foto: Matej Horvatič

12. SLOVENSKI BIENALE ILUSTRACIJE 

Se še spominjate občutkov, ko ste med prebiranjem pravljic gledali ilustracije in v mislih imeli pravi pravcati risani film z vsemi glavnimi junaki? Marsikdo se ob pogledu na vse klasike iz otroštva prepusti otroškemu navdušenju nad številnimi podobami – jaz se zagotovo. 12. slovenski bienale ilustracije nam to omogoča na veliko obsežnejši ravni. Koliko različnih umetniških slogov, koliko različnih pogledov na svet! Ti majhni organizmi, ki imajo veliko moč in pomen, vsakomur omogočajo, da najde nekaj, kar ga preseneti, očara, nasmeje – popelje v drug svet. »Bienale slovenske ilustracije se mi zdi pomemben dogodek za povezovanje različnih generacij ustvarjalcev, saj nam sproti izpisuje najboljše ilustratorske projekte ter s tem pomaga pri oblikovanju likovne govorice in likovnega razumevanja mladih in najmlajših,« je povedala Tina Dobrajc, ena od nagrajenk.

Mancek_ilustracije

Ilustracije našega otroštva.

Bienale je dobra priložnost za pogled na svet z malo drugačnega vidika – kjer se prepletata resnobnost in igrivost domišljije in našega sveta. Kaj točno naj pričakujem, nisem vedel, v misli so se mi vračali le spomini na otroštvo: Cicibani, stripi in risanke, ki sem jih kar požiral z očmi – in vse to sem podoživel.

OTVORITEV

marjan-mancek

Nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo je prejel Marjan Manček.

Prireditev je potekala 21. 12. v polni avli Cankarjevega doma. Občinstvo, sestavljeno tako iz mladih kot starih ljubiteljev umetnosti, je nestrpno pričakovalo imena, ki so zaznamovala preteklo obdobje ustvarjanja. Jure Longyka, znan glas radia in televizije, nas je popeljal v sam vrh slovenske ilustracije. Med 137 projekti in 67 avtorji je nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo prejel Marjan Manček. Mnogi so prebirali slikanice kot so Kozlovska sodba v Višnji Gori, Pedenjped, Mojca Pokraculja, Peter Klepec … vse te in še mnoge druge je ilustriral prav on.

OSTALI NAGRAJENCI

nagrajenci_m-stupica_a-zavadlav_t-dobrajc_-m-mancek_d-stepancic_a-peklar__s-bricelj_m-prelog_s-zamuda_foto_iztok-dimc-44

Zbrani nagrajenci 12. slovenskega bienala ilustracije.

Nagrada Hinka Smrekarja je bila podeljena Damijanu Stepančiču, ki je orisal prvo svetovno vojno v knjigi Arsenij! Plaketi Hinka Smrekarja sta prejeli Suzi Brecelj za ilustracije v knjigi Pesmi in pesmičice Vinka Möderndorferja in Tina Dobrajc za ilustracije v knjigi Kurent Aleša Štegra. Priznanje Hinka Smrekarja je tokrat razveselilo Andrejo Peklar za ilustracije v knjigi Ferdo, veliki ptič in Mateja Stupico za ilustracijo v tedenski prilogi Objektiv časopisa Dnevnik. Slednje so odsev sodobnega časa in vprašanj, ki zadevajo aktualne problematike. Pohvala žirije za izvirno izvedbo knjige je bila namenjena Mariji Prelog za delo Ptice skrite v papirju.

Pohvalo za mladega ustvarjalca je prejela Sanja Zamuda za ilustracije v knjigi Plankton: majhni organizmi velikega pomena ter posebno pohvalo Ana Zavadlav, ki je ilustrirala Zadnjo pomlad Janeza Menarta.

RAZSTAVA

Po razglasitvi nagrajencev smo se sprehodili po razstavi – glavni del je seveda namenjen vsem poznanim ilustracijam Marjana Mančka, od njegovih začetkov in vse do sedanjih umetnin. Pomembno je omeniti, da je namen ilustracije lahko zelo različen; od spodbujanja otroške domišljije v pravljicah in otroških revijah. Ravno tu se skriva velik pomen teh majhnih, vsakodnevno skoraj neopaženih organizmov, ki oblikujejo človeško zavest v zgodnji mladosti.

Radovednost obiskovalcev je naredila svoje.

Radovednost obiskovalcev je naredila svoje.

_____

Razstava se nahaja v Galeriji Cankarjevega doma; odprta je od torka do sobote 10.00–19.00 in ob nedeljah 10.00–14.00,  vse do 19. marca 2017; za cene vstopnic in več informacij, kliknite tu.