Mnogim najljubši čas v letu, indijansko poletje, počasi naznanja jesen in s seboj prinaša tudi željo po novih, a vendarle domačih okusih. Leaneen je zato tokrat pripravila sladkozoben recept, ki omaje prepričanje tudi največjih upornikov »cukra«.
DIŠEČE HRUŠKE S ČOKOLADO IN LEŠNIKI
Količina sestavin je za 3-4 kozarce prostornine 2,5 dcl.
Lešnikovo piškotno dno:
- 60 g maslenih piškotov
- 40 g praženih zdrobljenih lešnikov
- 30 g masla
Priprava lešnikovega piškotnega dna:
- Lešnike damo v ponev in jih na srednji temperaturi suho pražimo.
- Vmes večkrat premešamo, da se ne zažgejo in da se enakomerno prepražijo.
- Ko lešniki zadišijo in rjav ovoj popoka (po pribl. 10 minutah), ponev umaknemo s štedilnika.
- Zavijemo jih v kuhinjsko krpo in povaljamo, da ves rjav ovoj odstopi, ter jih sesekljamo na majhne koščke.
- Maslene piškote zdrobimo v drobtine in jih zmešamo z lešniki.
- Maslo raztopimo in ga zmešamo s piškoti in lešniki v enotno zmes.
- Vse skupaj potlačimo na dno kozarcev.
Čokoladna krema:
- 150 g mlečne čokolade
- 50 g temne čokolade
- 250 ml sladke smetane
Postopek priprave čokoladne kreme:
- Čokolado nalomimo na koščke.
- 150 ml smetane segrevamo in jo tik pred vretjem odstavimo s štedilnika.
- Smetano prelijem po koščkih čokolade, počakamo 30 s, nato pa zmešamo v enotno zmes.
- Čokolado s smetano damo v hladilnik, da se shladi. Vmes večkrat premešamo.
- 100 ml smetane stepemo in jo z lopatko narahlo primešamo k ohlajeni čokoladi.
- Mešamo do enotne čokoladne kreme, ki jo nato nadevamo v kozarce.
- Kozarce damo v hladilnik, da se krema malo ohladi in strdi.
Dišeče hruške:
- 3–4 velike hruške (mehke in sočne)
- 1 velika žlica masla
- 2 čajni žlički vanilijevega sladkorja
- 1/2–1 čajna žlička cimeta
- 50 ml kvalitetnega sladkega vina (npr. muškat, traminec)
Postopek priprave dišečih hrušk:
- Hruške operemo, olupimo, odstranimo pecelj, muho, peške in trdo sredino.
- Narežemo jih na kocke in dodamo v kozico, v kateri smo pred tem raztopili maslo.
- Dodamo vanilijev sladkor, cimet in kvalitetno sladko vino.
- Hruške kuhamo okoli 30 minut, tako da se zmehčajo, ampak še vedno obdržijo obliko.
- Nujno jih moramo poskusiti in po okusu dodatno sladkati ali pa dodati več cimeta.
- Nato jih odstavimo s štedilnika, malo ohladimo in nadevamo na vrh čokoladne kreme.
- Dišeče hruške lahko postrežemo tople ali hladne.
>>>>>
NINA KASTELIC je študentka in strastna umetnica v kuhinji. V njenem blogu LEANEEN najdete čudovite slaščice, ki vas spravijo v dobro voljo, že če jih samo gledate. Prisega na pristnen, znan in domač okus jedi. Zelo pomembno pa ji je tudi ohranjanje več kot 50 let starih babičinih receptov.
_________________
Vsa kulinarična razvajanja vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:
__________
Brezplačno si naloži posebno kulinarično edicijo GOODLIFE MLJASK.
Izbrane restavracije in slastni recepti – vse v eni ediciji.
__________