Precej varna, najmanj poseljena in barvita – Baja California

Piše: Manja Kovačič . Foto: Manja Kovačič

Rajske plaže Cancuna, ostanki majevske civilizacije, tequila in tacosi – klasične podobe Mehike. Niso napačne, a ta slikovita in prostrana srednjeameriška država ima še precej več: bogato paleto manj stereotipnih dogodivščin in krajev, ki jih turisti na srečo še niso preplavili.

Baja California Sur je precej varna in najmanj poseljena mehiška zvezna država. Leži na južnem delu kalifornijskega polotoka, ki na zahodu meji na Tihi ocean, na vzhodu ga obdaja Kalifornijski zaliv. Cabo San Lucas na samem rtu polotoka je zatočišče severnoameriških turistov. A le slabo uro severno od Caba se nahaja butični Todos Santos, še uro naprej pa pristna prestolnica La Paz. Vmes je nešteto manjših krajev, plaž in drugih zanimivih postojank – kot so prodajalci klobukov ob cesti, prodajalci hot dogov (Mehičani obožujejo hot doge, ob večerih se zbirajo ob majhnih stojnicah, klepetajo in seveda uživajo v hrani), prodajalci oblačil …

La Paz – Živahna prestolnica 

La Paz je glavno mesto mehiške zvezne države Baja California Sur, precej večje in tudi pristnejše v primerjavi s Todos Santosom. Domačini, ki hitijo po opravkih, med njimi kakšen turist, gost promet, polne restavracije in še bolj obljuden Malecón oziroma obmorska sprehajalna pot, kjer lahko občudujemo dela lokalnih umetnikov in čudovite sončne zahode. A kar dela to mesto še posebej privlačno, so okoliške bele plaže in turkizno morje, kot nalašč za snorklanje. V zimskem času lahko tam opazimo tudi kite. Vredno je iti na Isla Espíritu Santo. Do otoka pripelje ladjica, priložnosti za raziskovanja plaž in podvodnega življenja ne manjka, otok pa ni znan le po svoji lepoti, temveč tudi po arheoloških najdbah, starih okrog 9.000 let; med drugim so tam odkrili ribje trnke iz bisernih ostrig. 

Kaktusi in druge naravne lepote

Pokrajina na jugu polotoka je posejana s kaktusi, grmičevjem,  palmami. Sprehod po naravi je tukaj mogoč le po urejenih poteh, saj kaktusi niso prizanesljivi do nikogar. No, razen številnih plazilcev, ptičev in majhnim mačkam podobnih lisic z našpičenimi uhlji. Za sprehod po kaktusovem gozdu je najbolje obiskati botanični vrt Sanctuary of the Cactus, 45 minut iz La Paza.  

Mezcal: agave in pestrost okusov

Mezcal je destilirana alkoholna pijača iz več kot 30 vrst in podvrst agave. Tradicionalno mezcal ročno izdelujejo mali proizvajalci v tako imenovanih fábricas ali palenques, metode izdelave se prenašajo iz generacije v generacijo, nekatere so stare več sto let. To je pomembna razlika s tekilo, ki se danes večinoma proizvaja industrijsko: iz natančno določene vrste agave, t. i. modre agave. Paleto okusov, ki jih ponuja mezcal, mnogi opisujejo kot ‘dimljene’, a so veliko več – od čokoladnih tonov, citrusnih not do okusa po siru in mesu, rožni vodi in žvečilnem gumiju. Pogovor z domačinom razkrije razsežnosti te pijače in inovativne načine vpeljave okusov v procesu destilacije. Pije se čist, z ledom ali brez, in zamešan v koktajle.

Tacosi: ščepec preprostosti, prosim

Tacosi so v Mehiki veliko bolj preprosti, kot bi človek pričakoval. Koruzna ali pšenična tortilja, polnjena z govejim, svinjskim, piščančjim ali kaktusovim mesom, rakci ali ribo, malo čebule, morda kumara ali redkvica, pekoča omaka in obvezna limeta. Razlog za to, da se z nadevi ne pretirava, je v polnosti okusov. Pa še eno pravilo je treba upoštevati – bolj ko je restavracija oziroma stojnica preprosta, boljša je hrana. 

Plaže: kjer so ribe so tudi pelikani

Divji ocean na zahodu, tropsko morje na vzhodu. Plaže na zahodni obali postrežejo s slikovitimi sončnimi zahodi, ki trajajo in trajajo. Družbo na plaži delajo pelikani in občasni sprehajalci. Mnoge plaže niso lahko dostopne, ceste niso betonirane, vredno je najeti avto s štirikolesnim pogonom. Vzhodne plaže so veliko bolj obljudene in tudi bolj slikovite – turkizno morje, živahno podvodno življenje. Znamenita Balandra Beach, mnogokrat imenovana za najlepšo mehiško plažo, mora zaradi navala turistov pogosto omejiti vstop – dovoljena sta le dva vstopa na dan, zato se je treba tja odpraviti zgodaj. Ob robu lagune raste gozd mangrov, med njihovimi koreninami pa se najdejo številne živobarvne ribe. Zdi se kot odmaknjena skrita plaža, čeprav je iz La Paza le 30 minut vožnje. 

Todos Santos: za turiste, popotnike in umetnike

Peščene plaže, kjer morske želve ležejo svoja jajca, vrhunska hrana in prijazni domačini, ležerno vzdušje majhnega mesta. Nihče se ne vrne iz Tuluma ali Cancuna očaran nad ljubkostjo in prijaznostjo. Toda Todos Sanots je očarljiv, dovolj zahodnjaški, da zadovolji potrebe še tako zahtevnih turistov, in še vedno dovolj pristen, da se boste z lahko zapletli v pogovor z domačinom o tem, kako je bilo tu pred 30 leti in kako so živeli njegovi predniki pred 300 leti, ko je na tem kraju nastala jezuitska naselbina.
Sprehod po mestecu vas popelje mimo neštetih umetniških galerij, butičnih hotelov in restavracij, ki jih popestri nastop lokalnega glasbenika. Odlično lokalno hrano lahko okusite v El Refugio in kjerkoli, kjer se prodajajo tacosi; Mi Costa in Tacos El Poblano sta le dve tacosariji od mnogih.