Kljub desetletja dolgemu boju za enakopravnost so ženske marsikdaj še vedno na obrobju sveta, kjer se sprejemajo ključne odločitve. Leta 2016 je bilo v evropskem parlamentu le 29 odstotkov žensk – tri na več kot sedem moških – v upravah in upravnih odborih največjih evropskih družb so zasedale zgolj 23,3 odstotka sedežev.

ŽENSK SE NE VZGAJA ZA PREDSEDNICE ALI DIREKTORICE

Ženske ne odrastejo z mislijo, da so lahko predsednice ali direktorice. Kljub temu pa je nekaterim uspel preboj na najvišja delovna mesta. Sposobne, drzne in ambiciozne posameznice vodijo podjetja General Motors, IMB, PepsiCo, Duke Energy, Campbell Soup, Mattel, Oracle … A seznam ameriških podjetij Fortune 500 razkriva, da ženske direktorice še vedno niso normativ. Januarja jih je bilo na omenjenem seznamu le 27! Do aprila, ko se konča prvo poslovno četrtletje, jih bo le še 24; Meg Whitman je namreč napovedala odhod iz Hewlett-Packard Enterprise (HPE), Sheri McCoy zapušča Avon, Shira Goodman pa Staples.

Ženske ne odrastejo z mislijo, da so lahko predsednice ali direktorice. Kljub temu pa je nekaterim uspel preboj na najvišja delovna mesta.

S tako malo ženskami, ki vodijo ameriška podjetja, je večja zasedenost vodilnih položajev nežnejšega spola na drugi strani Atlantika malo verjetna. Že leta 2016 je bilo na seznamu Fortune 500 le 21 direktoric, 24 manj kot leta 2015. Statistično gledano v ZDA ženske vodijo le 4,2 odstotka izmed 500 največjih podjetij, ugotavlja revija Fortune. Nič kaj bolj rožnata ni slika drugod po svetu. Organizacija Catalyst ocenjuje, da je bilo v Avstraliji med letoma 2015 in 2016 na vodilnih položajih v podjetjih 16,3 odstotka žensk. V Kanadi, ki ima sicer cilj do leta 2019 na direktorskih stolčkih imeti 30 odstotkov žensk, so moški še danes dvakrat pogosteje na vodilnih položajih kot ženske. Lansko poročilo Deloitte Global medtem pravi, da se je v Kanadi zastopanost žensk med člani uprav povečala na 18 odstotkov, kar je pet odstotnih točk več kot leta 2015, delež predsednic uprav pa se je sočasno zmanjšal s šest na pet odstotkov.

Kakšen je delež žensk v Sloveniji, kako so zastopane na vodstvenih položajih? Kako uspešna so podjetja, ki jih vodijo ženske?   ODGOVOR najdete v celotnem članku na SVETU KAPITALA.


_________________

Če si že tu, preberi še tole …