Mnogim najljubši čas v letu, indijansko poletje, počasi naznanja jesen in s seboj prinaša tudi željo po novih, a vendarle domačih okusih. Leaneen je zato tokrat pripravila sladkozoben recept, ki omaje prepričanje tudi največjih upornikov »cukra«.

DIŠEČE HRUŠKE S ČOKOLADO IN LEŠNIKI

Količina sestavin je za 3-4 kozarce prostornine 2,5 dcl. 

Lešnikovo piškotno dno:

  • 60 g maslenih piškotov
  • 40 g praženih zdrobljenih lešnikov
  • 30 g masla

Priprava lešnikovega piškotnega dna: 

  1. Lešnike damo v ponev in jih na srednji temperaturi suho pražimo.
  2. Vmes večkrat premešamo, da se ne zažgejo in da se enakomerno prepražijo.
  3. Ko lešniki zadišijo in rjav ovoj popoka (po pribl. 10 minutah), ponev umaknemo s štedilnika.
  4. Zavijemo jih v kuhinjsko krpo in povaljamo, da ves rjav ovoj odstopi, ter jih sesekljamo na majhne koščke.
  5. Maslene piškote zdrobimo v drobtine in jih zmešamo z lešniki.
  6. Maslo raztopimo in ga zmešamo s piškoti in lešniki v enotno zmes.
  7. Vse skupaj potlačimo na dno kozarcev.

Recept hruške s čokolado

Čokoladna krema:

  • 150 g mlečne čokolade
  • 50 g temne čokolade
  • 250 ml sladke smetane

Postopek priprave čokoladne kreme: 

  1. Čokolado nalomimo na koščke.
  2. 150 ml smetane segrevamo in jo tik pred vretjem odstavimo s štedilnika.
  3. Smetano prelijem po koščkih čokolade, počakamo 30 s, nato pa zmešamo v enotno zmes.
  4. Čokolado s smetano damo v hladilnik, da se shladi. Vmes večkrat premešamo.
  5. 100 ml smetane stepemo in jo z lopatko narahlo primešamo k ohlajeni čokoladi.
  6. Mešamo do enotne čokoladne kreme, ki jo nato nadevamo v kozarce.
  7. Kozarce damo v hladilnik, da se krema malo ohladi in strdi.

Dišeče hruške:

  • 3–4 velike hruške (mehke in sočne)
  • 1 velika žlica masla
  • 2 čajni žlički vanilijevega sladkorja
  • 1/2–1 čajna žlička cimeta
  • 50 ml kvalitetnega sladkega vina (npr. muškat, traminec)

Recept hruške s čokolado

Postopek priprave dišečih hrušk:

  1. Hruške operemo, olupimo, odstranimo pecelj, muho, peške in trdo sredino.
  2. Narežemo jih na kocke in dodamo v kozico, v kateri smo pred tem raztopili maslo.
  3. Dodamo vanilijev sladkor, cimet in kvalitetno sladko vino.
  4. Hruške kuhamo okoli 30 minut, tako da se zmehčajo, ampak še vedno obdržijo obliko.
  5. Nujno jih moramo poskusiti in po okusu dodatno sladkati ali pa dodati več cimeta.
  6. Nato jih odstavimo s štedilnika, malo ohladimo in nadevamo na vrh čokoladne kreme.
  7. Dišeče hruške lahko postrežemo tople ali hladne.

>>>>>

NINA KASTELIC  je študentka in strastna umetnica v kuhinji. V njenem blogu LEANEEN najdete čudovite slaščice, ki vas spravijo v dobro voljo, že če jih samo gledate. Prisega na pristnen, znan in domač okus jedi. Zelo pomembno pa ji je tudi ohranjanje več kot 50 let starih babičinih receptov.

 

 

 

 

 

 

 

_________________

Vsa kulinarična razvajanja vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:

__________

Brezplačno si naloži posebno kulinarično edicijo GOODLIFE MLJASK.
Izbrane restavracije in slastni recepti – vse v eni ediciji.
recepti

recepti

__________

Če si že tu, poglej še te recepte …