Foto: Liffe

LETOŠNJI LIFFE – MISIJA NEMOGOČE?

Postavljena sem pred težko vprašanje. Katerega izmed mnogih filmov naj izberem kot prvega izmed petih, s katerim bom otvorila letošnjo sezono obiskovanja filmov na festivalu Liffe?

Hitler je obvladal kung fu

Pa sem izbrala nekaj, česar sicer nikoli ne bi; sklop kratkih filmov, dolgih okrog 10 minut, z izjemo polurnega filma Kung Fury, kjer istoimenski glavni junak iz osemdesetih let v Miamiju dobi super kung fu moči in hoče potovati v nacistično Nemčijo, da bi zaustavil zlobnega Adolfa Hitlerja, takrat znanega kot Kung Führer. Zaradi napake hekerja Hackermana pa Kung Fury potuje malček preveč nazaj, v dobo Vikingov. Prav ta film je zaradi izjemne domišljijske zgodbe brez meja požel salve smeha zadovoljne publike, saj nas je obenem nasmejal in, vsaj mene, tudi zabaval s super glasbo iz osemdesetih let.

kung-fury-david-sandberg-1

Vikingi s sodobnim orožjem v filmu Kung Fury

Anonimni igralci, katerih zadnja plat se je videla na velikem zaslonu, so zelo iznajdljivo združili ta del telesa z rožami.

Figura Janeza Pavla II.

Še eden izmed filmov tistega večera je bil Figura, komični devetminutni film, v katerem smo priča izdelavi religioznega spomenika Janeza Pavla II., ki ga s pomočjo transportnih vozil pripeljejo v Czetochowo. Tudi pri tem filmu je občinstvo na vsake toliko zagrabil smeh. Medtem sem premišljevala, kako zanimivo je to, da lahko iz resne zgodbe s pomočjo kamer nastane povsem komičen film. Na koncu sklopa pa nas je presenetila režiserka in scenaristka Figure, Katarzyna Gondek, saj nas je obiskala v Kinodvoru, kjer nam je odgovorila na vprašanja in pojasnila svoj proces ustvarjanja.

Samo rože in riti

Rože in riti je film, ki je točno to, kar si predstavljamo, ko slišimo njegov naslov. Moški, katerega obraza ne vidimo, gleda film z naslovom Rože in riti. Par besed moram vsekakor nameniti kreativnosti filma, saj so anonimni igralci, katerih zadnja plat se je videla na velikem zaslonu, zelo iznajdljivo združili ta del telesa z rožami.

Teta puberteta

Vsi smo se soočili z njo, nekateri to počnejo tudi trenutno. Kratki film Konec pubertete govori o dveh dekletih z Madžarske, ki nekega dne na plaži spoznata fanta, zaradi katerega se jima prvič porodi ideja o spolnosti. Najstnici, v katerih se lahko prepozna katerokoli dekle, nas odpeljeta nazaj v leta, ko so bile prsi smešne in se nam je zdelo, da nas starši ne razumejo. Se še spomnite?

end-of-puberty-fanni-szilagyi-1

Podivjani hormoni in sončni zahodi v filmu Konec pubertete

Ujetnik v lastnem domu

Eden najbolj aktualnih in odmevnih filmov, ki smo si ga tisti večer ogledali v Kinodvoru, nosi naslov 9 dni skozi moje okno v Aleppu. V središču Sirije, kjer živi priznani sirski fotograf, namreč divja burna vojna, ki jo Issa Touma dokumentira. Zame eden izmed boljših kratkih filmov je prikazal resnično življenje prebivalcev med vojno, spletke sosedov in pomanjkanja hrane, vse ujeto skozi okno oziroma lečo fotoaparata enega samega človeka. Prav je, da namesto prebranih novic vidimo tudi dogajanje, ki uničuje življenja soljudi.

Zame eden izmed boljših kratkih filmov je prikazal resnično življenje prebivalcev med vojno, spletke sosedov in pomanjkanja hrane, vse ujeto skozi okno, oziroma lečo fotoaparata enega samega človeka.

Grozljivka malo drugače

Še en film z vojno tematiko je animirani film Grozljiva dolina, ki nas s prikazom depresije in brezupnosti s pomočjo dveh vojakov vodi po bitki prve svetovne vojne. Le 13 minut je potrebnih, da se prizemljiš, si razorožen vsega in začutiš bolečino, ki je prikazana na platnu. Sicer težek film z žalostno, a resnično vsebino, ki ti da misliti.

Ko jazbec zagrabi za volan

K temu sklopu pa je svojo skodelico pristavila tudi Slovenija, ki se je predstavila s filmom Nočna ptica. Govori o jazbecu, ki policistoma ukrade avtomobil in se odpelje v noč. Pri tem pa mu pomaga sluh in ne vid, saj je nočna žival. Animirani jazbec je gledalcem na obraz narisal nasmeh, meni pa s svojimi rdečimi očmi in zaobljeno glavo tudi malo odpora in začudenja.

nighthawk-spela-cadez-2

Jazbec iz filma Nočna ptica v policijskem vozilu

Tveganje se obrestuje

V tem sklopu sem se, kot sem že prej omenila, odločila za nekaj čisto novega in to tveganje se je izkazalo za dobro potezo. Nor občutek je, da se vsakih nekaj minut zamenja film, ti pa se znajdeš v povsem drugem svetu, časovnem obdobju in si priča vedno drugi zgodbi. Naslednje leto spet!

________

liffe-2016-380x140

Še dva dni imate časa, da pohitite po vstopnico za film po vašem izboru.