Carskega praženca oz. šmorna po domače redko kdo ne pozna. Vseeno pa imajo le redki naravno kuharsko žilico za oblikovanje tistega pravega, v ustih topečega, puhastega šmorna. Leaneen je zato pripravila odličen recept za vse šmornoljube, ki bi se radi na hiter in preprost način malce posladkali. Količina sestavin je za 2–3 osebe.
PUHAST ŠMORN
- 4 jajca (velikost L)
- 200 ml mleka
- 120 g moke
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 1/2 žličke vanilijeve paste
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici rozin namočenih v rum
- 2 žlici masla
- sladkor za posip
Opomba: Namesto vanilijeve paste lahko uporabimo tudi kvaliteten vanilijev ekstrakt.
POSTOPEK PRIPRAVE:
- Najprej ločimo jajca na beljake in rumenjake.
- Beljakom dodamo sol in jih stepemo v sneg.
- Rumenjakom dodamo vanilijev sladkor in pasto ter polovico mleka.
- Z metlico zmešamo v gladko zmes in dodamo moko.
- Dobro zmešamo v zmes brez grudic in dodamo še preostalo mleko.
- Z metlico mešamo dokler nimamo enotne in gladke zmesi.
- Nato narahlo s spatulo primešamo še beljakov sneg.
- Rahlo mešamo, da dobimo enotno puhasto zmes.
- V litoželezni ponvi premera 28 cm segrejemo maslo.
- Pazimo, da masla ne prismodimo in da ne postane rjavo.
- Ko se maslo stopi, v ponev vlijemo zmes za puhast šmorn.
- Po želji lahko dodamo rozine, ki smo jih prej namočili v rumu.
- Litoželezno ponev prestavimo v pečico ogreto na 180 °C.
- Šmorn pečemo približno 15 min, da se na vrhu obarva zlato rjavo.
- Nato ponev vzamemo iz pečice in jo prestavimo na štedilnik.
- Šmorn z lopatko razdelimo na četrtine in nato še na manjše koščke.
- Na hitro ga še malo popečemo, da je na obeh straneh zlat -rjav.
- Pečen šmorn posujemo s sladkorjem v prahu in poleg postrežemo marmelado, čežano ali kompot.
>>>>>
NINA KASTELIC je študentka in strastna umetnica v kuhinji. Na njenem blogu LEANEEN najdete čudovite slaščice, ki vas spravijo v dobro voljo, že če jih samo gledate. Prisega na pristnen, znan in domač okus jedi. Zelo pomembno pa ji je tudi ohranjanje več kot 50 let starih babičinih receptov.
_________________
Vsa kulinarična razvajanja vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:
__________
NOVO!!!
Brezplačno si naloži ali prelistaj posebno kulinarično edicijo GOODLIFE MLJASK.
Izbrane restavracije in slastni recepti – vse v eni ediciji.
__________