Praznik češenj. Tako bi lahko poimenovali čas v maju in juniju, ko se v pernati zeleni krošnji bohotijo ti rdeči, slastni dragulji. In na vsakem ovinku nas vabijo lokalni prodajalci na domače in sladke češnje. Če jih je preveč naenkrat in bi jih radi umešali v kakšno slastno sladico, vam je Leaneen pripravila popoln recept krhkega testa s sočnimi češnjami. Vsak grižljaj se vam bo stopil v ustih. 

JOGURTOVA PITA S ČEŠNJAMI:

Količina sestavin je za pekač velikosti pribl. 20 x 30 cm.

Sestavine za testo:

  • 400 g moke (bela, tip 500)
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 4 rumenjaki
  • 1 pecilni prašek

Postopek priprave testa: 

  1. Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, dodamo sladkor v prahu, rumenjake in na lističe narezano mrzlo maslo.
  2. Vse sestavine najprej drobimo med rokami, da dobimo drobtine, nato pa vse skupaj zamesimo v gladko testo.
  3. Testo razdelimo na dva dela, zavijemo v prozorno živilsko folijo, enega damo v hladilnik, drugega pa v skrinjo za 45 minut.
  4. Pekač premažemo z maslom in posipamo z moko, da se jogurtova pita s češnjami med peko ne bo prijela.
  5. Testo, ki je bilo v hladilniku, moramo razvaljati na velikost pekača. To najlažje aredimo tako, da izrežemo peki papir v velikosti pekača, testo razvaljamo direktno na peki papirju in ga previdno prenesemo v pekač. Na konču peki papir odstranimo.
  6. Na testo nadevamo jogurtovo kremo, jo poravnamo in nanjo položimo češnje.
  7. Drugi del testa vzamemo iz skrinje in ga naribamo na vrh kreme s češnjami.
  8. Pečemo jo na 180° C približno 40–45 minut (odvisno od pečice). Pečena je, ko se zgornji del obarva zlato rumeno.
  9. Jogurtovo pito s češnjami lahko v hladilniku hranimo nekaj dni.

Sestavine za jogurtovo kremo:

  • 450 g navadnega čvrstega jogurta
  • 350 g kisle smetane
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 5 (poravnanih) žlic ostre moke
  • 4 beljake
  • limonina lupinica
  • 400 g češenj

Postopek priprave jogurtove kreme:

  1. Jogurt, kislo smetano, sladkor, limonino lupinico in ostro moko zmešamo v enotno zmes.
  2. Beljake stepemo v trd sneg in jih z lopatko narahlo primešamo v kremo.

 

>>>>>

NINA KASTELIC  je študentka in strastna umetnica v kuhinji. V njenem blogu LEANEEN najdete čudovite slaščice, ki vas spravijo v dobro voljo, že če jih samo gledate. Prisega na pristnen, znan in domač okus jedi. Zelo pomembno pa ji je tudi ohranjanje več kot 50 let starih babičinih receptov.

 

 

 

 

 

 

 

_________________

Vse sladke pregrehe vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:

__________

Če si že tu, poglej še te recepte …