V Ljubljani se je 20. novembra začela nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj je v prestolnico prišla Brina. Ekipa, ki stoji za Odprto kuhno, je pod enotno blagovno znamko združila tri novosti. Ljubljanski teden džina, ki se začenja danes, Ljubljanski festival džina, ki bo prestolnico osvežil prihodnje leto spomladi, ter prvi ljubljanski džin koktajl Brina, ki ga je zasnoval sommelier Gašper Čarman. Brino so predstavili v restavraciji Atelje, kjer sta goste s kar petimi hodi, ki so jih navdihnili džin in njegove sestavine, navdušila kuharska mojstra Jorg Zupan iz Ateljeja in Luka Košir iz Gostišča Grič.

OB BOK VELIKIM PRESTOLNICAM

V njunih jedeh so dišale brinove jagode, rakitovec, ruševje, likviricija in majaron, spremljali pa so jih koktajli s tremi vrhunskimi slovenskimi džini – Gin Brinom Erika Sarkiča, džinom Karakter treh prijateljev Urbana Bajriča, Matica Bezjaka in Timija Rožiča ter džinom Monologue kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča. »Svetovna džin revolucija je dosegla tudi Slovenijo, na sceni je že lepo število izjemnih domačih džinov, manj znano pa je, da je brin iz naših koncev tudi ključna sestavina najboljših svetovnih džinov. Zato si Ljubljana zasluži takšen dogodek, ki naše mesto postavlja ob bok velikim svetovnim prestolnicam in ki bo našim odličnim destilarjem nudil platfomo za predstavitev domači in tuji javnosti,« je na včerajšnjem dogodku v restavraciji Atelje dejala Alma Kochavy.

Luka Košir

»Svetovna džin revolucija je dosegla tudi Slovenijo, na sceni je že lepo število izjemnih domačih džinov, manj znano pa je, da je brin iz naših koncev tudi ključna sestavina najboljših svetovnih džinov.«

BRINA TEDEN, BRINA KOKTAJL, BRINA FESTIVAL

Bogato dogajanje, povezano z džinom in brinom, se začenja že danes v kar 18 različnih lokalih v Ljubljani, ki bodo v svojo ponudbo umestili koktajl Brina. To bodo As Aperitivo, Atelje, Centralna postaja, Čin Čin, EK Bistro, eVino, Fétiche Bar, Figovec, Lepa Žoga, Magda, Pivnica Lajbah, Pop’s Place, Pritličje, Slovenska hiša, TaBar, Tozd, Vander in Vinoteka Movia. »Odziv ljubljanskih gostincev na našo pobudo je res izjemen, še posebej pa smo veseli podpore Javnega zavoda Turizem Ljubljana. Vse skupaj nam daje vedeti, da smo s projektom in z našimi prizadevanji za promocijo slovenske kulinarike na pravi poti,« je dejal Lior Kochavy, ki se je pošalil, da ko je bil pred šestimi leti enkrat lačen, je nastala Odprta kuhna, letos pa je bil žejen, in je nastala Brina. Ljubljanskemu tednu džina, ki bo potekal do 26. novembra, bo spomladi 2019 sledila še Brina, ljubljanski festival džina, ki bo na enem mestu združil vse domače destilarje džina, v Ljubljano pripeljal svetovne džin zvezdnike ter vse skupaj začinil z dobro glasbo in gurmanskimi domislicami slovenskih kuharskih mojstrov.

JA, V DŽIN KOKTAJL PAŠE TUDI DROBNJAK

V Ateljeju včeraj ni dišalo le po cvetači v tempuri, surovi postrvi z ruševjem, tatarcu z brinovimi jagodami in koriandrom, kolerabi s kakijem in zažgano likviricijo, jelenovi klobasici z zeleno ter cheesecakeu z drobljencem z majaronom in sladoledom gozdih sadežev, temveč so bile naravnost omamne tudi sveže in polne arome, ki so prihajale iz »zaodrja«, kjer je koktajle pripravljala Tina Pirnat, mojstrica mešanja pijač iz eVina, katere čudovite stvaritve dobro poznajo tudi obiskovalci Odprte kuhne. Limonina lupinica, rožmarin, sladke borovnice, bergamotka, kaki in ja, celo drobnjak so bogatili koktajle, seveda pa je bila zvezda večera Brina, ki jo je zasnoval eden najboljših slovenskih sommelierjev, Gašper Čarman iz eVina. Vanjo je zamešal sirup ingverja, jabolka in limone ter pink tonik, osrednja sestavina Brine pa mora biti slovenski džin, saj naše džine odlikuje večja količina in posledično močnejša aroma pravega brina.

»Odziv ljubljanskih gostincev na našo pobudo je res izjemen, še posebej pa smo veseli podpore Javnega zavoda Turizem Ljubljana. Vse skupaj nam daje vedeti, da smo s projektom in z našimi prizadevanji za promocijo slovenske kulinarike na pravi poti.«
BRIN KOT PREZRTO NARAVNO BOGASTVO SLOVENIJE

Enega najboljših slovenskih džinov, Gin Brin, na Krasu ustvarja Erik Sarkič. »V naši vasi je destiliranje tradicija, mene sta tega učila nona in oče in še danes ‘kuham’ v starem nonovem kotlu. Ko sem se odločil, da dokončno pustim službo in se posvetim le destiliranju, sem želel ustvariti džin, ki bo poklon našemu brinu, naravnemu bogastvu Slovenije, katerega pomena se slabo ali sploh ne zavedamo. Zato sem se tudi pridružil projektu Brina, saj verjamem, bodo dogodki v njenem okviru pripomogli k promociji slovenskega brina in slovenskih destilarjev,« je ob tej priložnosti povedal Erik Sarkič, ki brin, akacijeve in bezgove cvetove lastnoročno nabere v okolici domače hiše, njegov džin pa bogatijo še pomaranče, limone, mandlji za kanček sladkobe, angelika, smolnati okus koriandra ter opojni kardamom. Prav kreativnost, ki jo džin omogoča destilarju, je verjetno tista reč, zaradi katere džin postaja tako priljubljen. Domišljija in igrivost tu ne poznata meja, džin je zabavno ustvarjati in še bolj zabavno poskušati, so se ob koncu izjemnega večera strinjali vsi prisotni.

Foto: arhiv


___________

Luka Košir

___________

Ker si že tu, preberi še tole …