Združene države Amerike so poleg zvezdnikov, filmov in ameriških sanj poznane po svoji raznoliki pokrajini, ki zaradi razgibanosti lahko ponudi ogromno. Ena izmed najbolj dih jemajočih pokrajin, uvrščena na seznam 25 krajev, ki jih morate obiskati pred smrtjo, je kanjon Antelope v Arizoni, ki mu na Zemlji ni enakega.

PRAVA KOMBINACIJA

V plemenskem parku Navajo v jugozahodni Ameriki se razprostira kanjon, nastal in oblikovan zaradi erozije, poplav in ostalih procesov. Razdeljen je na dva predela – zgornji Antelope ali Tsé bighánílíní, kar pomeni ‘kraj, kjer teče voda skozi kamne’, in pa spodnji del, Hazdistazí, kar v prevodu pomeni ‘spiralni kameni obok’. Ta čudoviti kanjon je magnet za obiskovalce, posebej fotografe, predvsem zaradi žarkov svetlobe, ki pronicajo skozi luknje v visokih obokih, in nežnega drsenja mivke po različno oblikovanih stenah, kar obiskovalcem daje občutek, da se nahajajo na dnu peščene ure. V nasprotju z ostalimi parki in kanjoni je Antelope tak s pravo kombinacijo globine, širine, dolžine, barv in ambientne svetlobe. Četudi so močni žarki zaželjeni, pa jih je težko fotografirati zaradi svetlobe, ki se odbija od zidov. Pozimi barve niso tako intenzivne, bolj malo pa je tudi žarkov, saj je sonce veliko nižje kot poleti. Prava sezona se vsako leto začne 20. marca, ko v notranjost kanjona pokukajo prvi žarki, in konča 7. oktobra.

maxresdefault

MAGNET ZA OBISKOVALCE

Najbolj obiskan izmed obeh je zgornji del, saj v celoti leži na nižini in skozenj pronicajo čudoviti žarki svetlobe. Drugi, spodnji, predel kanjona, sicer oblikovan v črki V, pa je od prvega oddaljen za par milj in je za prehod mnogo bolj zahteven, pot namreč vključuje tudi plezanje po lestvah in stopnicah. Čeprav je daljši, pa prehod po njem ni povsod mogoč. Za ogled tega dela se večinoma odločijo le fotografi – ostalih obiskovalcev je občutno manj. Za ogled zgornjega dela kanjona boste odšteli nekje od 32 do 40 $, za spodnjega pa le približno 20 $. Odločite se lahko tudi za poseben fotografski ogled, ki vas bo stal okoli 80 $. Ne glede na možnost, ki jo boste izbrali, pa boste morali ob vstopu v Navajo v vsakem primeru iz žepa potegniti 6 $, ki štejejo kot vstopnina na območje.

Amazing-Antelope-Canyon

ENKRAT PRIJETEN, DRUGIČ NEVAREN

Ogledi kanjona so bili mogoči od leta 1997 naprej, ko je pleme Navajo dovolilo, da se njihova mogočna pokrajina deli s turisti. Od takrat se v park lahko vstopi le z vodenimi ogledi, delno zaradi tega, ker v sezoni monsunov okolica hitro poplavi. Zaradi sunkovitih poplav je bilo leta 1997 ubitih kar 11 turistov. Takrat je na območju kanjona zapadlo le par kapljic, se je pa 11 km stran razbohotila strašna nevihta, ki je povzročila nenadno poplavo, v kateri so bila izgubljena mnoga življenja. Preživel je le vodič, ki je bil na tovrstno grožnjo pripravljen zaradi treningov, potrebnih za pridobitev vodniškega poklica.

krasota-s-verhnego-kanona

Zadnji napotki, ki jih na takem pustolovskem izletu potrebujete: vzemite s seboj zadostno količino vode, pripravite fotoaparat in nosite pokrivalo, saj nikoli ne veste, kdaj se bo iz bližnje skale na vas vsula mivka.

———-

Za več skrivnostnih in čudovitih destinacij brž kliknite na eno izmed spodnjih povezav!