Foto: Primož Korošec
Že poznate gurmansko zakladnico dobrote.si? Jaz sem jo prvič obiskala pred slabim letom. Pokukajte na Tavčarjevo ulico v Ljubljani. Ta mala delikatesa skriva številne, predvsem italijanske dobrote. Tule je Jurij Zupančič, lastnik delikatese, samo za Goodlife zapisal skrivni recept pašte z bottargo. Vse sestavine seveda najdete pri njih.
RECEPT ZA PAŠTO Z BOTTARGO
SESTAVINE:
• bottarga (polovica bottarge je za dve osebi)
• dober pljusk olivnega olja
• 2 stroka česna
• ½ čajne žličke ali manj suhega peperončina
• lupina ene limone
• pašta, približno 250 g/2 osebi
• sol
• poper
• malo peteršilja
AKCIJA:
• v vrelo vodo vržeš bigole;
• v ponev naliješ olje in dodaš česen (predlagam, da ga narežeš na tanke lističe), peperončino, sesekljan peteršilj (naj ga bo samo za vzorec) in rumeni del cele limone (narežeš na tanke rezine, te pa sesekljaš na še manjše dele);
• ko vse lepo zadiši, dodaš kuhano pašto in malo vode, v kateri so se kuhale testenine;
• vse lepo premešaš, naribaš četrtino bottarge, premešaš in serviraš na krožnikih ali v ponvi in si vsak postreže sam;
• ko je pašta na krožnikih, si vsak še nariba bottargo po vrhu.
______
Celotno zgodbo pa si lahko preberete v reviji Goodlife, ki z Delom izide v četrtek, 9, junija.