Foto: Matevž Kostajnšek

NA PRVI OBLIZ

Od nekdaj je imela rada italijanski sladoled. Tisti kremasti, sladki okus v ustih je eden njenih prvih spominov na otroštvo ter na počitnice s starši v Italiji. Okus, ki ti pričara vonj ter slike nekega obdobja. Okus brezčasnosti. Sladoled, ki ga dobiš samo v Italiji. Ljubezen na prvi obliz.

Mateja Jerovšek

Mateja Jerovšek

Mateja Jerovšek si ni nikoli predstavljala, da bo kdaj živela od sladoleda. Življenjska pot jo je peljala daleč stran od slaščičarskih voda. Kot se spodobi, je izbrala odličen in dobičkonosen študij. Svojo srečo je iskala v resnih poklicih in se izšolala za pravnico in nato postala še odvetnica. Odvetnica, ki je bila zaposlena v velikem slovenskem podjetju. Za večino zgodba o uspehu. Njej pa vse to ni pomenilo kaj dosti. Po tihem je sanjala o svobodi in o kreativi. Zgodba je dobila drugačen epilog, ko jo je nekega večera, pred šestimi leti, poklicala sestra. Rekla ji je: »Tejka, z Gorazdom sva gledala oddajo na BBC. Ali veš, da je gelateria dober biznis? Po mojem bi ti morala v Ljubljani odpreti gelaterio.« Ideja je odzvanjala v njeni glavi, vendar sestre takrat še ni vzela resno. Šele čez nekaj let, ko je zaradi poškodbe na dopustu obsedela na obali in imela dovolj časa, si je priznala, da jo pisarna omejuje, da odvetniško delo ni življenje, da je dopusta premalo in predvsem ga ni takrat, ko bi ga potreboval. Da še ni izživela svoje kreativnosti. Da rada kuha in ne nazadnje obožuje italijanski sladoled. Gelateria v Ljubljani? Zakaj pa ne! Taka majhna, res dobra, z domačimi, ročno narejenimi sladoledi, ki spoštujejo znanje italijanskih mojstrov. Tradicionalni, a drzni v izboru okusov. Nešteto kombinacij. Mlečni, sadni, kombinirani z zelišči, čaji, okus slovenske potice pa polje sivke, meta, pehtran, bazilika, šabesa, zrele fige, lubenica, čokolada s solnim cvetom piranskih solin, kombinacija piva in sladoleda, zimski z muškatno bučo, ocvirki, teranov … Vsak letni čas ponuja nekaj svojega. Svoboda v mislih, svoboda kreiranja. Stran od pisarniških zidov. Konec ozkih in togih kostumov. Odločitev je padla.

Pisana ponudba sladoledov

Pisana ponudba sladoledov

Ker pa sta drznost, ki ji je zagotovo ne manjka, in ideja o gelaterii premalo in ker ji je bilo jasno, da pot do uspeha vodi skozi trdo delo in da je znanje najmočnejše orožje, je izbrala najboljšo italijansko šolo, Carpigiani Gelato University v Bologni, in se tam naučila vseh italijanskih skrivnosti ročnega izdelovanja sladoleda. Zakonitosti mešanja sestavin, razmerja mlečnega in sadnega deleža. Različne tehnike. Sorbet, mlečni sladoled. Oborožena z znanjem in še bolj odločena, da je to to, kar si želi, se je vrnila v Slovenijo in začela iskati prostor. Le redki so jo podpirali in verjeli vanjo. Še posebno ker je zapuščala varne odvetniške vode. V Gelaterio Romantika so šli vsi njeni življenjski prihranki. Po še več znanja se je odpravila kar v Vancouver in se še dodatno izšolala pri enem najboljših kanadskih chefov italijanskega sladoleda, Jamesu Coleridgeu, s katerim sta postala dobra prijatelja in tudi delita recepte, nove ideje in inovacije tehnik.

M_slad

In Gelateria Romantika je odprla svoja vrata. Deluje že tretje leto. Najdete jo čisto v centru Ljubljane. Med Filharmonijo in Dvornim barom. Ime Romantika se ji več kot poda, saj je zgodba, ki stoji za njo, romantična. Zgodba o drznosti, strasti, sanjah in premagovanju ovir. Matejka je danes srečna in nasmejana v predpasniku, ki predstavlja vse, kar je ostalo uniformiranega. Z veseljem vsak dan zmeša sladolede in še na misel ji ne pride, da bi se še kdaj omejila s pisarniškimi zidovi. Idej ji nikoli ne zmanjka, vse sestavine izbira sama. Najboljše, ekološke, slovenske. Mleko, smetana iz slovenskih kmetij. In kam naprej? Omejitev ni, drznosti in poguma pa veliko. In ko si enkrat priletel v vodo, si se naučil plavati.

________

Povzeto po članku Na nož, revija Goodlife, junij 2017Screen Shot 2017-06-30 at 12.25.39 PM

________

Screen Shot 2017-06-30 at 12.28.01 PM

______