V deželi hobitov in Gospodarja prstanov se nahaja prav posebna votlina. Magnet tako za lokalne kot za svetovne obiskovalce vas bo očaral, zaradi njega pa boste tudi dobesedno kar zažareli!

SVILNATO BLEŠČEČE LUČI

Na otoški državi v jugozahodnem Pacifiku se nahaja veliko takšnih izjemnih jam, danes pa se bomo osredotočili na najlepšo izmed vseh. Na severnem otoku se v predelu Waitomo nahajajo čudovite jame, ki v svoji notranjosti skrivajo nekaj prav posebnega. Waitamo v maorskem jeziku pomeni voda (wai) in luknja (tomo).

maxresdefault

V jamah, ki so že same po sebi čudovite, se nahajajo še bolj čudovite majhne živali Arachnocampa luminosa, to je vrsta svetlečih se žuželk, ki živi le na Novi Zelandiji. Zadržujejo se na stropu in stenah, prostore pa osvetlijo s svojimi svetlečimi notranjimi organi. Eden izmed razlogov za njihovo bioluminescenco je privabljanje plena, ki ga lovijo v svilnate, a lepljive niti. Insekti ženskega spola si z lučjo pomagajo, ko dosežejo svojo odraslost in želijo privabiti partnerja. Sij pa jim pomaga tudi pri varovanju pred sovražniki in predstavlja način kurjenja izločkov.

AKUSTIKA KOT V OPERI

Najlažje dosegljiva in popularna atrakcija tovrstnih jam na Novi Zelandiji je del več kot 120 let stare kulturne in naravne zgodovine, ki je nastala zaradi geoloških in vulkanskih aktivnosti v zadnjih trideset milijonih let. Stropi in stene so tako sestavljeni iz fosilov koral, školjk in ribjih okostij.

Vodeni ogled se začne na zgornjem predelu jame in katakombah. Vsi nivoji so povezani s Tomo, to je 16 metrov visok vertikalni jašek iz apnenca. Drugo nadstropje se imenuje Banquet soba, od koder je mogoče videti največjo formacijo, Orgle. Ta predel je zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida ob zelo natrpanih dnevih zaprt. Tretji in zadnji nivo se spustita do katedrale, zaprtega prostora, visokega približno 18 metrov in z izredno dobro akustiko. Tu je zaradi izjemne akustike in prijetnega ambienta nastopilo več znanih pevcev in pevskih zborov. Ogled se zaključi z najbolj spektakularnim delom, vožnjo s čolnom po podzemni reki Waitomo, kjer male vodne živalice za obiskovalce  ustvarijo nebo živih luči.

maxresdefault (1)

Ogled se zaključi z najbolj spektakularnim delom, vožnjo s čolnom po podzemni reki Waitomo, kjer male vodne živalice za obiskovalce  ustvarijo nebo živih luči.

V ROKAH DOMAČINOV

Maori so za jame vedeli že lep čas pred svojim poglavarjem Tanom Tinorauom in angleškim geodetom Fredom Maceom, ki sta obširno preiskavo opravila leta 1887. Z raftom in svečo sta se podala v globino jame, na svoji poti pa sta odkrila svetlečo jamo in bila osupla nad igro luči, ki se je nad njima risala na stropu. Ob nadaljevanju njune odprave ju je navdušil tudi čudovito oblikovani apnenec.

waitomo-glowworm-cave-new-zealand-joseph-michael-12__880

Po končani prvi odpravi sta se večkrat vrnila v jame, poglavar Tane pa je odkril tudi zgornji vhod v jame, ki danes predstavlja glavni vhod. Leta 1889 sta Tane in njegova žena Huti jamo odprla za obiskovalce in za skromno vsoto po njej vodila skupine radovednih. Leta 1906 je zaradi stopnjevanja vandalizma vodenje in upravljanje jame prevzela vlada, ki je 4 leta kasneje za obiskovalce odprla tudi hotel z imenom Waitomo Caves Hotel. Tako pokrajina kot jame pa so bile leta 1989 vrnjene potomcem poglavarja in njegove žene, ki danes predstavljajo veliko število zaposlenih, s svojo dejavnostjo pa skrbijo za razvoj tamkajšnjega turizma.

Jama, reka in neskončno luči … Območje Waitomo je predel, ki navduši z vsemi izmed treh elementov, povezanih v bogato kulturno zgodovino. Kaj pa bi najbolj navdušilo vas?

———-

Oglejte si še več člankov, napisanih za vse že obstoječe kot tudi bodoče popotnike!