Dobro mesto  –ZÜRICH

Utrinki ROBERTA KORBERJA 

Ko se je pred razpadom Jugoslavije s starši preselil v New Jersey, ga je to zaznamovalo za vse življenje. Robert Korber je tam končal osnovno šolo in del srednje. Zaradi te izkušnje si še danes želi nenehno biti v stiku z različnimi kulturami. Zato ne čudi, da je leta 2010 znotraj skupine Sandoz sprejel vodenje IT organizacije za nordijske države in se preselil v Københaven. V tem podjetju je delo nadaljeval v Švici. Leta 2017 pa je sprejel delo v Roche Diagnostics, kjer je odgovoren za IT-strategije evropskih, afriških, latinskoameriških držav in držav Bližnjega vzhoda. Pravi, da je med Švico in Slovenijo na prvi pogled precej podobnosti. Obe sta alpski državi z lepimi gorami, jezeri. »Status države, poslovna, politična in kulturna etika ter sposobnost konsenza omogočajo Švici odlično podlago za urejenost ter udobno in varno življenje.« Pravi, da je v tem Švico težko primerjati s katero koli državo na svetu. Iz Zuga, kjer živi in dela, potrebuje do Züricha le 20 minut z vlakom. In njegov družabni del življenja se večinoma dogaja prav tam.

Robert Korber

Zürich je najlepši …

… spomladi, poleti in v zgodnji jeseni. Poleti je mnogo dogodkov. Najodmevnejši je Street Parade (letos bo 11. avgusta), ki velja za največji techno party na svetu in se ga udeleži okoli milijon ljudi. Ob tem dogodku postane Zürich skoraj neprepoznaven.

Glavna železniška postaja je …

… na elitni lokaciji, je čista in varna in sama po sebi pravo nakupovalno središče. Velikokrat gosti zanimive dogodke, koncerte, športna tekmovanja, Oktoberfest … Sprehodite se tudi po Bahnhofstrasse, kjer domujejo najelitnejše blagovne znamke.

OGLASNA VSEBINA 

Brez čokolade ne gre …

… zato obiščite Niederdorf, si oglejte stari del Züricha z zanimivimi starimi zgradbami in zavijte v čokoladnico Teuscher. Predlagam tudi slaščičarno Sprüngli za božanske čokoladne dobrote in čemur v Švici pravijo luxemburgerli, ki jih je po Zürichu mnogo, največja pa je na Paradeplatz. 

Čokoladnica Teuscher

Nogometni navdušenci …

… morate obiskati muzej FIFA World Football Museum, blizu centra. Ne spustite pa še obiska ene najbolj priznanih univerz za znanost in tehnologijo na svetu ETH Zürich, katere alumni je tudi Albert Einstein. Z njene terase Polyterrasse je sijajen razgled na Zürich. 

Lokalne specialitete so …

… rösti, fondi, raclette, ki jih pripravlja tudi prava tradicionalna restavracija Weisser Wind v bližini cerkve Grossmünster. V fondiju pa lahko uživate tudi na tramvaju Fondue Tram in si medtem ogledate še mesto. Lahko pa večerjate na ladji Panta Rhei in plujete po jezeru.

 

Najljubši del Züricha je …

…. zame predel okoli opere z jezerom, ki je na začetku Seefelda. Poleti priredi opera na svojem ogromnem trgu koncert na prostem, prost za vse obiskovalce. Letos bo 16. junija.

Zurich Opera

Za poletno kopanje …

… predlagam predel ob jezeru Zürich Enge. Ali tudi tipično švicarsko kopališče ob jezeru, rečejo jim »Badi«, npr. Seebad Enge. »Badiji« se zvečer spremenijo v bare. Moj najljubši je Rimini na reki Limat v centru in poleti mnogokrat večer začnem prav tam. 

Barfussbar

Vlak je primarni transport …

… in številni prebivalci v Švici nimajo avta. V Zürichu sta glavna tramvaj in vlak. Preizkusil sem tudi nočni vlak v Ljubljano. Izkušnja je bila dobra, zvečer odhod, zjutraj prihod, vmes spanje – dobro optimiziran čas.

Foto: arhiv gosta, shutterstock

________________

Povzeto po članku DOBRO MESTO, revija Goodlife, poletje 2018

________________

 

V ZURICH NE BOŠ PRIPOTOVAL NE UTRUJEN IN NE ZASPAN. AMPAK POLN ENERGIJE ZA ODKRIVANJE VSEH SKRITIH KOTIČKOV TEGA ČUDOVITEGA MESTA.

SLOVENSKE ŽELEZNICE TI MED POLETJEM NUDIJO PRAV POSEBNE CENE ZA TO DESTINACIJO. 

________________

Če si že tu, preberi še tole …