini izoliranega mesta Mitzpe Ramon. Ta lokacija je bila izbrana zaradi Marsu podobne geološke strukture, suhega podnebja, videza in opustelosti.

IZOLACIJA IN ZNAKI ŽIVLJENJA

Izraelsko ministrstvo za znanost in tehnologijo poroča, da je prej omenjena ekipa šestih raziskovala različna področja, povezana s prihodnjo misijo na Marsu. Med drugim so testirali satelitsko komunikacijo, psihološke učinke izolacije, merili radioaktivno sevanje in iskali znake življenja v zemlji.

This slideshow requires JavaScript.

Udeleženec Guy Ron, profesor jedrske fizike s hebrejske univerze v Jeruzalemu, je rekel, da projekt ni bil namenjen samo iskanju novih pristopov pri oblikovanju prihodnje misije na rdeči planet, temveč povečanju javnega interesa. “D-Mars polovično temelji na raziskovanju, polovično pa na ozaveščanju. Velik del tega projekta je pridobivanje javnega interesa in pridobivanje študentov, ki jih zanima vesolje,” je dejal Guy Ron.

Projekt “D-Mars” so prvič izvedli v Izraelu v sodelovanju z izraelsko vesoljsko agencijo. Je eden od številnih simulacijskih projektov, ki potekajo po vsem svetu.

“Mitzpe Ramon je edinstveno okolje, saj je zelo dober približek Marsu. Glede na teren, suhost, oddaljenost in samoto je zelo podoben Marsu, in to je seveda dobra stvar,” doda Guy Ron

To edinstveno okolje, podobno Marsu in priprave, si lahko pogledaš tudi v spodnjem video posnetku.

Foto in video: Reuter

 


_______

Ker si že tu, preberi še tole …