UVOŽEN ALI DOMAČ?

Valentinovo ima danes na Slovenskem dva pomena. Po starem izročilu se je ohranil pregovor »Sveti Valentin ima ključe od korenin«, ki je naznanjal prva vrtnarska in kmečka opravila. Podobno kot gregorjevo so ga na nekaterih področjih Slovenije povezovali s prvim pomladanskim dnem, ko se »ptički ženijo«. Danes je valentinovo najbolj znano kot praznik zaljubljencev, ki pa ga na Slovenskem praznujemo šele od 90. let prejšnjega stoletja.

KDO JE VALENTIN?

S svetim Valentinom je povezanih več legend, najbolj razširjene in znane so o tistem Valentinu, ki goduje 14. februarja in je zavetnik zaljubljencev. Po eni izmed legend naj bi sveti Valentin umrl mučeniške smrti, ker je poročal mladeniče pred služenjem vojaške službe, čemur je cesar Avrelij Klavdij Goticus strogo nasprotoval, zato je dal Valentina prebičati in sežgati. Druga legenda, zapisana v angleškem koledarju leta 1797, pravi, da naj bi se Valentin v ječi zaljubil v slepo hčer paznika in ji s pesmimi na ljubezenskih sporočilcih vrnil vid.

»Sveti Valentin ima ključe od korenin.«

VALENTINOVO IN SLOVENCI

Pred uveljavitvijo praznovanja valentinovega so na Slovenskem praznovali predvsem prihod pomladi. Zaljubljenci so priložnosti za obdarovanje našli predvsem na praznik svetih treh kraljev in na veliko noč. Tradicionalna ljubezenska darila so bili testeni kruhki z imenom ljubljene osebe, ob veliki noči pa velikonočne pisanice z ljubezenenskimi izreki. V 19. soletju so se kot darila pojavile še svilene rutice in okrašene skrinjice. Konec prejšnjega stoletja je valentinovo kot praznik zaljubljencev preplavilo tudi Slovenijo, kar so izkoristili predvsem trgovci, gostinci in ostali ponudniki storitev, ki so enormno razširili valentinovo ljubezensko ponudbo.

Veselo valentinovo ali veselo Valentinovo?

Pa veste, kako boste voščili ob prazniku zaljubljencev? Se boste poslužili male ali velike začetnice ali boste dilemo rešili kar z uporabo velikih tiskanih črk? Po aktualnem Slovenskem pravopisu imena praznikov pišemo z malo začetnico (razen tistih, ki so izpeljani iz priimkov – Prešernov dan), tako boste februarja svojim ljubljenim voščili veselo valentinovo.

“Po aktualnem Slovenskem pravopisu imena praznikov pišemo z malo začetnico (razen tistih, ki so izpeljani iz priimkov – Prešernov dan), tako boste februarja svojim ljubljenim voščili veselo valentinovo.”

AVSTRALSKO ZLATO

Avstralsko praznovanje valentinovega ima drugačne korenine kot ameriško, čeprav ga ne praznujejo nič manj množično in pompozno. Praznovanje izvira iz časov zlate mrzlice, ko so v kratkem času obogateli številni rudarji in so svoje bogastvo proslavili z bogato okrašenimi voščilnicami v škatlicah, ki so jih pošiljali najdražjim. Voščilnice za najdražje so se zasidrale v tradicijo, Avstralci pa na valentinovo ne praznujejo le dneva zaljubljenih parov, ampak izražajo naklonjenost tudi do družine in prijateljev.

BRAZILSKA MAVRICA

Brazilci so v valentinovi noriji razred zase. Dneva zaljubljenih ne praznujejo 14. febuarja, temveč 12. junija, imenujejo pa ga Dia dos Namorados (dan zaljubljencev). Dan je tik pred godom sv. Antona (St. Anthony), svetnikom zakona, ki naj bi skrbel za večno srečo v zakonu. Latinska Amerika je sinonim za barvita praznovanja, zato tudi dan zaljubljenih ni izjema – dan je posvečen plesu, petju, ne manjka niti pisanih daril.

JAPONSKA ČOKOLADA

Če Brazilci zaljubljenost praznujejo 4 mesece kasneje kot večina sveta, ga Japonci začnejo praznovati že 14. februarja, praznovanje pa traja vse do 14. marca. Na valentinovo se obdarujejo s čokolado, z njo pa dragim pokažejo, koliko jim pomenijo. Že nekaj časa se Japonci poslužujejo prakse, da kupljeno čokolado doma pretopijo in vlijejo v modelčke in tako čokoladi dodajo noto pristnosti. Moški darilce prejmejo 14. feburarja, ženskam pa vrnejo pozornost 14. marca v obliki bele čokolade.

 

“Islamske države zavračajo valentinovo zaradi njegovih krščanskih korenin in prevelike komercializacije.”

ISLAMSKE PREPOVEDI

Od enodnevnega in enomesečnega praznovanja valentinovega do povsem odklonilnega odnosa do omenjenega praznika. Islamske države zavračajo valentinovo zaradi njegovih krščanskih korenin in prevelike komercializacije. Savdske oblasti so leta 2002 z zakonom prepovedale prodajo izdelkov, ki so na kakršen koli način povezani s praznikom zaljubljenih, v tem času pa je prepovedana prodaja vrtnic in okrasnega papirja. Podobno je v Iranu, kjer je z zakonom prepovedano tiskanje in proizvajanje vsega, kar bi lahko povezali z valentinovim. Podobne zakone so oblasti uvedle v Pakistanu, a se prevsem mlada populacija vseeno poslužuje kulture prazovanja valentinovega in s tem povezanega obdarovanja.

Ni pa vse tako črno, kot izgleda. Islamske države praznujejo »Sepandarmazgan« oziroma »Esfandegan«, praznik, na katerega po stari perzijski kulturi častijo zemljo in z darili izkazujejo ljubezen materam in ženam.

_____________

FREYWILLE valentinova ponudba je navdihnjena s poezijo in ljubeznijo. Je oda enemu najlepših občutkov na svetu. Zaljubite se v umetniško izdelan nakit. 

POKLON IZ SRCA.

_____________

Če ste že tu, preberite še tole …