Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv umetnice

Planet Zemlja, ki obstaja že milijarde let, umetnici Maruši Šuštar, ki svoja dela  z naslovom Človek, kje si? razstavlja v galeriji Generali (Dunajska 63, Ljubljana, do 2. decembra 2022), pomeni nekaj svetega in nedotakljivega. In ni naključje, da se ta razstava povezuje s tematiko trajnosti, ki je vpeta v naše vsakodnevne poslovne odločitve in jo morajo finančne institucije kot odgovorni finančni posredniki predvsem živeti (tudi v okviru investicijskih odločitev) in ne o njej le govoriti, zapišejo v Generali Investments.«

Umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj je na odprtju razstave povedal,  “da slikarka ves čas tematizira zgodovinska gibanja množic na planetu, kar bi lahko povezovali z angažiranostjo, po drugi strani pa je njena pozicija nasprotna, saj zastavlja vprašanja, katere sile vodijo in obvladujejo te množice. Ker se o tem sprašuje iz neke druge perspektive, pokaže svojo pozicijo izjeme in izjemnosti. Njene slike so skrivnostne, hkrati pa angažirane in odprte, saj prebujajo misli in postavljajo vprašanja.” 

O umetnici

Maruša Šuštar se je rodila 6. aprila 1977 v Kranju. Po srednji oblikovni šoli je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani dve leti študirala industrijsko oblikovanje. Med letoma 1998 in 2006 je tam študirala slikarstvo. Leta 2006 je diplomirala iz slikarstva pri prof. Zmagu Jeraju in nadaljevala podiplomski študij slikarstva pri prof. Gustavu Gnamušu. Leta 2016 je zaključila magisterij pri prof. Marjanu Gumilarju. Prejela je nagrado ESSL Art Award CEE 2009 – posebno povabilo Vienna Insurance Group, leta 2014 pa prvo nagrado ART MUSE za slikarsko delo. Od leta 2009 je imela več samostojnih razstav doma in v tujini, od leta 2010 je samostojna likovna ustvarjalka. Živi in ustvarja v Srednji vasi v Bohinju.

Kustosinja razstave Petra Bizilj Silva.: Pogled Maruše Šuštar je poseben, je pogled iz ptičje perspektive. Gre za pogled iznad, pogled od zgoraj k tlom, kot bi gledali oziroma preleteli slike, tako da stvari vidimo jasnejše in bolj povezane.