Foto: Andres Putting

OMAR NA EVROVIZIJI BOLJ ZREL IN MANJ LAHKOMISELN

Letos izbor za Pesem Evrovizije gosti Kijev, v torek in četrtek bosta na sporedu polfinala, v soboto sledi veliki finale. Slovenijo predstavlja evrovizijski povratnik Omar Naber, ki bo s pesmijo On My Way kot predzadnji nastopil v prvem polfinalu, stavnice pa zmago napovedujejo Italijanu.

Omar se na izbor vrača po dvanajstih letih, tudi leta 2005 je nastopil v Kijevu, takrat s pesmijo Stop, a mu preboj v finale ni uspel. »Še vedno nosim otroka v sebi in ga verjetno vedno bom. Seveda sem bolj zrel in manj lahkomiseln. Evrovizijo tokrat jemljem veliko bolj resno, kot sem jo takrat,« nam je povedal, ko smo ga vprašali, kako se Omar danes razlikuje od Omarja pred dvanajstimi leti. O glavnem mestu Ukrajine pa je povedal: »Kar se v Kijevu ni spremenilo, je njegov duh. Ostaja pristno slovanski in obiskovalcu prijazen. Mesto je precej lepše, kot je bilo takrat.« Vodja slovenske delegacije, Aleksander Radić, pa je še dodal, da se oboževalci Omarja zelo dobro spominjajo in da so bili veseli ponovnega snidenja. Če bo Omarju uspel preboj v finale, ga tam čaka devet držav iz prvega predizbora, deset iz drugega, lanska zmagovalka Ukrajina in velikih pet, Francija, Italija, Nemčija, Španija ter Velika Britanija.

b1b92f316cd7005a1544345269bb59de

Omar Naber v Kijevu na vaji

”Še vedno nosim otroka v sebi in ga verjetno vedno bom. Seveda sem bolj zrel in manj lahkomiseln. Evrovizijo tokrat jemljem veliko bolj resno, kot sem jo takrat”

KAJ PRAVIJO STAVNICE?

V zadnjih letih se je pogosto izkazalo, da je tisti izvajalec, ki je pred izborom veljal za absolutnega favorita, na koncu tudi zmagal. Lani sicer izrazitega favorita ni bilo, na koncu je slavila Ukrajinka Jamala, a leto pred tem je evrovizijsko občinstvo že tedne pred izborom norelo za švedskim predstavnikom Månsom Zelmerlöwom, ki je na koncu brez težav osvojil zmago. Tako je bilo tudi leta 2012, ko je slavila Švedinja Loreen, tudi leta 2014 je zmago v Avstrijo odnesla bradata Conchita Wurst, ki je v dneh pred izborom dvigovala prah in polnila vrstice. Letos za absolutnega favorita velja Italijan, ki je s pesmijo Occidentali’s Karma slavil že na letošnjem festivalu Sanremo. Italijanu gre promocija odlično od rok in vse kaže, da bo s skladbo, v kateri se norčuje iz dvojnosti sodobnega človeka, ki hoče biti duhoven, a je hkrati obseden s videzom in selfiji, Italiji prinesel tretjo zmago na izboru, nazadnje je to leta 1990 uspelo Totu Cutugnu s pesmijo Insieme.

»Italijan je zagotovo eden najbolj resnih kandidatov za letošnjo zmago, kar kažejo tudi stavnice, kjer mu sicer sledijo Portugalska, Švedska, Bolgarija in Armenija. Seveda pa so tako kot vedno tudi letos možna presenečenja,«

je dejal Radić. Morda bo med presenečanji tudi Omar, ki mu sicer stavnice ne napovedujejo najboljše uvrstitve.

____________

Vse o letošnji Emi in našem zmagovalcu pa si lahko preberete spodaj. Mi že navijamo zanj! Pa vi?