Foto: arhiv Omarja Naberja

OMAR NABER – pevec in zmagovalec Eme 2017

Evrovizija je ena tistih vsakoletnih grandioznih spektaklov, do katerega večina Slovencev goji prav posebna čustva. Ali jo sovražimo ljubiti ali jo ljubimo sovražiti, pravzaprav ni pomembno, saj se v prvem ali drugem primeru vsako leto maja, brez izjeme, religiozno znajdemo pred televizijskim prenosnikom v pričakovanju  prevajalčevega milega glasu in evrovizijskih glasbenih šansonov, ki redko odkrivajo toplo vodo, vendar vseeno navdušujejo s svojimi vizualno in glasovno bogatimi predstavami. Letošnja gostiteljica Evrovizije, prestolnica Ukrajine, Kijev, bo zdaj drugič gostila našega zmagovalca letošnje Eme, ki se bo na velikem odru predstavil z melodično skladbo On my way.

LJUBŠA KOT STOP

Sliši se skoraj romantično, malce filmsko celo. Isti tekmovalec v istem evropskem mestu, 12 let kasneje, na enem od največjih festivalov z novo možnostjo, novim zagonom in popolnoma svežim upanjem na uspeh. Vendar pa za Omarja pesem ni bila tako nova, saj je, kot pravi sam, stara že kakšno desetletje in je imel zanjo prav posebno mesto, ob pravem času. ”Ljubša mi je kot Stop, ker je zelo, zelo osebnoizpovedna. Govori o mojem potovanju, ki pooseblja to, kar sem, ” pravi pevec in istočasno zagotovi, da se z njo globoko identificira.

”Ljubša mi je kot Stop, ker je zelo, zelo osebno izpovedna. Govori o mojem potovanju, ki pooseblja to, kar sem ”

EVFORIJA SE JE POLEGLA

Na vprašanje, ali bi bil skupaj s fantoma skupine BQL v prihodnosti pripravljen ustvariti kakšno popevko, odgovori, da z veseljem, vendar imata po njegovem mnenju že začrtano glasbeno pot in poslovni plan za prihodnost, tako da velike potrebe po izdaji skupne pesmi za zdaj še ni. Splošni vtis o sotekmovalcih na Emi je tako ostal pozitiven. ”Prav vsi so mi od srca čestitali, razen tisti, ki niso imeli časa ali priložnosti. Več ali manj poznam vse sodelujoče na letošnji Emi tako ali drugače, prav tako imam s skoraj vsemi zelo dobre odnose. Letošnja Ema je bila zelo dobra,” še zatrdi in doda, da se je zanj zdaj vsa ta evforija po zmagi že polegla in je potrebno gledati naprej.

  Omar Ema 2017

”Prav vsi so mi od srca čestitali, razen tisti, ki niso imeli časa ali priložnosti. Več ali manj poznam vse sodelujoče na letošnji Emi tako ali drugače, prav tako imam s skoraj vsemi zelo dobre odnose. Letošnja Ema je bila zelo dobra.”

SKLADBA ZAHTEVA INTIMO

Zdi se, da mu je Kijev usojen. Ali, da je on usojen Kijevu. No kakorkoli, če usodo prepustimo vedeževalkam, pa je njegova trenutna miselnost, dati absolutno vse od sebe. ”Druge taktike so nepomembne in manj vplivajo na končni rezultat. Vsekakor bi vsak tekmovalec želel doseči vsaj finale, če ne celo zmago, toda predvidevati rezultat na tako velikem tekmovanju, kjer glasba ne igra največje vloge, je zelo nehvaležno in težko,” zagotovi in še doda, da trenutno treme pred nastopom na mednarodnem odru nima, saj ima s tem že precej izkušenj, vendar bi ga morali za potencialno drugačen odgovor povprašati tik pred nastopom. ”Zmago privoščim prav vsakomur, nikogar ne jemljem kot konkurenco ali nasprotnika. Mislim, da ima največ možnosti za zmago italijanski predstavnik. Je zelo karizmatičen.” Na vprašanje, ali bo kaj sprememb pri izvedbi same pesmi, pa odgovarja, da posebnih sprememb ne bo. ”Skladba zahteva intimo in samoto pri predstavitvi, saj je zelo osebnoizpovedna. Na odru bom torej sam. Seveda pa bo odrska predstavitev nekoliko drugačna kot na Emi.”

”Zmago privoščim prav vsakomur, nikogar ne jemljem kot konkurenco ali nasprotnika. Mislim, da ima največ možnosti za zmago italijanski predstavnik. Je zelo karizmatičen.”

MAMA IN ROCK AND ROLL

”Večinoma sem samouk”, odgovori, ko ga povprašam o njegovi glasbeni izobrazbi. ”Sicer je moja mama učiteljica klavirja in glasbe in sem se od nje mimogrede ogromno naučil, izobrazbe pa imam razen klasičnega petja bolj malo.” Posledično je nanj glasbeno vplivala ravno njegova mati, od izvajalcev pa pravi, da zelo verjetno Michael Jackson, čeprav  mu je najljubša zvrst glasbe rock and roll. Seveda pa poje in igra kitaro vsak dan, najbolj pa opiše njegovo glasbeno pot in življenje ravno letošnja zmagovalna skladba, On my way.

ZELO TEŽKO GA JE SPRAVITI S TIRA

Najbolj zaupa sebi. Kar ne pomeni, da drugim ne. Še vedno pa ga najbolj nasmejijo prav njegovi najbližji. ”Vsi moji družinski člani imajo izjemen, zelo poseben smisel za humor, tako moja mama, oče in brat. Zelo me znajo nasmejati.” Doda tudi, da je z leti pridobil visoko mero tolerance do ljudi okoli sebe, saj je spoznal že vse mogoče tipe ljudi, pa ga še vedno zna kdo presenetiti in fascinirati. ”Zelo težko me je spraviti s tira, a če že kaj, so to ljudje brez samorefleksije, komolčarji in ljudje brez sočutja za druge. Bistvo našega življenja je brezpogojno pomagati drug drugemu živeti čim lepše in bolj polno življenje, torej se tega načela močno držim. Z veseljem pomagam, če le lahko.” 

”Bistvo našega življenja je brezpogojno pomagati drug drugemu živeti čim lepše in bolj polno življenje, torej se tega načela močno držim. Z veseljem pomagam, če le lahko.”

BI SI ŽELEL LETETI?

Ko ga za konec povprašam, ali obstaja kakšno vprašanje, ki ga ni še nihče vprašal, ampak bi si želel, da ga bi, mi odgovori zelo preprosto, a zelo pomenljivo; ”Bi si želel leteti? Odgovor je, seveda, z največjim veseljem.” Iskren, strasten in ljubezniv, kot bi se opisal sam, izhaja iz samega sebe in nikoli ne nosi maske, čeprav ga to včasih tepe, a ga konec koncev ne zmoti. ”Brez strasti življenje izgubi svoj pomen, vsake stvari se lotim srčno. Želim, da se ljudje okoli mene počutijo dobro, zato ljubeznivost ni nikoli odveč.”

Omar Srečno

”Brez strasti življenje izgubi svoj pomen, vsake stvari se lotim srčno. Želim, da se ljudje okoli mene počutijo dobro, zato ljubeznivost ni nikoli odveč.”

________

Če si letos zamudil Emo, pa te vseeno zanima, kako je potekal finalni večer, preberi spodaj!

ema