Foto: EMS20

Nepredstavljiva misel, vem. Tudi jaz sem skeptična, ko se tistega sončnega dopoldneva znajdem pred tablo na eni izmed ljubljanskih ulic, ki označuje vhod vadbenega studia EMS20. Priznam. Da je moja zaobljuba, da bom letos bolj fizično aktivna, trajala samo do prvega malce večjega navala v službi. Da se zvečer, raje kot da bi se šla razmigat na uro pilatesa, s tablico čokolade zleknem na udoben kavč in ob gledanju serij počasi potonem v spanec. Da sem postala mojstrica raznih izgovorov, zakaj ta mesec nakup karte za vadbe res ni smiseln, s katerimi poskušam v prvi vrsti utišati svojo slabo vest. In priznam, da noro pogrešam občutek zadovoljstva, ko mi uspe narediti še štirideseti počep, čeprav se mi že pri osemindvajsetem prikazujejo zvezde, in ko na koncu s prijetno bolečino v mišicah zapuščam vadbeni studio. Zato je bila delovna brca v “tazadnjo” po tem, roko na srce, vadbeno neaktivnem poletju več kot dobrodošla. 

 

Prepletena z električnimi žicami

Pred odhodom od doma pogooglam, v kaj se pravzaprav spuščam. Kratica EMS označuje Elektro Mišično Stimulacijo, številka 20 pa, da vadba traja 20 minut. Med treningom si povezan na napravo, ki z električnim impulzom mišici sporoči, naj se skrči. Glede na to, da sem popolnoma netehničen tip človeka, se mi vse skupaj sliši nekoliko znanstvenofantastično. Ker si ne predstavljam, kakšen je občutek, ko skozi telo švigajo električni impulzi, ker se to, da bom med vadbo prepletena z električnimi žicami, sliši kar malce ekstremno in ker se mi dolžina vadbe zdi sumljivo kratka, globoko vdihnem preden odprem vrata studia.

Kratica EMS označuje Elektro Mišično Stimulacijo, številka 20 pa, da vadba traja 20 minut. Med treningom si povezan na napravo, ki z električnim impulzom mišici sporoči, naj se skrči.

Oblečeni v posebno majico in hlače mi osebni trener Luka Otoničar okoli rok, nog in zadnjice namesti trakove z elektrodami, za področje med lopaticami, stranske latissimus mišice ter mišice na trebuhu, zgornjem in spodnjem delu hrbta ter prsih pa bo poskrbel poseben jopič, za katerega presenečeno ugotovim, da je nekoliko moker. “Obstaja kakšen poseben razlog za to?” vprašam. “Seveda, brez vode, ki prevaja elektriko, ne bo šlo,” mi odgovori Luka preden stopiva do naprave, na katero priklopi kabel, ki visi z jopiča. “Kaj se bo zdaj zgodilo?” vprašam nesigurno. Voda in elektrika pač nista kombinacija, ob kateri bi se počutila posebej varno. “Najbrž te bo malo streslo,” se zasmeji Luka in prižge napravo.

 

Ko mišice delajo same

Gre za napravo Miha Bodytec, ki je bila pred nekaj leti razvita v Nemčiji in ima v Evropi status medicinskega pripomočka, izhaja pa iz naprav za medicinsko rehabilitacijo in iz astrofizike. V Sloveniji je to prva tovrstna naprava, deluje pa tako, da pošilja električne impulze elektrodam, ki so pritrjene na telo. “Ko imaš elektrodo v stiku s kožo, se impulz prenese na mišico, ta se vzdraži in se sama od sebe aktivira oziroma skrči,” mi razloži Luka in mi predstavi različne programe, ki jih je mogoče izbrati na napravi. Pove mi, da bom trening opravila v programu, ki mi bo pošiljal impulze vsake štiri sekunde. Med izvajanjem posameznih vaj mi bo naprava torej štiri sekunde pošiljala električne impulze, ki mi bodo ne glede na vajo aktivirali vse mišice, nato bodo sledile štiri sekunde pavze, kar se bo ponavljalo vseh 20 minut.

 

training-vg-12

 

Vsak program se po intenzivnosti impulzov prilagodi posamezniku. Luka z napravo pošlje v moje noge prve impulze. “Ko začutiš rahlo bolečino in se ti mišica začne krčiti, me ustavi,” mi reče Luka, medtem ko povečuje intenzivnost impulzov. Občutek je sprva zelo nenavaden. Najprej malce žgečkljiv, ob povečevanju intenzivnosti impulzov pa že mravljinčast, podobno kot takrat, ko ti zaspi roka ali noga. Ko se navadim na občutek, da večino mojih mišičnih skupin krčijo električni impulzi, je čas, da začnem z vadbo. “Kaj pa intenzivnost vadbe?” se tik pred začetkom pozanimam, kaj me čaka v naslednjih 20 minutah, in v mislih štejem mesece, odkar sem naredila zadnji trebušnjak.

Občutek je sprva zelo nenavaden. Najprej malce žgečkljiv, ob povečevanju intenzivnosti impulzov pa že mravljinčast, podobno kot takrat, ko ti zaspi roka ali noga. 

 

Za začetnike in vrhunske športnike

“Trening je ravno zato individualen oziroma poteka pod vodstvom osebnega trenerja, da se prilagaja posamezniku in njegovim sposobnostim,” mi razlaga Luka. Trening je lahko čisto osnoven, lahko pa je tudi bolj napreden, odvisno od posameznikove fizične pripravljenosti. Vaje se sicer ne razlikujejo dosti od klasičnih vadb, posebnost in prednost vadbe EMS20 pa je v tem, da ti pomaga dodatno aktivirati mišico. “Pri navadni vadbi, tudi če si zelo dobro pripravljen, mišičnih vlaken ne moreš zavestno vklopiti stoodstno. Naprava Miha Bodytec pa ti, če si jih sposoben vklopiti na primer 80 %, pomaga vklopiti delež, ki ga sam nisi sposoben.

Vadba je tako primerna za kogarkoli — od vrhunskih športnikov do starejših ljudi, ki se težko gibajo in jim to lahko predstavlja super vadbo, saj lahko naprava namesto njih aktivira mišico, pomaga  pa lahko tudi ljudem z bolečinami v križu, saj se s pomočjo električnih impulzov aktivirajo tudi globoke mišice in tako stabilizirajo hrbtenico.

 

13912422_1751536095129420_3341981076574280123_n

“Pri navadni vadbi, tudi če si zelo dobro pripravljen, mišičnih vlaken ne moreš zavestno vklopiti stoodstno. Naprava Miha Bodytec pa ti, če si jih sposoben vklopiti na primer 80 %, pomaga vklopiti delež, ki ga sam nisi sposoben.”

Dela prav vsaka mišica, ves čas

Vadba se začne s kratkim ogrevanjem, nadaljuje pa s počepi, utežmi, fitballom, izpadnimi koraki, vajami za trebuh in zadnjico … Med štirisekundnimi pavzami si za kratek čas lahko oddahnem, vendar lahko na ekranu naprave ves čas spremljam odštevanje do novega impulza. Nekaj trenutkov prej me Luka opozori, naj se pripravim, saj če je telo ob impulzu popolnoma sproščeno, ga občutim nekoliko boj intenzivno.

 

Processed with VSCO with c1 preset

 

Po končanih 20 minutah ugotavljam, da sem se glede na moje kondicijsko stanje držala kar dobro. Sicer zaripla v obraz, a še z nekaj rezerve, razmišljam, da tudi ure švicanja niso več to, kar so bile. Nova tehnologija nam gre očitno tudi tukaj na roko, saj sem glede na kratek časovni okvir pričakovala precej bolj intenzivno vadbo. Zakaj torej vadba traja samo 20 minut? “Ker je 20 minut aktivirano celo telo,” mi razlaga Luka. “Tudi ko delaš določen gib samo z roko, se bodo zahvaljujoč električnim impulzom še vedno vsake 4 sekunde aktivirale tudi vse ostale mišice. Razlika od klasičnega fitnesa je ta, da tam pri upogibu komolca delajo samo mišice, ki so povezane s tem upogibom, tukaj pa dela celo telo. In zato je lahko trening krajši.” Z enim treningom torej lahko dosežemo do 150-krat več mišičnih kontrakcij kot pri navadnem treningu.

591348_976470

Razlika od klasičnega fitnesa je ta, da tam pri upogibu komolca delajo samo mišice, ki so povezane s tem upogibom, tukaj pa dela celo telo.

 

20 minut na teden je dovolj 

Pa so tudi moji izgovori o pomanjkanju časa splavali po vodi. Teden ima 168 ur in prav vsak si lahko vzame teh nekaj minut, ki jih investira v svoje zdravje in dobro počutje. Ravno v učinkovitosti EMS20 treninga je najbrž razlog, da je v tujini nadvse priljubljen med poslovneži z neizprosnim življenjskim tempom, poslužujejo pa se ga tudi supermodeli in svetovno znani športniki, na primer tenisač Rafael Nadal in najhitrejši človek na svetu, Usain Bolt. EMS20 trening je bil sicer tudi predmet številnih raziskav. “Po raziskavah sodeč, lahko 20 minut EMS treninga primerjamo z dvema do tremi urami običajne vadbe v fitnesu, saj z enim treningom pokrijemo vse mišične skupine,” mi razloži Luka. Med brskanjem po spletu sicer naletim še na precej bolj velikopotezne napovedi — nekatere raziskave vadbo primerjajo s kar štirimi urami fitnes vadbe. Ravno zato z njo ni pametno pretiravati. Od začetka se priporoča en trening tedensko, ko se posameznik navadi na napravo in pridobi kondicijo, pa je vadbo najbolj optimalno obiskovati dvakrat tedensko. Mišica po treningu namreč potrebuje od 24 do 48 ur da se obnovi.

 

usain

Ravno v učinkovitosti EMS20 treninga je najbrž razlog, da je v tujini nadvse priljubljen med poslovneži z neizprosnim življenjskim tempom, poslužujejo pa se ga tudi supermodeli in svetovno znani športniki, na primer tenisač Rafael Nadal in najhitrejši človek na svetu Usain Bolt.

Ležim na tleh, Luka pa mi za konec vklopi program sproščanja. Sedaj skozi moje telo potujejo blagi impulzi, jaz pa ležim na tleh in se, če zaprem oči, lahko prepričam, da ležim na masažni mizi. Predstavljam si, kako se bom zvečer zleknila na kavč pod mehko odejo. V mislih že zadovoljno odprem najljubše piškote, vklopim serijo in potonem v spanec — le da tokrat s prijetnim “musklfibrom” in utišano slabo vestjo.

____________________________________________________

 

Vadbo EMS20 lahko tudi sami preizkusite v njihovem vadbenem studiu v Ljubljani.

Več informacij lahko najdete na www.ems20.si.